Tarybos opozicijos narys Aleksandras Nemunaitis po balsavimo feisbuke pasidalino, kaip savo balsus atidavė tarybos nariai.

Balsavimas dėl Nacionalinio stadiono (A. Nemunaičio nuotr.)

Jautriausias klausimas – indeksacija


Vilniaus savivaldybės tarybos posėdyje trečiadienį svarstytas Nacionalinio stadiono komplekso statybų kainos indeksavimo klausimas, taip pat aptartas pinigų išmokėjimo privačiam partneriui termino sutrumpinimas, svarstyta dėl papildomų investicijų į projektą – stadiono bei arenos plėtros.

Vienas jautriausių klausimų – susijęs su komplekso kainos indeksacija, kuri, kaip numatyta, siekia 40,35 proc. Dar anksčiau, prieš tarybos posėdį, naujasis koncesininkas, „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis, buvo prasitaręs, kad jei nacionalinio stadiono komplekso kaina nebus indeksuota, jis projekto nesiimsiąs.

Tarybos sprendimo dėl koncesijos sutarties pakeitimo aiškinamajame rašte buvo nurodoma, kad indeksacija reikalinga dėl aplinkybių, kurių nebuvo galima numatyti pateikiant pasiūlymą, t. y. – dėl karo Ukrainoje ir jo įtakos ekonomikai, itin išaugusių statybų darbų kainų. Sutartis buvo pasirašyta 2021 metų spalį, o realiai imta vykdyti – 2022 metų liepą.

Nacionalinio stadiono komplekso planas. Kainos prieš indeksavimą ir po.

Tarybos posėdyje taip pat aptarta daugiau planuojamų naujovių. Komplekse norima įrengti papildomų stadiono vietų bei pastatyti krepšinio areną.

Papildomų 3 tūkst. vietų stadione įrengimo darbų kaina atsieitų 5,060 mln. eurų be PVM, universalios kultūros ir sporto renginiams tinkančios arenos įrengimui prireiktų 5,192 eurų be PVM.

Bendra investicijų suma su finansavimo kaštų padidėjimu dėl papildomų darbų siektų 10,86 mln. eurų be PVM.

Trečiadienį popiet vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje administracijos direktorius Adomas Bužinskas pristatydamas projektą tikino, kad su juo jau supažindinti devyni komitetai, o pats kompleksas drauge su savo kaina, kaip atkreipė dėmesį, sudaro ne tik nacionalinį stadioną, o ir kitus pastatus, kurie skirti tiek sportui, tiek sveikatos gerinimui.

Jis tikino, kad šiuo atveju nacionalinio stadiono komplekso indeksavimui bendrai yra teisinis pagrindas. Pasak jo, statybų kainos pakito, tam įtakos turėjo tiek pandemija, tiek karas Ukrainoje.

„Kad kainos skiriasi, tai rodo statybos sąnaudų elementų kainų indeksas, kuris 2020 m. sausį buvo 113, o o dabar yra 152. Dabar mes fiksuojame 2022 m. liepą, kai jis buvo 146“, – aiškino jis ir pridūrė, kad indeksavimas vyko ir kitose objektuose, kurie šalyje buvo statomi, todėl kompleksas nėra išskirtinis.

Kalbėdamas apie kainą, jis patikslino, kad bendra nacionalinio stadiono komplekso kaina sudarys 157,2 mln. Eur, o dalį brangimo po indeksavimo prisiims ir pats koncesininkas. Suma sieks 9,5 mln. Eur.

Jis pridūrė, kad po to, kai taryba priims sprendimą, bus dvi sąlygos. Viena jų – reikės EK patvirtinimo, kad pakeitimai – legalūs. Kita sąlyga – naujasis koncesininkas turės pateikti dokumentus, grindžiančius tam tikrus finansinius įsipareigojimus.

„Manome, kad tai pigiausias ir greičiausias būdas turėti stadioną“, – apibendrino A. Bužinskas.

Kėlė klausimus


Tarybos nariams A. Bužinskui užduodant klausimus Aleksandras Nemunaitis teiravosi dėl komplekso objektų nuomos.

„Operuojate statybos kaštais, bet, kaip suprantu, turėsime išlaidas tais objektais naudojantis. Prašau visiems girdint patvirtinti faktą, kad net po to, kai per du metus išpirksime šiuos objektus, dar 20 ar 22 m. pirksime iš koncesininko rinkos kainomis, be nuolaidų tuos objektus ir pats koncesininkas spręs, kam nori objektus išnuomoti“, – sakė jis.

