Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys, socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo 2 proc. iki 13 proc. mažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) moterims, o vyrams palikti tokį pati 15 proc. GPM.

„Tai leistų padidinti moterų atlyginimus, priartinti jų pajamas prie vyrų pajamų. Manau, kad reikia imtis ryžtingų veiksmų įgyvendinant lyčių lygybės principus Lietuvos darbo rinkoje. Nuo kalbų laikas pereiti prie darbų“, - DELFI sakė Seimo narys.

Jis vylėsi, kad ši idėja Seime sulauks pritarimo.

2014 m. Europos Komisijos publikuotame dokumente nurodoma, kad Lietuvoje vyrų ir moterų atlyginimai skyrėsi 12,6 proc. Tai yra mažiausias skirtumas tarp trijų Baltijos šalių. Latvijoje šis skirtumas yra 13,8 proc., Estijoje – 30 proc. Europos Sąjungos vidurkis yra 16 proc.

„Moterų kvalifikacija paprastai yra ne žemesnė nei vyrų, o kartais ir aukštesnė, tačiau dažnai jų įgūdžiai vertinami menkiau. Be to, jos lėčiau kyla karjeros laiptais. Tai lemia vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumą“, - rašoma 2014 m. EK ataskaitoje.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų pabaigoje vidutinis atlyginimas Lietuvoje buvo 553,9 eurai (1912,6 Lt).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)