Tokį pasiūlymą ministerija registravo pačioje sausio pabaigoje, praėjus kelioms dienoms po masinių ūkininkų protestų Vilniuje, o Žemės ūkio ministerijai pasiūlius SND apmokestinti 41 euro akcizu. Taip buvo reaguojama į ūkininkų reikalavimą panaikinti 2024 m. įsigaliojusį 304 Eur/t tarifą.

AM teigimu, SND tarifas turėtų būti konkurencingas vadinamojo raudonojo dyzelino akcizui (72,07 Eur/t), kadangi abi kuro rūšys naudojamos tiek žemės ūkyje, tiek šildymui.

„Atsižvelgiant į tai, SND tarifas turėtų siekti 70,58 Eur/t. Toks SND akcizo tarifas atsižvelgiant į CO2 būtų kiek mažesnis už taršesnio žymėto (raudono) dyzelino akcizo tarifą“, – rašoma AM registruotoje išvadoje.

Tuo metu prie dabar dar kol kas galiojančio 304 Eur/t akcizo dydžio ministerija siūlo pereiti palaipsniui, iki 2030 m.

„Siekiant užtikrinti ilgalaikį ES priimto 12-ojo ekonominių ir individualių sankcijų paketo Rusijai įgyvendinimą, būtina įvesti laipsnišką SND akcizų tarifo didinimą“, – teigia AM.

Dar ministerija pasiūlė akcizo CO2 dedamąją taikyti buitiniam vartojimui skirtoms SND, SND tarifo ir CO2 dedamosios netaikyti biodujoms.

ELTA primena, kad sausio 23 d. – prasidedant ūkininkų protestui Vilniuje – žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas informavo, kad Seimui bus siūloma SND akcizą sumažinti iki 41 Eur/t.

Ūkininkų atstovai vis tik pažymėjo, kad toks tarifas išliktų pakankamai aukštas, ypač lyginant su Lenkija (kur tona SND apmokestinta maždaug 13 eurų) ir Latvija (kurioje akcizo SND nėra).

Savo ruožtu AM savo išvadoje pažymi, kad siūlomas fiksuotas 41 Eur/t SND akcizo tarifas „palieka neapibrėžtumą dėl Valstybės strateginių tikslų įgyvendinimo siekiant klimatui neutralios ekonomikos“, įtvirtintų 2021 m. Seimo patvirtintoje Nacionalinėje klimato kaitos valdymo darbotvarkėje.

SND tarifą, be kita ko, Seimas turėtų sumažinti kitą savaitę šaukiamoje neeilinėje parlamento sesijoje.
Iki šių metų SND akcizas Lietuvoje taikomas nebuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją