Tokia publikacija neliko nepastebėta. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius DELFI pripažino, kad dėl jos turėjo aiškintis Europos Komisijos (EK) pareigūnams.

„Atvirai kalbant, galiu pasakyti, kad labai neprotingai jie parašė. Juk visi atlieka žiniasklaidos monitoringą. Man paskambino iš EK ir sako: Jonai, kodėl nuslėpei (naują židinį - DELFI)? Aš jiems aiškinu, kad tai yra bajeris, o jie sako, kad čia ne juokai. Be to, kitose Europos šalyse apskritai nėra Balandžio 1-osios tradicijos. Juk tai yra tas pats, kaip parašyti, kad kažkur yra padėta bomba. Tokiais dalykais juokauti negalima“, - tvirtino VMVT vadovas.

Jis tikisi, kad EK pareigūnai juo patikėjo.

Šiuo metu situacija su Rusija dėl Lietuvoje ir Lenkijoje nustatyto afrikinio kiaulių maro yra labai įtempta. Sausio pabaigoje Rusija uždraudė šviežios kiaulienos importą iš visos Europos Sąjungos, o nuo pirmadienio papildomai įvedė ribojimus įvežti mėsos gaminius su kiauliena iš Lietuvos ir Lenkijos.

J. Milius tvirtino, kad tokios publikacijos gali lemti ir papildomus Rusijos veiksmus.

„Taip, juk ir Europa, ir Rusija turi žiniasklaidos stebėseną. Tokiais dalykais juokauti yra nesąmonė“, - dėstė jis.

Gali tapti pretekstu

Ši istorija labai papiktino Kiaulių augintojų asociacijos vadovą Algį Baravyką.

„Nuo kada balandžio 1-oji oficialiai yra diena, kai galima taip pokštauti? (…) Jie (Rusijos tarnybos – DELFI) viską seka, kas pas mus dedasi ir reaguoja. Niekam nepaaiškinsi, kai tau uždarys eksportą ir pasakys, kad jūs nekontroliuojate situacijos. Pasekmę matote, juk virtų dešrų Rusijai mes neparduodame“, - DELFI tvirtino jis.

Pasiteiravus, ar ši istorija galėjo lemti Rusijos sprendimą nebeįsileisti produktų su kiauliena, pašnekovas sakė: „Nežinau, manyti ar nemanyti, bet po to tai atsitiko. Uždrausdami jie pasakė, kad mes neva nekontroliuojame situacijos“.

Šiuo metu EK veda tiesiogines derybas su Rusija dėl jos taikomų importo ribojimų. Balandžio pradžioje EK nusprendė kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl neadekvačių Rusijos veiksmų, kai dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės uždraudę mėsos eksportą iš ES.

Laikraščio „Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė DELFI apgailestavo dėl nevykusio pokšto.

„Sugalvojome tokį pokštą, suderinome su žemės ūkio bendrove, kuri buvo paminėta ir pašmaikštavome. Gal truputį ir per žiauriai. Paskui atsiprašėme ir atšaukėme straipsnį. Tikrai nepiktavališkai ir nieko blogo negalvodami pajuokavome“, - komentavo ji.

Lietuvos mėsos perdirbėjai skaičiuoja, kad dėl šių sankcijų jie neteks maždaug 200 mln. Lt.

Lietuvoje afrikinis kiaulių maras dviem šernams nustatytas sausio pabaigoje.

Dėl to buvo imtasi papildomų apsaugos priemonių – šešiose savivaldybės paskelbta ekstremali situacija, šaudyti šernai, tam tikrose teritorijose nurodyta išskersti kiaules.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)