Žinia apie naujo prekybos centro atidarymą, surengtą gruodžio 6 d., pirmieji ėmė dalintis socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Apsipirkimas Lenkijoje“ nariai. O jeigu jau ten susibūrę žmonės iš įvairių Lietuvos pakraščių domisi, tai man, gyvenančiam beveik Lenkijos pasienyje, nuodėmė būtų pačiam ten neapsilankyti ir „Delfi“ skaitytojams savo įspūdžių nepapasakoti.

Pasienyje – kontrolės atnaujinimo pratybos

Šį kartą į Lenkiją vykau keliu „Via Baltica“ nuo Kalvarijos miestelio – būtent pro ten į kaimyninę šalį apsipirkti keliauja Marijampolės ir Kauno krašto gyventojai, o dzūkams arčiau važiuoti pro Lazdijus ir apsipirkti Seinuose. Kirsti valstybių sieną pataikiau kaip tik tuo metu, kai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės pareigūnai surengė kontrolės atnaujinimo pratybas. Vis dėlto stabdė jie ne visus, o tik vieną kitą pasirinktą automobilį. Matyt atrodėm nepakankamai įtartini, todėl pavyko išvengti pramogos, spaudžiant lengvam šaltukui, rodyti pareigūnams dokumentus ir tuščias automobilio erdves.

Abipus kelio „Via Baltica“ nuo Kalvarijos iki pat Seinų – nesibaigianti pakelės užeigų, pinigų keityklų, degalinių ir nakvynės vietų vilkikų vairuotojams virtinė. Ilgai ieškoti, kur už mano eurus duos keliais grošais daugiau, nebuvau nusiteikęs, nes po kiekvieno nusukimo nuo kelio ne taip jau lengva įsisprausti tarp vienas paskui kitą važiuojančių vilkikų. Szypliszkių kaime visą parą veikianti ponios Teresos valiutos keitykla už eurus sumokėjo po 4,25 zloto.

„Multishop Suwalki“ įsikūrė miesto pakraštyje

Vos įvažiavęs į Suvalkų priemiesčius, pirmame žiede suku į kairę ir jau matau keletą didelių parduotuvių pastatų. Panašu, kad šiauriniame miesto pakraštyje sąmoningai kuriasi prekybos verslai, laukiantys pirkėjų iš Lietuvos, o lietuviams patogu, kad net ir pirmą kartą atvykus į Suvalkus nereikia klaidžioti po miestą.

„Multishop Suwalki“ – 8 tūkst. kvadratinių metrų prekybos centras, bet kol kas jame įsikūrusi lietuviams gerai pažįstama „Biedronka“, elektronikos prekių pardavėjai RTV EURO AGD“, kosmetikos parduotuvė „Rossmann“ ir batų bei rankinių parduotuvė „CCC“ užėmė tik 3 tūkst. kv. m.

Kitos parduotuvės atsiras vėliau, gal tada ir 120 vietų automobilių aikštelė atrodys ne tokia tuščia.
Buitinė technika ir elektronika, išskyrus pagamintą pačių lenkų, Suvalkuose kainuoja labai panašiai, kaip ir Lietuvoje, apie kosmetiką neturiu nė minimalaus supratimo, todėl didžiąją dalį laiko užtrukau rinkdamasis maistą „Biedronkoje“. Ten sutikau ir vieną kitą lietuvį, bet kurį laiką negalėjau suprasti, kodėl čia jų gerokai mažiau, negu kitose to paties tinklo parduotuvėse Suvalkuose ir Seinuose, Seinų „Kaufland“ arba „Lidl“.

„Biedronkoje“ nėra alkoholio

„O kur alus?“ – nevilties iškreiptu veidu į savo žmoną kreipėsi tarp prekių eilių sustingęs į vežimėlį pasirėmęs stamboko sudėjimo lietuvis. Tik tada supratau, kad lenkai užmiršo tai, kas svarbiausia – „Biedronkoje“ neįrengė alkoholio skyriaus. Gal todėl vos už puskilometrio, prie lietuviško kapitalo „Vynotekos“ parduotuvės automobilių su lietuviškais numeriais pristatyta gerokai daugiau.

„Biedronka“ pasitiko akcija apelsinams, ten kainuojantiems vos po 1,99 zloto (0,47 euro) už kilogramą. Kilogramas kiaulienos nugarinės be kaulo kainavo 11,99 zloto (2,82 euro). Šaldytuve liūdėjo paskutinė dar nespėta nupirkti kepimui paruošta antis su obuoliais. Nelabai keista, kad šį, artėjančioms šventėms tinkamą gaminį išpirko – kainavo vos 9,90 zloto (2,33 euro) už kg.

