Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) iš Rusijos veterinarijos ir sanitarijos tarnybos „Rosselkhoznadzor“ gavo raštą, kuriame tvirtinama, kad nuo ketvirtadienio įvedami laikini apribojimai gyvulinės kilmės eksportui iš lietuviškų šaldytų produktų terminalų.

Tai DELFI patvirtinę VMVT vadovas Jonas Milius tvirtino detalesnės informacijos neturįs ir negalėjo įvardyti, kokiems terminalams ir kuriam laikui galios ribojimai.

„Dar laukiu priedo prie rašto, nenoriu daugiau komentuoti“, - sakė jis.

DELFI žiniomis, laikini ribojimai pritaikyti trims šaldytų produktų terminalams: „Klaipėdos Smeltei", „VPA Logistics", „Lt Terminal".

DELFI primena, kad motyvuojant dokumentų neatitikimu kovo viduryje jau buvo kelioms dienoms sustabdytas šaldytų produktų eksportas iš „Klaipėdos Smeltės" į Rusiją.

Jau anksčiau J. Milius yra sakęs, kad „Rosselkhoznadzor“ skelbia, jog keturioms valstybėms – Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Lenkijai, bus peržiūrėti visi šaldytų produktų terminalai. Tai buvo siejama su afrikiniu kiaulių maru.

Anksčiau jis sakė, kad nerimą sukėlė „Rosselchoznadzor“ svetainėje pasirodęs pranešimas, kad ketinama revizuoti sandėlius Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Gali stoti gamyklos

„Yra apribotas eksporto tranzito krovimas iš trijų šaldytuvų, kurie turi Rusijos veterinarijos tarnybos patvirtinimus. Tame rašte minima, kad Rusijos tarnybos kovo 25 d. Ženevoje nepavyko išspręsti kai kurių klausimų, kurių mes net nežinojome .Šiuo atveju žaidimas yra visai kitame lygyje ir mes nieko nebegalime padaryti“, - DELFI sakė „Klaipėdos smeltės“ generalinis direktorius Rimantas Juška.

Kol kas neaišku, kuriam laikui yra apribotas visų produktų eksportas iš Klaipėdos šaldytuvų, tačiau kitą savaitę laukiama „Rosselkhoznadzor“ atstovų įmonėse.

„Mūsų šaldytuvas yra tik vieta saugojimui. Priimame saugoti krovinį pagal sutartį su klientu arba jį atstovaujančiais ekspeditoriais, tačiau ar tai yra krovinys eksportui, ar tranzitui, mus mažiausiai jaudina. Į mūsų šaldytuvus jis gali būti sukrautas, jeigu patikrina VMVT. Šiuo atveju, jeigu Rusijos tarnyba stabdo krovinių judėjimą toliau, tai sprendžia ne šaldytuvų savininkas, o VMVT turi aiškiai atsakyti, kokie reikalavimai nebuvo įvykdyti, kad iš mūsų VMVT leido išvežti, bet neleido įvežti į Rusiją arba grįžo pretenzijos. Mes esame savotiški įkaitai ir laukiame“, - kalbėjo jis.

„Klaipėdos smeltės“ šaldytų produktų konteineriuose rusiški kroviniai sudaro maždaug 90 proc. visų.

„Man šiandien yra labai sunku, nes sulaukiu lavinos skambučių iš klientų, kurie gavo informaciją, kad yra sustabdytas krovimas į mūsų šaldytuvus. Nepasitikėjimas ir galvojimas, kas bus rytoj ar poryt, yra labai svarbus klausimas. Juk klientas renkasi ne tą, kuris yra pigus, o tą, kuris yra patikimas ir atitinka visus reikalavimus“, - sakė bendrovės direktorius.

R. Juška sakė, kad stebima, kaip elgsis Baltarusija, nes ji priklauso Muitų sąjungai, o vienai iš šios sąjungos narių priėmus sprendimą jis galioja ir kitoms.

„Mes stebime situacija, nes jeigu Rusija, gindama savo rinką, sustabdė krovinius, šiuo atveju žiūrime, kaip reaguos Baltarusija. Jeigu sustotų kroviniai į ją, sustotų Rusijos perdirbimo gamyklos Baltarusijoje“, - sakė jis.

J. Miliaus teigimu, Lietuvoje vyksta labai daug maisto produktų reeksporto per uostus – per metus 43 tūkst. siuntų ir virš 1 mln. tonų maisto produktų.

„Rosselkhoznadzor“ tinklalapyje ketvirtadienį informacijos apie naujus ribojimus Lietuvai nepateikiama. Tačiau ankščiau šios tarnybos vadovas Sergejus Dankvertas kritikavo Europos Komisijos (EK) priemones kovoje prieš afrikinį kiaulių marą.

Pasak jo, EK pasiūlytos priemonės yra „neadekvačios ir neefektyvios”. Rusijos ekspertų nuomone, turi būti taikomas kiaulienos produkcijos tiekimo ribojimas iš Baltijos šalių ir Lenkijos.

Produkcija iš šio regiono esą neturi būti eksportuojama ir į kitas Europos Sąjungos šalis.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos duomenimis, kalbant apie rusiškus krovinius, gabenamus per Klaipėdos uostą, 2013 m. buvo 2 mln. 642 tūkst. t krovinių, kurie sudarė 7,9 proc. visos uosto krovos. Maisto produktų ir pašarų (augalinės ir gyvulinės kilmės produktai) 2013 m. uoste krauta apie 33 tūkst. tonų. Palyginti, 2012 metais – 205 tūkst. t.

Po to, kai Lietuvos teritorijoje buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras, Rusija uždraudė kiaulienos importą iš visos ES.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1236)