Praėjo beveik trys mėnesiai, kai Druskininkų sanatorijos „Belorus“ sąskaitos buvo įšaldytos dėl sankcijų Baltarusijos režimui, o darbuotojai gyvena be pajamų ir aiškumo, kas bus toliau. Maža to, banke „Luminor“ apie mėnesį guli įšaldyti beveik 200 tūkst. eurų, kuriuos Užimtumo tarnyba turėjo pervesti įmonei.

„Patys darbuotojai kenčia, laukia, tikisi. Patys darbuotojai vis dar tikisi, kad yra kažkokia klaida ir kad per klaidą sanatorijos „Belorus“ sąskaitos yra užblokuotos. Ta prasme, kad sankcijos pritaikytos per klaidą, kadangi sanatorija „Belorus“ yra sveikatinimo įstaiga, kuri pati nieko blogo nėra padariusi – skaidrūs visi pinigų srautai: kur, kiek, kada, viskas yra aišku. O už ką pritaikomos sankcijos, visiškai nesuprantama. Ir nesuprantama, kodėl Užsienio reikalų ministerija (URM) nieko nedaro šiuo atveju“, – sako sanatorijos Darbo Tarybos pirmininkas Vladas Šaruckij.

Tačiau URM, kuri šalyje koordinuoja tarptautinių sankcijų įgyvendinimą ir teikia informaciją fiziniams ir juridiniams asmenims tarptautinių sankcijų įgyvendinimo klausimais, beveik nepalieka abejonių. Nereikia tikėtis, kad staiga europinės sankcijos būtų atšauktos ir bankai imsis elgtis kitaip, paaiškina viceministras Mantas Adomėnas.

Sanatorijos darbuotojai viliojami išeiti iš darbo ir gauti du vidutinius šalies atlyginimus atitinkančią papildomą išmoką prie kitų socialinių garantijų. Tačiau kol kas tuo susidomėjo tik 3 iš beveik 400, rodo Užimtumo tarnybos duomenys.

„Belorus“ darbuotojų atstovas: niekas nesikeičia tris mėnesius

Sanatorijos Darbo Tarybos pirmininkas V. Šaruckij teigia norintis, kad sanatorijos veikla būtų atnaujinta, jis įsitikinęs, kad URM savo sprendimais galėtų veiklą leisti, tačiau tokių sprendimų nėra.

„Iš jų mes kol kas nematome tokių veiksmų. Sanatorija „Belorus“ yra Lietuvoje registruota viešoji įstaiga, tai yra ne pelno siekianti organizacija, visas pelnas yra paliekamas Lietuvoje, viskas yra investuojama į pastatus, įrenginius. Toks sanatorijos užblokavimas smogia ne tik sanatorijai, bet visam tokiam aplinkiniam burbului: aplink sanatoriją yra kitos įstaigos, įmonės, kurios teikia paslaugas, jos irgi praranda pelną“, – vertina V. Šaruckij.

Jį piktina, kad iki šios dienos nėra jokių aiškių atsakymų dėl ateities.

„Labai keistai viskas atrodo. Bankas užblokuoja sąskaitas, neva sanatorijai taikomos sankcijos. Tuo metu URM irgi turėtų pateikti kažkokius dokumentus, kuo visas šitas veiksmas grindžiamas. Bet to nėra. Trečias mėnuo. Kažkodėl skubos tvarka priimta įstatymo pataisa, kuri leidžia darbuotojams lengviau išeiti iš įstaigos. Ir viskas. Tokia įstaiga nei paleista, nei pakarta. Viešai sakoma, kad darbuotojai patys kalti, kad įsidarbino tokioje įstaigoje“, – jautriai reaguoja V. Šaruckij.

Druskininkuose protestavo sanatorijos „Belorus“ darbuotojai

Jis patikina, kad sveikatinimo įstaiga veikia nuo 1946 metų ir niekada niekam nekliuvo.

„Netgi tie asmenys, kuriems yra sankcijos pritaikytos – sankcijos yra ne nuo gruodžio 17 dienos. Vienam nuo 2006 metų, kažkam nuo 2016 metų. Tuo pačiu atveju Latvijoje, kur yra sanatorija – jie sausio pabaigoje iš banko gavo raštą, bet latviškas bankas sanatoriją įspėjo prieš mėnesį, kad jos nebeaptarnaus. Per mėnesį sanatorija Latvijoje tiesiog pakeitė banką ir iki šiol sėkmingai veikia. Sanatorija Druskininkuose praktiškai tą pačią dieną gavo laišką, kad sąskaitos yra užšaldomos“, – pyko darbuotojų atstovas.

Įšaldė beveik 200 tūkst. eurų iš Užimtumo tarnybos

V. Šaruckij piktinasi, kad sanatorijos veikla buvo sustabdyta be jokių bankų išaiškinimų. Jokių paaiškinimų bankai neteikia ir portalui „Delfi“.

„Swedbank“, kuris pernai gruodžio 18 dieną įšaldė sanatorijos sąskaitas, „Delfi“ nurodė, kad „veikia griežtai vadovaudamasis Lietuvos ir tarptautiniais teisės aktais, kurie apibrėžia banko santykius su klientais ir sankcijų klientams taikymą“. Taip pat pažymėjo, kad sankcijų politiką įgyvendina ir prižiūri URM, FNTT, Lietuvos bankas.

„Luminor“ sustabdė sanatorijos darbuotojams skirtą maždaug 200 tūkst. eurų Užimtumo tarnybos paramą. Bankas „Delfi“ komentavo dviem sakiniais: „Mes negalime komentuoti jokių konkrečių atvejų. Galime tik pabrėžti, kad puikiai žinome šią krizinę situaciją ir dėl jos kylančius poreikius ir visuomet turime tai mintyje vykdydami savo veiklą“.

Užimtumo tarnyba paaiškino, kad „Luminor“ banke įšalo įprasta parama, kuri skiriama ir kitoms įmonėms, nukentėjusioms nuo COVID-19 pandemijos.

Bankas sustabdė 185,4 tūkst. eurų už gruodžio mėn, skirtą subsidiją prastovų metu, bei dar 5 tūkst. eurų – subsidijų po prastovų. Už 2020 metų laikotarpį „Belorus“ iš valstybės gavo 1,38 milijono eurų paramos prastovų metu ir po prastovų.

Druskininkuose protestavo sanatorijos „Belorus“ darbuotojai

„UŽT deda visas pastangas, kad šita situacija būtų išspręsta ir įmonę pasiektų jai skirti pinigai. Į banką kelis sykius buvo kreiptasi raštu, apie situaciją informuota SADM, taip pat URM“, – pakomentavo tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėjas Liudas Dapkus.

„Situacija yra tokia pati – niekas nepasikeitė. Užimtumo tarnyba pinigus pagal leidimą iš URM turėjo pervesti į mūsų sąskaitą, bet tie pinigai užstrigo „Luminor“ banke ir viskas tęsiasi iki šiol. Dabar „Luminor“ bankas turėjo teirautis URM, ar galima, ar negalima pervesti. Tiek mums yra žinoma“, – sako V. Šaruckij.

Sanatorija Belorus Druskininkuose

Jis patikina, kad ministerijai siunčiami raštai, o URM prašo duomenų – duomenys irgi nusiunčiami, bet rezultato nėra.

„Vasario 5 diena buvo rašytas laiškas su prašymu atblokuoti sąskaitą, kad būtų galima atlikti pavedimus už darbuotojų atlyginimus ir pašalpas. Paskui vasario 15 d., vasario 23 d. – bet nieko dar taip ir neišaiškėjo“, – sako V. Šaruckij.

Jis piktinasi, kad „Swedbank“ teikia vis kitokios paaiškinimus, kuo motyvuojamas sprendimas įšaldyti sąskaitas.

„Per daugiau nei du mėnesius „Swedbank“ pateikė tris skirtingus variantus, dėl ko yra užšaldytos sąskaitos. Nėra konkretaus dokumento, kuris būtų pagrįstas konkrečiais įrodymais, dėl ko tas viskas vyksta. Nei pačiai įstaigai, nei įstaigos vadovui, nei taip pat įstaigos savininkui sankcijos nėra taikomos. Dėl to sanatorija „Belorus“ kreipėsi į teismą, kad išsiaiškintų. Tik teismo procesai ilgi, sausio 28 dieną buvo paduotas ieškinys „Swedbank“ dėl sutarčių nesilaikymo, o tik vasario 25 d. ieškinys buvo priimtas teisme. Ir laukiam, kas bus toliau“, – pasakoja V. Šaruckij.

Jis patikino, kad „Belorus“ sanatorija, gavusi prieigą prie sąskaitų, galėtų toliau veikti ir stotis ant kojų, mokėti darbuotojams atlyginimus.

Druskininkuose protestavo sanatorijos „Belorus“ darbuotojai

URM viceministras: saugiausia būtų ieškotis darbo kitur

Užsienio reikalų ministerija atsakė, kad negali daryti įtakos „ūkio subjektų sprendimams dėl jų veiklos, o taip pat komentuoti kitų verslo subjektų (bankų ir kt.) priimamų sprendimų“ – ES Tarybos reglamentai taikomi tiesiogiai, kaip numato teisės aktai.

Viceministras Mantas Adomėnas daug vilčių sanatorijai nepalieka.

„Pirma, situacija nėra įstrigusi. Sankcijos yra – tai yra ES sankcijos, kurias verslo įmonės, šiuo atveju bankai, taiko tiesiogiai. URM šiuo atveju atlieka koordinuojantį vaidmenį. Kitaip tariant ji gali nebent autorizuoti išimtis, kokias lėšas galima pervesti būtiniesiems poreikiams. Bet sankcijų atšaukti, ar sankcijų panaikinti URM neturi jokios galimybės. Ir vėlgi, sankcijos yra ilgalaikis dalykas. Manyti, jog dabar jos atsirado ir kažkas jas ims ir atšauks vien dėl to, kad sanatorija ar savivaldybė nepatenkintos – tai yra europinės sankcijos“, – komentuoja M. Adomėnas.

Jis paaiškino, kad sanatorija „Belorus“ yra tiesiogiai valdoma Baltarusijos prezidento reikalų valdybai, kuriai vadovauja Viktoras Šeimanas, o jam taikomos sankcijos bent nuo 2013 metų.

„Šiuo atveju URM nei taiko sankcijas, nei ji jas gali atšaukti“, – tvirtina M. Adomėnas.

M. Adomėnas akcentavo, kad URM negali kištis į prasidėjusį teismo procesą, kuris turės pateikti sprendimą, teisingai ar neteisingai pasielgė bankai, tai lėtina procedūras.

„Kol teismo sprendimas nėra priimtas, vykdomoji valdžia priiminėti sprendimų, kurie galėtų vienu ar kitu būdu paveikti teismo procesą, negali. Mes dar aiškinamės, kaip tokioje naujoje situacijoje turėtume reaguoti, kad neįsikištume į teismo kompetenciją“, – kalbėjo M. Adomėnas.

Sanatorijos darbuotojams daugiau aiškumo, kol nesibaigs teismų sprendimai, jis negali įnešti.

„Neaiškumas, man atrodo, deja, kol teismai nepasakė savo žodžio, tol jis ir bus. O tai gali tęstis gan ilgai. Darbuotojams aš bijau ką nors sakyti, bet sakyčiau, kad saugiausia būtų iš tiesų ieškotis darbo kitose sanatorijose“, – sako M. Adomėnas.

Jis priminė, kad dėl šios situacijos priimta Užimtumo įstatymo pataisa leidžia darbuotojams išmokėti papildomas kompensacijas, jei jie pasitraukia iš įmonių, kurioms taikomos sankcijos.

Taip pat M. Adomėnas pažadėjo, kad sanatorijos darbuotojus pasieks paskutinė dalis valstybės paramos už pernai gruodį, kuri įšalo banke „Luminor“ – apie 200 tūkst. eurų.

„Čia yra valstybės pinigai, kurie turi nueiti pagal paskirtį. Užimtumo tarnybos pinigai tikrai pasieks darbuotojus. (…) Šį mėnesį sprendimus tikrai priimsime, galima sakyti per artimiausias dešimtį dienų“, – vienintele gera naujiena pasidalijo M. Adomėnas.

Ar sanatorija jau pasmerkta, ar dar gali būti kitų išeičių?

Ar sanatorija dar galės veikti, pasak M. Adomėno, priklausys nuo kelių dalykų: Baltarusijos valdžios sprendimų, teismo sprendimų, ar įvyks demokratiniai pokyčiai kaimyninėje valstybėje.

„Atvirai kalbant ,viskas priklauso nuo Baltarusijos valdžios. Ji gali atsisakyti tos nuosavybės iš prezidento administracijos, bet to pasirenka nedaryti. Kitaip tariant, mes matome, kad Baltarusijos valdžia suinteresuota laikyti tam tikrą spaudimą Lietuvai per tą sanatoriją. Ar įmanomi kiti sprendimai – tol, kol ponas Šeimanas yra kontroliuojantis sanatoriją, tol tikrai nemanome, kad sankcijos bus atšauktos artimiausiu metu. Nebent, vėlgi, pasikeistų režimas Baltarusijoje ir atsirastų demokratinė valdžia – tuomet bus pagrindas peržiūrėti ES sankcijas“, – svarsto M. Adomėnas.

