„Apskritai kalbant, pačios žemiausios kelionių kainos kiekvienais metais praktiškai nesikeičia, pavyzdžiui, šiais metais buvo galima įsigyti poilsį Turkijoje ir už 149 eurus – tiems, kam nereikia patogumų, kam tiesiog reikia pigaus skrydžio ir apgyvendinimo paprastučiuose apartamentuose.

Tačiau iš pačių lietuvių jaučiamas susidomėjimas kokybiškesniais viešbučiais, brangesniais, aukštesnės klasės kelionėmis. Vis daugiau jie reikalauja specialių lokacijų, tik ant jūros kranto, pereiti gatvę (iki jūros – DELFI) jau nebetinka ir pan. Tai galiu konstatuoti faktą, kad mes vis protingėjame ir išmokome pasirinkti sau tinkamas atostogas“, – kiek pasididžiuodamas sako R. Širvinskas.

Tuo tarpu „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė teigia, kad poilsinių kelionių kainos išlieka gana panašios, nors truputį ir kilo: „Nedidelis kainų kilimas juntamas Europos ir Bulgarijos kryptimis, bet tai – jau pernai prasidėjusių procesų padarinys, kuomet dėl politinių priežasčių persiskirstė keliautojų prioritetai.“

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ generalinis direktorius Linas Aldonis norintiems sutaupyti pataria kelionėmis domėtis kuo anksčiau ir vasaros atostogas susiplanuoti iš anksto: „Mes visada savo klientams akcentuojame, kad ypatingai dėl geriausių kainų pasiūlos, savo atostogomis pasirūpintų per išankstinius pardavimus. Artėjant vasaros sezonui viešbučių kainodara yra kylanti.

Atostogų kainoms įtakos turi ir klientų susidomėjimo ta konkrečia kryptimi faktorius. Pavyzdžiui, Europos kryptys, tokios kaip Italija, Portugalija ar Ispanija vasaros sezoną pasitinka užsitikrinę didelį viešbučių užimtumą, todėl natūralu, kad dėl didelės paklausos taip pat didėja ir kainos. Ypatingai tai aktualu saloms, kur poilsio vietų skaičius ribotas. Suskubę klientai dar tikrai gali rasti gerų pasiūlymų poilsiui Graikijos salose, pavyzdžiui, Kretoje ar Rode“, – sako jis.

Lyderiams karūna nenuimta

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet į šeimoms su vaikais patraukliausių šiltojo sezono krypčių trejetuką patenka Turkija, Graikija ir Bulgarija. Tą patvirtina visi kalbinti kelionių organizatoriai.

R. Širvinskas neabejoja: pastaroji šalis – pats geriausias pasirinkimas porai ar vidutinei lietuvių šeimai su dviem vaikais, jei norima gerai pailsėti, kažką pamatyti, tačiau per daug neišsileisti.

„Bulgarija – pati puikiausia alternatyva Lietuvos pajūriui, ypatingai toms šeimoms, kurios nekalba anglų kalba, nedrįsta kažkur toli vykti ar nenori įvykti į Turkiją. Tai puiki kryptis jau antrą sezoną, nes iš tiesų – auksinio smėlio paplūdimiai, švarus vanduo, viešbučių kainos ir kokybės santykis, palyginus, tikrai labai geras. Šiais metais Bulgarija netgi lenkia Turkiją savo kainų gerumu“, – sako jis.

Bulgarijoje žymų keliautoją nustebino, kad čia kiekvienas gali rasti tai, ko ieško. Ramybės ieškančioms šeimoms puikiai tiks uždaras kurortas Albena, norintiems gerai pasilinksminti ir paūžti – Saulėtas Krantas.

Turkija brango

Kitas puikus pasirinkimas, nenorintiems plačiai atverti piniginės, – Turkija, tiesa, kelionės į šią šalį šiemet yra brangesnės.

„Praėjusiais metais Turkija susidūrė su nemaža problema dėl išpuolių, dėl to, kad žmonės bijojo keliauti į Turkiją, taip pat praėjusiais metais iki sezono vidurio rudenį iš Rusijos nebuvo vykdomi reisai į Turkiją, todėl nemažai viešbučių buvo užsidarę, patyrė daugybę nuostolių ir bankrotų, taigi tikrai kelionių kainos buvo labiau gundančios 2016-aisiais“, – atskleidžia R. Širvinskas.

Vis dėlto jis pažymi, kad šiais metais Turkija pasiruošusi priimti būrius turistų, o sezono metu per dieną išvyksta nuo 700 iki 1000 tautiečių, todėl ši kryptis vis dar išlieka populiariausia.

„Kalbant apie šeimas, žmonės pripratę vykti būtent į Turkiją, todėl kad tai visada geras kainos ir kokybės santykis: yra nemažai pramogų vaikams. Mamos labiausia nori nulipti nuo puodų, kaip visąlaik mums sako, tėčiai nori pailsėti, kad niekas nekvaršintų galvos, išlenkti bokalą, prie baseino pagulėti, o vaikai nori pramogų, todėl būtent jiems skiriami animatoriai, yra dienos užimtumo kambariai, kur tėvai vaikus gali palikti, juos prižiūrės, išpaišys veidus, vaikučiai bėgios ir t. t.“, – sako keliautojas.

Kad Turkija itin patraukli keliaujantiems su vaikais patvirtina ir I. Aukštuolytė: „Turkijos kurortuose lietuviai gali nesunkiai įpirkti apgyvendinimą kokybe bei komfortu garsėjančiuose 5 žvaigždučių viešbučiuose. O štai atostogaujant su šeima, dauguma viešbučių šioje šalyje antrą vaiką apgyvendina tiesiog nemokamai. Atostogos Turkijoje šeimai patrauklios dėl itin įvairaus paslaugų, orientuotų į poilsiautojus su mažais vaikais, asortimento.“
Antalija

Kainų skirtumas su kitomis Europos šalimis ir garsiais kurortais – akivaizdus: kelionę asmeniui į Turkiją 4 žvaigždučių viešbutyje su maitinimu „Viskas įskaičiuota“ galima įsigyti už 370 eurų, kai keliones į Italiją ar Ispaniją 3 žvaigždučių viešbutyje su maitinimu „ pusryčiai ir vakarienė“ galima įsigyti už 500 eurų.

Lietuviai mėgsta salas

Trečioji šalis, kur galima gana nebrangiai pailsėti, – Graikija, ypač Rodo ir Kretos salos. Poilsis šiose salose kiek brangesnis nei Turkijoje ar Bulgarijoje, tačiau pigesnis nei kitose Europos šalyse.

„Žinoma, kainos yra aukštesnės dėl to, kad aukštesnė kokybė, dėl to, kad Europos Sąjunga, populiari kryptis ir t. t., bet apskritai lietuviai labai mėgsta salas. Mane šiek tiek liūdina, kad labai populiari kryptis buvo Maljorka – nuostabi sala Ispanijoje, priklausanti Balearų salynui, tačiau ar dėl to, kad ten nėra leidžiama statyti naujų viešbučių, ar dėl to, kad tiesiog yra labai padidėjęs susidomėjimas ta sala, kainos praktiškai 30-40 proc. aukštesnės ir kiekvienais metais jos kyla, todėl daug žmonių, kurie buvo įpratę keliauti į Maljorką, ar turėjo planuose aplankyti, sako, deja, turintys atsisakyti, nes kainos ne pagal kišenę“, – apgailestauja R. Širvinskas.
Kreta

I. Aukštuolytė pabrėžia, kad Graikija puikiai tiks tiek keliaujantiems su šeima, tiek nuotykių ištroškusiems poilsiautojams. „Graikija idealus pasirinkimas šeimoms su vaikais dėl galimybės derinti ramų poilsį paplūdimiuose ir aktyvų svečios šalies pažinimą. O, pavyzdžiui, teikiantieji pirmenybę būtent aktyviam keliavimui, Graikijoje gali itin nebrangiai susiorganizuoti kelionę su apgyvendinimu ekonominės klasės viešbutyje“, – sako ji.

Naujos „įkandamos“ kryptys

Norintiems kažko neįprastesnio nei lietuvių pamėgta Turkija ar Bulgarija, R. Širvinskas siūlo rinktis kelionę į Italijos Kampanijos regioną. Į Neapolį skraidina pigių skrydžių bendrovės, todėl savarankiškų kelionių entuziastai gali susiplanuoti keliones patys.

„Į Kampanijos regioną buvo pasiūlytos kelionės praėjusiais metais, jos vis labiau populiarėja. Žmonės nori naujų krypčių. Anksčiau žemyninė Italija buvo sunkokai pasiekiama, reikėjo arba vykti su traukiniu, arba vykti iki, tarkime, Milano, norint pasiekti Riminio kurortą, arba iki Romos, norint nuvažiuoti į Neapolį, bet dabar, kai atsiranda vis daugiau pigių skrydžių krypčių, pagal jas žmonės ir renkasi, kur keliauti“, – sako jis.

Keliautoją taip pat džiugina, kad į kelionių pasirinkimų viršūnes sugrįžta Kroatija.

