„Nevyksta pasirengimas „Grexit“ (Graikijos pasitraukimui iš euro zonos)“, - pabrėžė komisaras naujienų agentūrai AFP.

„Plano B nėra... Europos Komisijos toliau laikosi pozicijos, kad Graikijos vieta - euro zonoje. Dirbame remdamiesi šiuo pagrindu“, - sakė jis.

Kiek anksčiau šią savaitę du Tarptautinio valiutos fondo aukšto rango pareigūnai pareiškė, kad nors Graikijos pasitraukimas nėra idealus variantas, jei taip nutiktų, Europa turėtų pasinaudoti galimybe judėti prie visiškos fiskalinės ir politinės sąjungos.

P.Moscovici vis dėlto pripažino, kad derybos tarp ES ir Atėnų dėl Graikijos finansavimo, kuris padėtų užkirsti kelią šalies nemokumui, vyksta „per lėtai“.

Nustatytas terminas susitarimui pasiekti yra balandžio 24-oji, kai Rygoje vyks euro zonos valstybių finansų ministrus vienijančios Eurogrupės susitikimas.

Graikija siekia, kad jai kuo skubiau būtų pervesta nauja 7,2 mlrd. eurų išmoka pagal finansinės pagalbos programą, kad šalis išvengtų jai gresiančio nemokumo ir potencialiai pragaištingo pasitraukimo iš euro zonos. Tačiau Atėnai nenori sutikti su griežtomis sąlygomis dėl reformų, kurias jiems kelia tarptautiniai kreditoriai.

Graikijoje svarstoma panaudoti Bažnyčios turtą valstybės skolų naštai palengvinti

Graikijos ultrakairiųjų premjeras Aleksis Cipras ketvirtadienį paskelbė, kad pradedamas „dialogas“ su įtakinga šalies Ortodoksų Bažnyčia dėl galimybės panaudoti jos turtą prie nemokumo slenksčio atsidūrusios valstybės finansinėms reikmėms.

A.Cipras, pirmasis Graikijos vyriausybės vadovas, kuris buvo prisaikdintas per pasaulietinę ceremoniją, „iš visos širdies“ padėkojo Graikijos ortodoksų bažnyčios vadovui Jeronimui II, kuris neseniai paskelbė, jog vyriausybė gali naudoti Bažnyčios turtą siekiant grąžinti valstybės skolas.

Interviu Graikijos televizijai, kurį davė ortodoksų Velykų proga, arkivyskupas Jeronimas aiškino, kad Bažnyčios turtas jo neparduodant galėtų būti panaudotas pajamoms gauti.

„Esant didžiuliam spaudimui valstybės finansams, tokios iniciatyvos, kaip Jūsų, gali suteikti realų atokvėpį“, - rašoma premjero laiške Bažnyčios vadovui.

Graikijos bažnyčia, manoma, yra viena iš didžiausių žemvaldžių šalyje. Jai priklauso tūkstančiai hektarų žemės, miškų ir paplūdimių, taip pat vienuolynai.

TVF neketina atidėti Graikijos paskolos grąžinimo

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde nuslopino Graikijos viltis, kad gali būti atidėtas jos kredito grąžinimas TVF. Ji ketvirtadienį Vašingtone pareiškė, kad Atėnai neturėtų tikėtis tokio sprendimo. "Mes dar niekuomet neturėjome atvejo, kad išsivysčiusi šalis būtų prašiusi atidėti mokėjimus", - pabrėžė C. Lagarde.

Kredito grąžinimo atidėjimas nėra tai, ką būtų galima pasiūlyti dabartinėje situacijoje, kalbėjo TVF vadovė. TVF yra viena iš didžiųjų kreditorių, per pastaruosius dvejus metus suteikusių milijardinę paramą Graikijai.

Šiuo metu Graikijos vyriausybė su kreditoriais tariasi dėl sąlygų, kad šaliai būtų skirti dar neišmokėti pinigai iš dabar taikomos paramos programos. Neaišku, ar Graikija apskritai dar turi pakankamai lėšų, kad iki gegužės grąžintų TVF milijardo eurų paskolos dalį.

C. Lagarde spaudžia Graikiją ir jos kreditorius pagreitinti savo darbą vertinant Graikijos reformų priemones. Teigiamas verdiktas reikštų, kad Graikija sulauks pagalbos lėšų. C. Lagarde įspėjo, kad aiškumo reikia greitai.

W. Schaeuble: Graikijai bus nelengva surasti kreditorių už Europos ribų

Graikijai bus nelengva surasti kreditorių už Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ribų, pareiškė Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble. Apie tai informuoja BBC.

Pasak W. Schaeuble, pastangos surasti investicijų iš Pekino ar Maskvos būtų sveikintinos, tačiau tam gali kilti sunkumų. 

Toks W. Schaeuble perspėjimas nuskambėjo po to, kai išaugus susirūpinimui dėl Graikijos nemokumo šalies vyriausybės skolinimosi kaina šoktelėjo 3,5 proc., iki 27 proc.

Kaip teigia Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis, šalies vyriausybė atsisako svarstyti galimybę palikti euro zoną. "Spekuliacijos dėl vadinamojo "Grexit" scenarijaus (...) yra itin antieuropietiškos". Jis taip pat pažadėjo, kad, siekiant patenkinti dabartinių kreditorių reikalavimus, šalis stengsis "eiti į kompromisus, spręsti problemą kompromiso keliu, nestatydama į pavojų pačios savęs".

W. Schaeuble ir Y. Varoufakis ketvirtadienį dalyvavo derybose Vašingtone.

Trečiadienį tarptautinė reitingų agentūra "Standard & Poor's" sumažino ilgalaikį Graikijos skolinimosi reitingą nuo B- iki CCC+, nustatydama neigiamą perspektyvą. Trumpalaikis reitingas buvo sumažintas nuo B iki žemiausio C lygio.

W. Schaeuble pabrėžė, kad Graikijos vyriausybė privalo susirasti kreditorių.

"Europiečiai pareiškė, gerai, mes tam pasirengę (paskolinti pinigų) iki 2020 metų. Jeigu rasite ką nors kitą, kad ir kas tai būtų, Pekinas, Maskva, Vašingtonas ar Niujorkas, kurie paskolintų jums pinigų, puiku, mes būsime patenkinti. Bet surasti kreditorių, kuris tokiomis aplinkybėms paskolintų jums 200 mlrd. dolerių, bus sunku".

Jis pridūrė, kad Graikija turi susitelkti ties pastangomis padidinti savo konkurencingumą ir pirminį perteklių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)