Jis teigė nemanąs, kad artimiausiu metu galėtų keistis bankų sprendimai ar ES taikomos sankcijos.

Galbūt šį turtą galėtų susigrąžinti Lietuva ir valdyti tiesiogiai?

Mantas Adomėnas

„Sanatorija yra perduota Baltarusijai ir yra Baltarusijos valstybės nuosavybė nuo 1996 metų pagal sudarytą tarptautinę sutartį. Iš tiesų, vienas iš būdų derėtis su Baltarusija – dėl tos sutarties pakeitimo, ir perimti. Man atrodo, Lietuvos valstybė būtų pasiruošusi tą daryti. Bet vėlgi, nuosavybė priklauso Baltarusijos valstybei“, – atsiduso M. Adomėnas.

Dar vienas galimas būdas atnaujinti sanatorijos veiklą – jei teigiamus sprendimus priimtų teismai.

„Sanatorija kreipėsi į teismą dėl laikinų apsaugos priemonių, kad atšildytų užšaldytą sąskaitą. Dabar teismas nusprendė neleisti tų laikinųjų apsaugos priemonių. Vėlgi, tai reiškia, kad mūsų sprendimai atšildyti, jie prieštarautų teismo nutarimui“, – teigia M. Adomėnas.

Anot jo, kadangi ES sankcijos taikomos ne tiesiogiai „Belorus“ sanatorijai o jos savininkams, yra galimybė, kad teismas gali užginčyti sankcijų priskyrimo teisėtumą, tokiu atveju teoriškai sanatorijos veikla galėtų būti atnaujinta.

„Čia vienintelis dalykas, kur gali būti erdvės teismui judėti. Bet mes, URM, negalime sakyti, yra tas ryšys, ar nėra, dabar tik teismas gali atsakyti“, – patikino M. Adomėnas.

Galimybe pasiimti du atlyginimus suviliojo 3 darbuotojus iš 400

Sanatorijoje „Belorus“ iki šiol registruoti 389 darbuotojai. Iki kovo 8 dienos atsirado tik trys darbuotojai, kurie pasinaudojo galimybe palikti darbo vietą, kreiptis į Užimtumo tarnybą ir gauti papildomą paramą, informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

„Darbuotojui, kurio darbdaviui pritaikytos ES sankcijos, iš Ilgalaikio darbo išmokų fondo bus skiriama 77,58 proc. dviejų darbuotojo vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio išmoka, ne didesnė kaip 2890 eurų (du vidutiniai šalies darbo užmokesčiai). Sankcijų taikymo išmokos atleistiems asmenims išmokamos ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo atleidimo dienos“, – paaiškina SADM.

Druskininkuose protestavo sanatorijos „Belorus“ darbuotojai

ši papildoma sankcijų taikymo išmoka galios iki šių metų gruodžio 31 dienos.

„Užsiregistravę Užimtumo tarnyboje, buvę „Belorus“ sanatorijos darbuotojai taip pat galės gauti nedarbo socialinio draudimo išmoką, kuri mokama iki 9 mėn. Ši išmoka skiriama asmenims, kurie per paskutinius 30 mėnesių iki įsiregistravimo Užimtumo tarnyboje dienos turi bent 12 mėnesių nedarbo socialinio draudimo stažą“, – patikinama komentare.

Užimtumo tarnyba (UŽT) jau ėmėsi skubių veiksmų, kad užtikrintų reikiamą pagalbą „Belorus“ sanatorijos darbuotojams, ieškantiems naujų įsidarbinimo ar persikvalifikavimo galimybių.

„UŽT nuolat bendrauja ir keičiasi aktualia informacija su įmonės atstovais. Užimtumo tarnybai yra žinomi „Belorus“ sanatorijos darbuotojų profiliai, surinkta informacija apie visų dirbančiųjų pareigas ir profesines kompetencijas. Jiems bus teikiamos individualios darbo rinkos paslaugos. Užimtumo tarnyba deda visas pastangas, kad „Belorus“ sanatorijoje darbo netekę žmonės kuo greičiau sugrįžtų į darbo rinką. Dar sausio mėnesį atlikta analizė rodo, kad pasitraukęs iš „Belorus“ sanatorijos, medicinos personalas darbą galėtų gauti žiedinėse savivaldybėse“, – žada SADM.

Ministerija patikino, kad negali daryti įtakos ES sankcijų taikymui ar netaikymui, o tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje koordinuoja URM.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (802)