Bankas savo sprendimą paaiškina taip: „kviečiame išmintingai pasirengti euro įvedimui – padėti indėlį litais, o santaupas atsiimti eurais“.

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis pastebi, kad Baltijos šalių regione šis Šiaurės šalių investuotojų valdomas bankas yra paskolinęs daugiau nei surinkęs indėlių.

„Bankas Baltijos šalyse yra išdavęs 8 mlrd. eurų paskolų ir susirinkęs 4 mlrd. eurų indėlių. Prieš metus buvo 8 ir 3 mlrd. eurų. Matosi, kad yra spaudimas didinti finansavimą vietos rinkoje, bet, aišku, Lietuva atskirai neišskiriama”, - sako jis.

Tai reiškia, kad bankas turėtų siekti pritraukti daugiau indėlių Baltijos šalyse bei taip surinkti lėšų, kurias vėliau galėtų ir perskolinti ar panaudoti kitiems labiau pelningiems projektams.

SEB, „Swedbankas“, DnB ir „Danske bank” už 12 mėn. terminuotą indėlį eurais ir litais siūlo 0,3-0,4 proc. palūkanas, priklausomai, ar jis padedamas banko skyriuje, ar internetu. Daugiau už šio tipo indėlius siūlo Šiaulių, Medicinos bankas ir „Citadelė”: po 0,95-1,25 proc.

Iki šiol „Nordea“ siūlė 0,65 proc. palūkanas už vienerių metų indėlį eurais ir litais, rodo „Nordea“ tinklalapis.

Vytautas Plunksnis
„Kartu siekiama pritraukti naujų klientų, nes, tikėtina, kad tas, kas pasidės didesnį indėlį, susidomės ir kitomis banko paslaugomis. Tai reikėtų vertinti ir kaip naujų pasiturinčių klientų pritraukimo galimybę, nes, jei esami indėliai būtų nutraukiami, jiems akcija negaliotų“, - paaiškino V. Plunksnis.

Pasak jo, sunerimti, kad bankas susiduria su sunkumais nėra jokio pagrindo.

„Šiaurės šalyse „Nordea“ yra, ko gero, didžiausia finansų grupė, vien tai, kad šios akcijos suma yra ribota – iki 50 tūkst. eur - parodo, kad banko sutikimas permokėti nuo standartinio 0,65 proc. įkainio dar 1,35 proc. yra naujo kliento pritraukimo kaina. Už 50 tūkst. eur (174 640 tūkst. lt) indėlį tai sudaro 675 eur (2 331 Lt) per metus”, - skaičiavo V. Plunksnis.

Pasiūlymu gali naudotis tiek esami, tiek nauji privatūs klientai, bet indėliams, nutrauktiems akcijos laikotarpiu, pasiūlymas negalioja.

Lietuvoje bankas „Nordea“ veiklą pradėjo 2000 m. Šiuo metu „Nordea“ pagal valdomą turtą užima ketvirtą vietą tarp Lietuvoje veikiančių bankų. Šiaurės ir Baltijos šalių finansų grupė „Nordea“ Lietuvoje 2013 metais uždirbo 39,5 mln. litų neaudituoto pelno prieš pelno mokestį, tai yra 2 proc. daugiau nei 2012 m.

Nordea Bank“ Lietuvos skyrius priklauso didžiausiai finansinių paslaugų grupei Šiaurės Europoje. „Nordea“ akcijomis yra prekiaujama „Nasdaq OMX“ Šiaurės Europos vertybinių popierių biržose Stokholme, Helsinkyje ir Kopenhagoje, o didžiausiu akcininku yra „Sampo Plc“ (21, 4 proc.) ir įvairūs investiciniai fondai. Banko „Nordea“ reitingas „Standard & Poor's“ vertinimu žymimas (AA-).

„Nordea Bank“ Lietuvos skyriaus fizinių ir juridinių asmenų terminuotieji indėliai ir visų rūšių sąskaitos yra draudžiami Švedijos nacionalinio skolų biuro. Remiantis Europos Sąjungos valstybių indėlių draudimo įstatymu, indėliai, kurie neviršija 100 000 eurų, yra 100 proc. draudžiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)