„Keliaujant autobusu ši kryptis buvo labai populiari, taip pat žmonės vyko su savo automobiliais, važiuoja iki šiol, bet šiais metais grąžintas skrydis, Kroatiją apjungiant su Juodkalnija. Tai žmogus gali rinktis – ar į Kroatijos pietus, ar į Juodkalniją. Balkanai visada buvo labai įdomūs, ir ta žinią, kad skrydžiai vėl sugrįžo, lietuviai sutiko itin džiugiai, yra nemažai užsakymų nuo pat žiemos“, – džiugiomis naujienomis dalinasi R. Širvinskas.
Plitvicos nacionalinis parkas Kroatijoje

Tą patvirtina ir L. Aldonis: „Taip, šiais metais itin populiari tarp klientų šios vasaros naujiena – poilsis Juodkalnijos ir Kroatijos kurortuose. Į šiuos kurortus skraidyti pradedame jau gegužės mėnesio pradžioje ir pirmieji suskubę dar gali patekti į artimiausius skrydžius.“

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad dažnu atveju atostogas tolimuosiuose kraštuose klientai labiau renkasi rudenį, žiemą ar pavasarį, o vasaros sezono metu – vakarų Europos bei artimesnius kraštus.

„Labiausia nutolusi nuo Lietuvos kryptis yra Portugalijai priklausanti sala Madeira. Nepaisant to, kad sala nutolusi tik per 520 km nuo Afrikos žemyno krantų, oras čia visus metus pavasariškas. Sala tinka tiek norintiems aktyvių atostogų dviese, tiek atostogaujantiems su visa šeima. Madeiroje puikios sąlygos atostogauti nesibaiminant alinančių karščių. O veikti ką yra apstu: vaikščioti painiais levadų kanalais, grožėtis vietiniais miesteliais bei jų architektūra, nardyti, plaukioti banglentėmis, užsiimti parasparnių sportu netgi stebėti banginius. Vidutinė kaina vėlgi priklausys nuo daugelio faktorių, bet renkantis paprastesnį viešbutį – vidutinė kaina vienam žmogui bus nuo 550 eurų“, – atskleidžia jis.

Tolimos kelionės

Kai kurie keliautojai vasaros metu išdrįsta pasirinkti ir kur kas tolimesnes keliones. Žinoma, jos kainuoja brangiau, tačiau R. Širvinskas ragina neatmesti šio varianto. „Žmonių akys krypsta vis toliau, negana mums Europos. Netgi ne sezonu metu žmonės labiau linkę rinktis egzotiškas kryptis, į Balį, Mauricijų planuojasi keliones, kur nėra brangu, kur nėra lietaus sezono. Tai mane labai džiugina, lietuviai nori toliau, ir jiems nebaisu iš Europos koją iškelti“, – sako R. Širvinskas.

Anot keliautojo, lietuviai mėgsta keliauti ten, kur jaučiasi pasiturintys, todėl tarp pasirinkimų itin populiarėja Balio sala, pietryčių Azijos valstybės.

„Tailandas visada buvo „Numeris 1“ tarp tolimų kelionių, todėl, kad labai pigūs viešbučiai, dabar galima ir nebrangių skrydžių rasti 300-400 eurų, nuostabiai skanus maistas.

Taip pat Balio salą renkasi dėl galimybės pagyventi prabangioje viloje su privačiu baseinu, patarnautoju, kuris ryte atneš pusryčius, iškeps bananų blynelių ir pan., ir vila nakčiai – tik 60 eurų, tai yra, jei 4 asmenys keliauja – 15 eurų asmeniui. Tai aš manau, kad tai juokingi pinigai už tą kokybę, kurią gauni, ir dar pasijunti ponu. Tuo tarpu gali išsinuomoti vairuotoją su automobiliu visai dienai už 30 eurų, kuris pavežios po lankomiausias salos vietas. Tai jei 4 asmenys – po 7,5 eurų asmeniui tik. Kainomis aš likau sužavėtas ir nustebintas“, – atskleidžia jis.
Balis, Indonezija

I. Aukštuolytė sako, kad tokio tipo kelionės didelio populiarumo tarp poilsiautojų iš Lietuvos vasarą nesulaukia, jos daug populiaresnės šaltojo sezono metu, tad tolimųjų krypčių užsakomaisiais skrydžiais šiuo sezonu nesiūlo.

„Užsakomuosius skrydžius į tolimesnes šalis siūlome rudenį, pavasarį ar žiemą, kai atsiranda didesnė šio produkto paklausa, o vasarą orientuojamės į artimesnes, išpuoselėtais paplūdimiais garsėjančias atostogų kryptis“, – informuoja.

Vis dėlto vasarą aplankyti tolimesnes kryptis, tokias kaip Kuba, Dominikos respublika, JAE ar Tailandas, galima reguliariaisiais skrydžiais.

Papasakokite, kiek už atostogas planuojate mokėti Jūs? Pasidalinkite mintimis, kur planuojate vykti, kaip planuojate atostogas, ko patartumėte vengti ir į ką atkreipti dėmesį. O galbūt ilsėsitės Lietuvoje? Tuomet papasakokite, kiek atostogoms tenka išleisti gimtinėje. Jūsų minčių lauksime el. paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)