Smulkaus verslo federacija (FSB) teigė, kad 23 proc. iš 1 400 apklaustų nedidelių JK bendrovių laikinai nutraukė prekybą su 27 valstybes vienijančiu bloku, praėjus vos trims mėnesiams po JK išstojimo iš ES.

Tuo metu 4 proc. apklaustų bendrovių teigė visam laikui nutraukusios prekybą su ES dėl sausio 1 d. įsigaliojusių naujų prekybos taisyklių.

Įmonės, eksportuojančios į ES ar importuojančios iš jos, nuo metų pradžios turi pildyti muitinės deklaracijas, kurios skiriasi priklausomai nuo gabenamų prekių, kurioms savo ruožtu pasienyje taikomos patikros procedūros.

Siekiant palengvinti prekybą, sumažinti bendrovių juntamus trukdžius ir išvengti prekių stygiaus, JK savo pasienyje kol kas nevykdo šių procedūrų. Šalis anksčiau šį mėnesį skelbė, kad patikros, kurios turėjo prasidėti balandžio 1 d., yra atidedamos iki liepos.

Remiantis FSB apklausos rezultatais, dauguma – 70 proc. – nedidelių JK importuotojų ar eksportuotojų susidūrė su prekių vėlavimu gabenant jas ES ribose. Iš jų apie trečdalis susidūrė su daugiau kaip dvi savaites trunkančiu prekių sulaikymu.

Tuo metu viena iš trijų bendrovių prarado tranzitu gabenamų prekių, o 34 proc. susidūrė su prekių sulaikymu prie ES sienų perėjimo punktų neribotam laikui.

Siekdamos išvengti prekių vėlavimo, daugiau kaip pusė bendrovių kreipėsi dėl profesionalios pagalbos pildant dokumentus, susijusius su prekyba ES. Kone viena iš dešimties įmonių svarsto užsitikrinti sandėliavimo patalpų ES ar Šiaurės Airijoje, siekiant palengvinti eksportavimo procesą.

„Praėjus trims mėnesiams po pereinamojo laikotarpio pabaigos, mes nesitikėjome, kad su pradiniu etapu susiję sunkumai rizikuos tapti nuolatiniais, sisteminiais (sunkumais)“ – sakoma FSB pirmininko Mike‘o Cherry‘io pranešime.

„Nors didesnės įmonės turi išteklių ir galimybių juos įveikti, nedideli prekybininkai patiria sunkumų ir imasi svarstyti, ar eksportas yra vertas pastangų“, – teigiama pranešime.

„Jei nebus imtasi daugiau veiksmų palengvinti administracinę naštą užsiimantiems verslu užsienyje ir nebus išplėsta prieiga prie rinkų už ES ribų, tai smarkiai apsunkins mūsų pastangas atsigauti po didžiausio kada nors užfiksuoto nuosmukio“, – priduriama M. Cherry‘io pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją