Kaip antradienį žurnalistams pranešė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, prokurorai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą, susijusį su korupcinėmis veikomis, taip pat veikomis prieš nuosavybę ir finansų sistemą, kurios buvo galimai vykdomos VAATC.

J. Laucius teigė, kad korupcinės veikos, dėl kurių vyksta tyrimas, traktuojamas kaip itin stambus kyšininkavimas, papirkimas, prekyba poveikiu.

„Šioje byloje yra sulaikyta 12 asmenų, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimus dėl korupcinių ir finansinio pobūdžio, nusikaltimų nuosavybei nusikalstamų veikų. Dviem asmenims šiai dienai skirti suėmimai, trims asmenims paskirtas namų areštas, septyniems asmenims paskirti pasižadėjimai neišvykti“, – dėstė prokuroras.

Anot J. Lauciaus, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, kad nuo 2019 m. atskiri VAATC darbuotojai galimai pasisavino itin didelės vertės įmonės turtą, tai yra 600 tūkst. eurų, iš kurių galimai buvo mokami kyšiai.

„Taip pat byloje nustatyti faktai, kad VAATC atskiri darbuotojai galimai nuo 2022 metų rudens iki 2023 metų rudens yra per kelis kartus priėmę 100 tūkst. eurų dydžio kyšio vertės neteisėtą atlygį“, – komentavo prokuroras.

Pasak J. Lauciaus, tarp įtariamųjų yra ir VAATC darbuotojų, ir kitų asmenų.

Teisėsaugos atliekamame tyrime be VAATC figūruoja dar trys įmonės.

Kyšius gaudavo reguliariai

Spaudos konferencijoje dalyvavęs STT Centrinės tyrimų valdybos viršininkas Darius Balčiūnas teigė, kad STT ne kartą atkreipė dėmesį dėl korupcijos rizikos atliekų tvarkymo sektoriuje. Pareigūno teigimu, šis tyrimas tik įrodo, kad dabartiniai kontrolės mechanizmai neveikia.

D. Balčiūnas, kalbėdamas apie ikiteisminį tyrimą dėl VAATC, nurodė, kad pirminiais tyrimo duomenimis nustatyta, jog centro darbuotojai, būdami valstybės tarnautojai, būdami bendrininkų grupėje, reguliariai, tai yra kas 2-3 savaites, priimdavo kyšius iš verslo subjektų, užsiimančių atliekų surinkimu ir tvarkymu.

„Kyšiai buvo duodami už tai, kad į Vilniaus regiono sąvartyną pristatytos atliekos būtų priimamos, pažeidžiant nustatytą tvarką, tai yra dalies jų iš viso nesveriant ir neapskaitant, tokiu būdu išvengiant atliekų šalinimo mokesčio“, – dėstė STT Centrinės tyrimų valdybos viršininkas.

Jo teigimu, dėl nesumokėto atliekų surinkimo mokesčio padaryta žala, pirminiais duomenimis, viršija 0,5 mln. eurų.

Vežant metalus, klastojo dokumentus

Anot D. Balčiūno, taip pat tiriamos schemos, kai buvo klastojami į VAATC aikšteles pristatyto metalo ūkiniai-finansiniai dokumentai. STT duomenimis, tokiu būdu dalis metalo buvo galimai pasisavinama, o gautas atlygis buvo pasidalinamas tarp bendrininkų.

FNTT Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Valerij Vincukevič savo ruožtu patikslino, kad tyrimo metu nustatyti, kad galimai klastojant metalo pridavimo į VAATC aikšteles dokumentus, pasisavinta apie 600 tūkst. eurų, nuo kurių valstybei nesumokėta apie 200 tūkst. eurų mokesčių.

„Kita tyrimo dalis susijusi su Vilniuje veikiančiomis keliomis įmonėmis, jų atsakingais darbuotojais, kurie, pagal išankstinį susitarimą, pristatydavo dalį atliekų į atliekų surinkimo centro aikšteles ir tų atliekų neapskaitydami, galėjo neapskaityti apie 500 tūkstančių eurų pajamų. Nuo tų pajamų nesumokėta apie 160 tūkstančių eurų mokesčių“, – dėstė V. Vincukevič.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją