Taip sako šios tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė.

LRT RADIJO klausytoja iš Kauno teiraujasi, ar gali maisto prekių parduotuvėje dirbti sergantys darbuotojai.

„Apsipirkinėjau vienoje maisto prekių parduotuvėje. Mane aptarnavo gripu serganti kasininkė – ji lietė mano prekes, dėl to padidėjo rizika užsikrėsti gripu. Kai nuėjau apie tai pranešti parduotuvės vedėjai, pamačiau, kad ji taip pat serga, ji nesiėmė jokių veiksmų. Ar gali pirkėjus aptarnauti serganti kasininkė?“ – klausia ji.

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės, pagrindiniame maisto produktų higienos reglamente nurodoma, kad maistą tvarkyti turi sveiki asmenys.

„Nuo sergančių kasininkių gali užsikrėsti pirkėjai, todėl nustačius, kad prekybos įmonės darbuotojas čiaudi, kosi ir platina ligą, pirkėjai turi kreiptis į įmonės administratorių ar vedėją, kad tas darbuotojas laikinai būtų nušalintas nuo darbo ir būtų nukreiptas gydytis“, – pasakoja R. Sadūnaitė.

Specialistės teigimu, jei parduotuvės administratorius nesiima atitinkamų veiksmų, tai rodo, kad neveikia vidaus savikontrolės sistema.

„Tokiu atveju vartotojas gali užregistruoti skundą Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Tuomet atvyksta ekspertai, tikrina, kodėl neveikia savikontrolės sistema, ir sprendžia problemas“, – tikina R. Sadūnaitė.