„Artima Baltarusijos ir Lietuvos padėtis nulemia tiek ekonominius, tiek politinius santykius, taip pat ryšius humanitarinėje srityje“, - sakė ambasadorius. 2012 metai šių šalių bendradarbiavimui buvo patys sėkmingiausi. Pirmą kartą per dvišalių santykių istoriją (iš viso 20 metų) dvišalė prekyba pasiekė 1,530 mlrd. dolerių (3,9 mlrd. litų).

Tai žymus ūgtelėjimas palyginus su ankstesniais metais. Ypatingas dėmesys buvo skirtas tokioms sritims kaip investavimas ir paslaugos. Pirmą kartą investicijos išaugo iki 173 mln. dolerių (449 mln. litų), o paslaugų apimtys padidėjo iki 640 mln. dolerių (1,6 mlrd. litų) – tai kelis kartus daugiau negu ankstesniais metais.

Šis darbas tęsiasi. Investicijų mastai toliau auga, pažymėjo V. Dražinas. Artimiausioje ateityje Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje įsikurs medienos produkcijos įmonių grupė, kurioje dalyvaus ir Lietuva.

„Iš viso kartu vykdome 15 projektų, į kuriuos bendrai investuota 650 mln. dolerių“, – sakė ambasadorius. Jis pažymėjo, kad paslaugų srityje yra galimybių per metus pasiekti 1 mlrd. dolerių augimą. Daug perspektyvų turi logistika, kur svarbų vaidmenį atliktų Klaipėdos uostas.

V. Dražinas pabrėžė ir dinamišką regioninį abiejų šalių bendradarbiavimą. Bendri forumai leidžia suintensyvinti santykius ir įtraukti trečiąsias šalis. Lietuva ir Baltarusija palaiko gerus ryšius švietimo, sveikatos, kultūros ir sporto srityse. Vis labiau aktyvėja turizmas, kuris duoda pelno tiek Baltarusijai, tiek Lietuvai.

„Tikimės, kad šiais metais turistinės paslaugos augs 40 proc.“ – sakė ambasadorius, pridurdamas, kad turėtų didėti turistų iš Lietuvos susidomėjimas Baltarusija.

„Apibendrinus galime sakyti, kad Baltarusijos ir Lietuvos santykiai plėtojasi visuose frontuose: ekonomikos, politikos ir humanitarinės srityse. Labai svarbu, kad viskas būtų kuriama susitarimų pagrindu. Šiandien Baltarusija ir Lietuva turi 62 susitarimus dėl bendradarbiavimo“, - teigė V. Dražinas.

Baltarusijos ambasadorius palietė ir politinius klausimus, pažymėdamas, kad nuo liepos Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungai.

„Bus rengiama daug viršūnių susitikimų ir mes mėginsime rasti optimaliausių būdų, kaip plėtoti ekonominius santykius. Mes to tikimės ir Lietuvos pusė dirba šia linkme. Tikiu, kad turime daug gerų perspektyvų šiame fronte“ – sakė V. Dražinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)