Didžiausias klaustukas – finansavime

Bendrovės „SME Finance“ ekonomikos patarėjas Aleksandras Izgorodinas DELFI paprašytas paaiškinti, kaip minėtos sankcijos ir baudos gali atsiliepti pačiai įmonei, sakė bendrai situacijoje matantis keletą rizikingų aspektų.

„Pirmasis – reputacinė rizika ir tai, kas susiję su verslo finansavimu. Jei žiūrėtume statistiką, mes matome, kad kadangi Lietuvoje dabar mažėja ir traukiasi bankų finansavimas, labai daug įmonių pradeda ieškoti alternatyvių sprendimų finansavimui ir vienas iš jų yra ėjimas į akcijų rinkas, obligacijų platinimas, nes bankuose gauti tuos pinigus yra sunkiau. Tam tikra reputacinė rizika ir naujienos gali sumažinti galimybes pasiskolinti tuos pinigus rinkose, nes ten yra labai svarbūs įmonės reputacijos aspektai.

Gali kristi įmonės kapitalizacija rinkoje, nes jei krenta akcijų vertė, automatiškai tai reiškia, kad įmonė pati turės mažiau kapitalo verslo plėtrai. Jeigu žiūrėtume į Lietuvos gamybininkų rodiklius, tai nepaisant to, kad ES situacija yra pakankamai sudėtinga, mūsų pramonė labai sparčiai plečiasi, o tai reiškia, kad įmonėms pinigų plėtrai tikrai reikia, tik klausimas, kaip juos jos pasiima“, – komentavo ekonomistas.

Aleksandras Izgorodinas

Anot jo, jei įmonė visgi būtų pripažinta kalta ir gautų 5 mln. Eur baudą, tai jai nebūtų labai grėsminga suma. Kaip teigė ekonomistas, tokią nuobaudą jis labiau priskirtų vienkartiniam neigiamam aspektui, ypač jei įmonės pelnas ir eksportas toliau augs.

Kaip dar vieną riziką A. Izgorodinas įvardijo reguliacinę riziką ir galimai dažnesnius patikrinimus ateityje.

„Jei įmonės kaltė bus įrodyta tai tam tikrą laiką tarnybos į ją žiūrės griežčiau, bet tai iš esmės įmonės veiklai nepakenks ir bus tik trumpalaikis aspektas“, – sakė jis.

Visgi apibendrindamas ekonomistas išskyrė, kad didžiausią klaustuką mato finansavimo klausime.

„Žinoma, svarbus momentas, kiek įmonė turi nuosavo kapitalo plėtrai, nes arba įmonė naudoja nuosavą kapitalą verslo plėtrai, arba jo ieško pas investuotojus rinkose. Jei įmonė turi nuosavo kapitalo ir didelį pelną, tas faktas, kad įmonės akcijų vertė nukris ar akcijomis bus ne taip stipriai vykdoma prekyba, įmonei taip pat labai nepakenks“, – tikino jis.

Visgi, kaip teigė, jei įmonė greitai atstatytų savo reputaciją ir atlygintų žalą, jo nuomone, rinkos tokias pastangas įvertintų ir neigiama situacija būtų tik trumpuoju laikotarpiu, o ilguoju laikotarpiu įmonė iš šios situacijos išeitų net stipresnė nei buvo, žinoma, jei įrodytų rinkoms, kad rimtai vertina ekologiją.

„Žinoma, čia su ta sąlyga, kad imsis ir teisingos komunikacijos“, – pabrėžė A. Izgorodinas.

DELFI primena, kad antradienį buvo sustabdyta prekyba ir „Grigeo Klaipėda“ kontroliuojančios įmonės „Grigeo“ akcijomis. Dėl tokio laikino sustabdymo ekonomistas tikino, jog taip, ko gero, pasielgta pačios įmonės labui.

„Kadangi yra tokia naujiena, įmonei yra rizika, kad jos akcijų vertė gali labai stipriai kristi per labai trumpą laikotarpį, todėl akcijų prekybos sustabdymas yra prevencinė finansų rinkų reguliavimo tarnybų priemonė, galbūt siekiant padėti pačiai įmonei ir investuotojams.

Tai – teisingas žingsnis ir apsaugo įmonę nuo žaibiško akcijų nuvertėjimo trumpuoju laikotarpiu“, – sakė A. Izgorodinas.

ELTA teigimu, iki prekybos sustabdymo, akcinės bendrovės „Grigeo“ akcijų vertė sausio 7 dieną krito 9,33 proc.

Remiantis „Nasdaq Baltic“ Vilniaus biržos duomenimis, vienos „Grigeo“ akcijos kaina antradienį krito 14 centų, o iki prekybos sustabdymo nusmuko iki 1,36 euro.

Rinkoje turėjo milžinišką pasitikėjimą

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas tikino, kad įmonė, kalbant bendrai, rinkoje pasižymėjo milžinišku pasitikėjimu.

„Prekyba akcijomis sustabdyta biržoje pagrįstai, tai – normalus dalykas. Sustabdyta, nes niekas nežino, kokio masto yra užterštumas ir kokia žala buvo padaryta gamtai, kurią reikės atlyginti ir niekas nežino, kokia tau bauda galėtų būti. Tai reiškia, kad investuotojus siekiama apsaugoti nuo neprotingų sprendimų“, – sakė jis, tačiau teigė, kad bendrai žala įmonei yra milžiniško dydžio.

Jis tikino, kad „Grigeo“ grupė paskutinį dešimtmetį rinkoje tiesiog blizgėjo.

Marius Dubnikovas

„Pagal investicinius sprendimus, pagal verslo sėkmę, bendravimą su investuotojais. Tai viena iš kompanijų, kuri atrodė labai gražiai. Šiuo atveju tai didžiulis nuostolis šiai bendrovei ir verslo aplinkai, nes tai yra dėmė, jei tai pasitvirtins.

Nuostoliai yra ne tik bendrovei, bet ir investuotojams. Akivaizdu, kad akcijas turintis žmonės prarado ir dar praras dalį savo turimo turto, nes akcijų kaina greičiausiai koreguosis.

Antras dalykas, nors sunku dabar pasakyti, bet tai gali atsiliepti ir pensijiniams fondams. Atsižvelgiant į tai, kad tai buvo ir yra viena geresnių kompanijų biržoje, tai jos paplitimas fonduose tikrai yra pakankamai platus“, – įspėjo jis.

DELFI primena, kad prokuratūra antradienį paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad „Grigeo Klaipėda“ leido nevalytas atliekas į Kuršių marias.

Aplinkos apsaugos departamento specialistai įmonei nurodė nedelsiant nutraukti aplinkos taršą. Prezidentas Gitanas Nausėda paragino išsiaiškinti kaltininkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)