Patiekalų Kūčių vakarienei ieškantys pirkėjai atkreipė dėmesį į atvėsintus upėtakius po 19,90 zloto (4,68 euro) už kg ir Atlanto lašišos file po 39,90 zloto (9,39 euro).

Nors lenkiškos duonos nemėgstu, „Biedronkoje“ visada prisikraunu maišelį bandelių „Kajzerka“ po 0,29 zloto (0,07 euro). Kitas mano privalomų pirkinių sąraše – totoriškas žalios jautienos paštetas po 6,99 zloto (1,65 euro) už 250 g. pakuotę.

Nevalia grįžti iš Suvalkų be kalno tualetinio popieriaus

Pastebėjau, kad lietuviai dideliais kiekiais pirko sterilizuotą pieną po 1,99 zloto (0,47 euro) už litrą ir apelsinų bei kitų vaisių nektarą litriniuose buteliuose po 2,99 zloto (0,70 euro). Jei tik automobilyje yra vietos, apmaudu būtų grįžti iš Suvalkų be kalno tualetinio popieriaus pakuočių. 8 ritinėliai itin balto „Queen“ popieriaus „Biedronkoje“ kainuoja 3,99 zloto (0,94 euro).

Prasčiau suprantantys lenkų kalbą pirkėjai iš Lietuvos mielai naudojasi 3 „Biedronkoje“ įrengtomis automatinėmis kasomis. Išbandžiau – veikia taip pat, kaip Lietuvos parduotuvėse, galima net nesuprasti, ką roboto balsas jums sako, o tik braukyti prekes ir krauti į numatytą vietą. Atsiskaityti, tiesa, galima tik kortelėmis, todėl mano atsivežti zlotai liko kitoms prekybos vietoms.

Eglutė vazone nekainuoja nė 5 eurų

Kelionę namo suplanavau per Seinus, nes rūpėjo patikrinti, ar dar neveikia ten statoma „Stokrotka“, priklausanti lietuviškai „Maxima grupei“. Parduotuvės įrengimo darbai sparčiai artėja prie pabaigos ir labai tikėtina, kad pažadą atsidaryti iki Kalėdų pavyks tesėti.

Rytinio šalies pakraščio lenkai gruodžio pradžioje dar neskuba masiškai puoštis kalėdine atributika, tik kur ne kur žybsi lempučių girliandos. Pusiaukelėje tarp Suvalkų ir Seinų, ties Krasnapoliu, pavasarį lietuviai perka gėlių ir vaismedžių sodinukus, o dabar ten prekiaujama kalėdinėmis eglutėmis. Vešli maždaug metro aukščio žaliaskarė su šaknimis ir plastikiniu vazonu, kurią pasisodinęs savo kieme galėčiau puošti kasmet, ten kainuoja 20 zlotų (4,71 euro), o gerokai paūgėjusi – 55 zlotus (12,94 euro). Ten pat prekiaujama šviežiai nuskintomis amalo šakelėmis po 2 zlotus, nes Lenkijoje išplito daugelyje Europos šalių populiari tradicija, kad per Kalėdas įsimylėjėliams būtinai reikia pasibučiuoti po amalu – tai atnešią laimę ir reiškia, kad jų meilė bus amžina.

Pigesni ir rūkalai

Paskutinė sustojimo vieta, prieš išvykstant iš Lenkijos, kur visada iškratau zlotų likučius – „Vynoteka“ prie pat buvusio Aradnykų-Lazdijų pasienio kontrolės posto. Šią savaitę pirkėjus ji vilioja ne tik lietuviškais gėrimais lenkiškomis kainomis, bet ir „Krekenavos“ mėsos gaminiais, kurie čia parduodami tokiomis kainomis, kurias vien Lenkijoje taikomu lengvatiniu PVM paaiškinti būtų sudėtinga. Pavyzdžiui, virtą „Bajorų“ dešrą su lašinukais pirkau po 4,99 zloto (1,17 euro) už kilogramą.

Lietuviai pradėjo pirkti Lenkijoje ne tik alkoholį, bet ir rūkalus. Pigiausios lenkų gamybos cigaretės „Vynotekoje“ kainuoja nuo 12,50 zlotų (2,94 euro) už pakelį, žinomų pasaulinių prekės ženklų – nuo 12,90 iki 13,90 zlotų (3,04 – 3,27 euro). 2020 m. Lenkija, kaip kasmet, truputį padidins rūkalų akcizą, bet Lietuva tai daro sparčiau, todėl kainų skirtumas gali dar labiau pasikeisti mūsų nenaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (492)