A. Bužinskas informaciją patvirtino.

„Taip ir veikia koncesija. Viena iš priežasčių, kodėl miestas ir ėjo į koncesiją, kad jam pačiam nereiktų objekto operuoti. Jis mums pastatomas ir 20 m. koncesininkas įsipareigoja jį operuoti, nes jei tai darytų miestas, mums tai būtų minusinės sąnaudos“, – teigė jis.

„Šios sąlygos nekeičiamos", – pridūrė Valdas Benkunskas.

Vytautas Sinica taip pat kalbėjo, kad anksčiau buvo spręsta, kad rizikas dėl projekto pabrangimo turėtų prisiimti pats koncesininkas, tačiau, kaip tikino, dabar situacija apsivertusi aukštyn kojomis.

„O dabar sakote, kad radote priežastį, kodėl rizikas turi prisiimti ministerija ir savivaldybė. <...> Dabar viskas – atvirkščiai. Kviečiu visus tada buvusius taryboje galvoti, ar jie norėtų, kad 2021 m. žodžiai ir pažadai galiotų toliau, nes šis sprendimas juos pavers negaliojančiais“, – sakė jis bei klausė, ar toks pozicijos pakeitimas nebus per didelė kaina kalbant apie visuomenės pasitikėjimą.

A. Bužinskas turėjo atsakymą.

„Kito projekto vilniečiai niekad nėra tiek išnagrinėję, kiek šiandien. Mes viską pateikėme tiksliai. <...>

Man atrodo, kad moraliniu klausimu mes esame ramūs“, – sakė jis.

V. Benkunskas pridūrė, kad reikia matyti, kodėl turime išaugusią statybų kainą.

„Tai ne šiaip noras paimti ir skirti papildomus pinigus, tai aplinkybės, kurios ir buvo numatytos sutartyje. Tada visi galvojo, kad mes gyvensime taikos sąlygomis, kur metinė infliacija bus 3 proc., todėl riziką ir prisiėmė statytojas. Bet dėl aiškių aplinkybių įvykusi infliacija šalių pusiausvyrą iškreipė“, – sakė meras.

Taip pat buvo klausiama, ar koncesininkas galėtų prašyti dar kartą indeksuoti kainą.

„Tikėtina, kad esame paskutinį kartą šiuo klausimų taryboje“, – atsakė A. Bužinskas.

Grzegorz Sakson teigė pats manantis, kad A. Bužinskas atstovauja ne savivaldybei, o koncesininkui. Jis sakė, kad keičiant tiek sąlygų projekte, galimai atsirastų daugiau norinčių dalyvauti ir perimti koncesiją.

A. Bužinskas reaguodamas atsakė, kad tai nėra esminiai pakeitimai, o visos buvusios sąlygos yra iš 2021 m. pasirašytos sutarties.

Jaroslav Kaminski taip pat kalbėjo, kad šis projektas „važiuoja buldozeriu", o V. Benkunskas vėliau pridūrė, kad stadioną stato ne sau.

Lauks VPT sprendimo


Peržiūrėti būsimo nacionalinio stadiono komplekso koncesijos sutartį, kaip teigta, planuoja ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Nors iš pradžių buvo prašoma peržiūrą vykdyti prieš tarybos balsavimą, nuspręsta ją atlikti po to, kai apsispręs tarybos nariai.

Vis tik A. Bužinskas ELTAI kalbėjo, kad sprendimą dėl indeksacijos reikėtų priimti greičiau, o atitinkamos korekcijos būtų galimos ir po sostinės tarybos balsavimo.

„Mes jaučiamės, kad turime argumentus. Jeigu Viešųjų pirkimų tarnyba mums ir pagrūmos pirštu, (...) išvada bus nepalanki, mes galėtume daryti korekcijas, nes dar nebūsime gavę Europos Komisijos išvados.

Turime priimti sprendimą taryboje, nes kiekvienas mėnesis lygiai taip pat kainuoja, o be savo sprendimo, negalime ir EK sprendimo gauti“ , – sakė A. Bužinskas.

Statybas žadėjo baigti 2026-aisiais


Delfi primena, kad visa nacionalinio stadiono komplekso kaina sieks 157,2 mln. eurų.

Apie milijonu mažėjančią kainą trečiadienio rytą paskelbė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.
Pasak jo, taip buvo nuspręsta dėl to, kad statybų laikotarpį numatoma pratęsti, tad sutrumpėja operavimo laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)