„Pandemija palietė visas įmones, ne tik mūsų sektoriaus. Pirmiausia, sušlubavo prekybos dalykai, kada drabužių pirkėjai buvo išsigandę, galiausiai žmonės gyveno namuose, todėl poreikiai sumažėjo. Drabužių pardavimas nukrito apie aštuonis procentus, tekstilės, medžiagų gamyba nukrito apie septynis procentus. Tai reiškia, kad pandemija palietė pramonę“, – tikina pašnekovas.

Paklausus, ar daug buvo viruso atvejų pačiose įmonėse, K. Daukšys tikino, kad tam tikru laiku gamyba buvo sustojusi.

„Taip, buvo atvejų, bet nenorėčiau dabar vardinti tų įmonių, nes jose jau viskas praėjo, tikiuosi žmonės pasveiko, bet buvo įmonių, kur buvo sustabdyta gamyba, tuose pačiuose filialuose buvo, tokiu būdu ta pandemija ir atsiliepė“, – sako pašnekovas.

Tiesa, kaip akcentavo K. Daukšys, dauguma gaminių vis tik parduodama užsienyje, todėl labai svarbu, kokia situacija yra kitose šalyse.

Kęstutis Daukšys

„Reikia pasakyti, kad tekstilės ir aprangos pramonės gaminių tik apie 15 procentų parduodama pačioje Lietuvoje. Visi kiti yra išvežami į užsienį, yra penkios didžiosios valstybės, kurios yra pagrindinės mūsų verslo partnerės: JK, Italija, Švedija, Vokietija, Norvegija, todėl mums labai svarbi situacija tose šalyse. Lietuvoje parduotuvės uždarytos. Pirmo uždarymo metu galiojo parduotuvių nuomos sąskaitos kompensavimas, tos sumos padėjo, o dabar tos programos kol kas nėra, mes tikimės, kad Vyriausybė ras pagrindą sutvarkyti tai. Aišku, kad buvo padidėjusi elektroninė prekyba, bet ji neatsvėrė to, ką mes praradome per parduotuvių prekybos sumažėjimą“, – sako K. Daukšys.

Anot jo, nerimaujama dėl to, kad vasara ir pavasaris gali būti išties sunkūs.

„Lietuvoje parduodame 15 proc., kiti 85 proc. parduodami užsienyje. Ypač siuvimo pramonė yra tokia, kad ji priklauso nuo sezono. Žiemą pramonė siuva vasaros kolekcijas, o vasarą siūs tuos, kurie bus nešiojami žiemą, rudenį.

Taigi šiai minutei, kiek kalbėjome su įmonėmis, ypač tos įmonės, kurios siuva ne išeiginius drabužius, ne kostiumus, tai jos turi užsakymų ir nors tų užsakymų sumažėjo, didelės bėdos nemato, tačiau visi labai nerimauja dėl pavasario ir vasaros darbo, nes šią žiemą tie mūsų pirkėjai neišpardavė savo nupirktų drabužių, kurie buvo pasiūti, todėl gali sumažėti naujų drabužių poreikis, tokiu būdu įmonės gali susidurti su problema, kad tiesiog nebus užsakymų“, – sako K. Daukšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)