„Prekybos centre norėjau nusipirkti sūrį. Kasininkė pareiškė, kad ji negali priimti 200 Lt, nes perku tik vieną  prekę ir reikia atiduoti daug grąžos eurais. Taigi sūrio nepirkau“, - sakė prie nedidelės parduotuvės sutiktas pirkėjas Vidmantas.

Dar viena pirkėja teigė, kad viename didžiųjų prekybos centrų grąža jai buvo atiduota litais. „Ne man vienai grąžą litais atidavė“,  – pasakojo alytiškė Liudmila.

Alytaus rajone esančių miestelių gyventojai teigė, kad norint išsikeisti litus, reikėjo kelias dienas vaikščioti į paštą, laukti eilėje, nes vis paaiškėdavo, kad eurų jau nebeliko ir jie bus pristatyti kitą dieną.

Alytaus mikroautobusų vairuotojai, kalbėdamiesi su keleiviais, nuogąstavo, kad dviejų valiutų sistema sukelia nepatogumų.

„Gerai, kad grąžą galime atiduoti abiem valiutomis. Tačiau vieni keleiviai nori mokėti litais, kiti eurais – painiava. Reikia kelis kartus pažiūrėti į pinigus prieš atiduodant grąžą. Nieko nepadarysi, žmonėms apsiprasti reikia laiko“, - kalbėjo mikroautobuso vairuotojas.

Taksi vairuotojas Romas tikino, kad eurai jam problemų nesukelia. Vyriškis iš karto žmonių pasiteirauja, kokia valiuta jie ketina atsiskaityti – tokia pat atiduoda ir grąžą.

Euras nebaisus ir smulkiesiems turgaus prekeiviams. Drabužiais Jazminų turgavietėje prekiaujanti Asta grąžą pirkėjams atiduoda eurais, kurių, pasak moters, neptritrūksta.

„Kol kas išsiverčiu, eurų pakanka, nors žmonės vis dar dažniau atsiskaito litais. Prekių kainas pasakau ir litais, ir eurais – kaip pirkėjas pageidauja“,  - teigė alytiškė.

Turguje daržovėmis prekiaujantis Jonas grąžą pirkėjams atiduoda ir litais, ir eurais, priklausomai nuo to, kokia valiuta žmogus moka. Atsiranda pirkėjų, kurie pageidauja, jog jiems grąža būtų atiduota tik litais. Kad euro įvedimas nesukeltų nepatogumų prekiaujant, Jonas dar prieš naujus metus įsigijo dešimt rinkinių pažintinių euro monetų grąžai atiduoti.

„Litus į eurus paverčiu mintyse, net skaičiuotuvo neprireikia“, - juokėsi vyras.