Prekių – pilnais autobusais

Prieš kurį laiką nuskambėjo Baltarusijos pareiškimas, kuriuo buvo teigiama, kad šalis nuo šiol nebepriims iš Lietuvos į Baltarusiją įvežamų tam tikrų prekių.

Reaguodami į naują tvarką Lietuvos vežėjai tada sakė, kad draudimus bandys apeiti prekes importuojant per kitas šalis. Dėl to gali didėti kaštai, tačiau Lietuvos ekonomika, kaip tikino, dėl to nenukentės.

Nors tam tikras prekes įvežti iš Lietuvos į Baltarusiją ir draudžiama, taip pat buvo pažymėta, kad draudimai neturės įtakos toms prekėms, kurios į Baltarusiją įvežamos asmeniniam naudojimui, taip pat toms, kurių Baltarusija pati iš Lietuvos atsiveža daugiausiai, tarkime, neaustiniams gaminiams ar plastikui.

Nors Baltarusija importo iš Lietuvos draudimus ir įvedė, patys baltarusių gyventojai ir toliau autobusais vyksta į sostinę, kur savarankiškai „importuoja“ tam tikras prekes. Keletas tokių autobusų savaitgalį stovėjo ir prie „Ikea“ prekybos centro sostinėje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Giedrius Mišutis informavo, kad pernai iš Baltarusijos į Lietuvą iš viso įvažiavo 24 285 autobusai bei mikroautobusai su baltarusiškais numeriais.

„Šių metų sausį – 2337, vasarį – 1992, kovą (įskaitytinai iki 18 d.-red.) – 742. Prognozuotina, kad kovą mažėjimas bus akivaizdus“, – statistiką pateikė atstovas.

Jo teigimu, pastaruoju metu tarp atvykstančiųjų apsipirkinėtojų gali būti mažoji dalis.

„Daugiau būtų vykstančiųjų į darbą ES šalyse, keliaujančiųjų į ES, įskaitant planuojančius skrydžius iš oro uostų, taip pat ir Vilniaus“, – teigė G. Mišutis.

Siūlo įvesti ribojimus išvežamų prekių kiekiui

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentas bei Eksporto klubo pirmininkas Kęstutis Černeckas sutiko, kad toks pačių baltarusių įvestų sankcijų apėjimas, vėliau patiems atvykstant į Lietuvą įsigyti prekių, atrodo keistai.

„Šiuo metu Lietuva ir Baltarusija turi tam tikras politines įtampas, jos persimeta į ekonomiką. Yra uždrausta Lietuvai eksportuoti tam tikras prekes į Baltarusiją.

Manau, kad tam tikras prekių ribojimas jau anksčiau turėjo būti nuskambėjęs ir iš mūsų Vyriausybės, nes tos prekės, kurios patenka į Baltarusiją, jos patenka ir į Rusiją. Sienų ten nebėra.

Dabar jie (Baltarusija- red.) sako, kad nebepriims mūsų prekių, bet kviečia gyventojus ten vykti jų įsigyti patiems bei tikina, kad jų jie atvyks ir pas mus. Manau, kad čia mūsų Vyriausybė turėtų užimti griežtesnę padėtį ir įvesti jiems tam tikrus atsakomuosius ribojimus“, – tikino jis.

Kaip patikslino, ko gero, turistų ar tokių autobusų įleidimas turėtų būti reglamentuotas Europos Sąjungos direktyvos, bet Lietuva pati galėtų įvesti apribojimus išvežamų prekių kiekiui.

Tarkime, kad būtų galima išvežti prekių krepšelį už, sakykim, 100 Eur.
K. Černeckas

„Tarkime, kad būtų galima išvežti prekių krepšelį už, sakykim, 100 Eur. Tai yra kiekvienos šalies prerogatyva nusistatyti tokį skaičių, nes riboti turistų atvykimo nepavyks“, – sakė jis.

Mauricas: geriau išleidžia mūsų šalyje


„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas kalbėjo nematantis nieko blogo, kad baltarusiai apsipirkti atvyksta pas mus.

„Moralinio konflikto nematau. Jeigu ES veža ten prekes, nemažą dalį vertės pasiima Baltarusijoje veikiančios įmonės. Jos ten moka mokesčius ir tokiu būdu, kadangi Rusija ir Baltarusija sėdi vienoje valtyje, pildosi biudžetai.

O jeigu žmonės apsipirkti atvyksta į Lietuvą, didėja nebe jų biudžetai, o mūsų“, – svarstė ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Jis teigė, kad tokie prekybiniai ryšiai gali būti tam tikros nedidelės gijos, kurios vyktų per asmenis.

„Manau, kad dėl to turėtų būti susirūpinusi pati Baltarusija. Tokie išvykimai gali ateityje būti net į gerą, nes režimo žmonės pamato, kaip gyvena Vakarai“, – teigė jis ir pridūrė, kad, analogiškai, Lietuva turėtų rūpintis dėl į Baltarusiją vykstančių lietuvių.

„Čia – didesnis iššūkis“, – aiškino Ž. Mauricas.

Bendrai, kaip pabrėžė, šiuo metu šalių prekybiniai santykiai yra labai minimalūs.

Ministerija: jie sankcijas įsivedė sau


Užsienio reikalų ministerija, paklausta, ar nėra planų uždrausti tokias baltarusių keliones į Lietuvą, teigė, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis apie tai pasisakė jau anksčiau.

Kaip buvo tikinta, jo nuomone, tokio kaimynų žingsnio negalima pavadinti kitaip, kaip sau įvestomis ir pritaikytomis sankcijomis.

„Šis sprendimas privers tą Lietuvos verslo dalį, kuri eksportavo savo produktus į Baltarusiją, juos nukreipti kitur“, – pridūrė ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)