„Nuomos sutartis tarp Finansų ministerijos ir „Project RE 1“, sudaryta lapkričio 27 d., yra nutraukta. Vystytojas apie sutarties nutraukimą buvo informuotas raštu vasario 26 d. Kadangi minėtas sprendimas priimtas iki vasario 27 d., Finansų ministerija nebus sumokėjusi įmonei nė vieno euro“, – ELTA informavo Finansų ministerija.

Institucijos atsakyme paaiškinama, kad sutartyje su vystytoju „Project RE 1“ ji įsipareigojo už ketvirtą ir vėlesnius mėnesius po nuomos sutarties sudarymo iki sprendimo dėl AMLA įsteigimo priėmimo sumokėti po 20 tūkst. eurų.

Finansų ministerijos atsakyme taip pat paminima, kad ateityje vykdant įsigijimus bus atidžiau atsižvelgiama į vystytojų ir naudos gavėjų ryšius. Visgi, institucija negali atskleisti daugiau informacijos apie Valstybės saugumo departamento (VSD) vykdomą tyrimą dėl „Project RE 1“ ryšių su „Noewe“ (anksčiau – „Lewben“), kuri anksčiau galėjo bendradarbiauti su sankcionuojamais Baltarusijos oligarchais.

„Papildomos informacijos, kurią galėtume viešai pateikti, neturime. Į įgytą patirtį bus atsižvelgta organizuojant kitus panašaus pobūdžio įsigijimus“, – teigiama atsakyme.

Institucijos komentare taip pat paminima, kad nors AMLA biuras neįsikurs Lietuvoje, trečios vietos užėmimas yra vertinamas pozityviai. Tuo pat metu pastebima, kad sprendimas agentūrą įkurdinti Frankfurte neatspindi tikslo siekti geografinio balanso tarp ES institucijų įsikūrimo vietų.

„Balsuojant ES Taryboje, Vilnius pagal gautus balsus iš 9 kandidatūrų užėmė trečiąją vietą. Tai vertiname kaip pakankamai gerą pasiekimą, nors ir apgailestaujame, kad nebuvo pasinaudota proga įgyvendinti geografinio balanso principą sprendžiant dėl naujai kuriamų ES agentūrų įgyvendinti praktikoje“, – aiškinama komentare.

Vasario 23 d. finansų ministrė Gintarė Skaistė per „Facebook“ paskelbė, kad ES Tarybos susitikime, vykusiame prieš bendrą tarybos ir EP balsavimą,

2023 m. lapkritį Finansų ministerija Europos Komisijai pateikė paraišką Vilniuje įsteigti AMLA biurą. Tuo metu G. Skaistė teigė, kad Lietuva turi šansą laimėti dėl sukauptos finansų sektoriaus rizikų valdymo kompetencijos, didelės ekspertų bendruomenės, patogios Vilniaus lokacijos ir geros šalies reputacijos valdant rizikas tiek tradiciniame finansų, tiek finansinių technologijų sektoriuose.

Dėl teisės įkurti AMLA biurą varžėsi 9 miestai: Vilnius, Briuselis, Frankfurtas, Dublinas, Madridas, Paryžius, Ryga, Roma ir Viena.

Jeigu Vilnius būtų laimėjęs, AMLA planuota įkurdinti verslo centre „Yellowstone“. Jo atidarymas buvo numatytas 2024 metų antrąjį ketvirtį.

Visgi 2023 m. gruodžio pabaigoje žiniasklaidoje pasklido informacija, kad „Yellowstone“ vystytojų „Project RE 1“ galutinis naudos gavėjas yra Vilius Kavaliauskas, susijęs su bendrove „Noewe“ (anksčiau – „Lewben“). Ši įmonė galimai anksčiau bendradarbiavo su sankcionuojamais Baltarusijos oligarchais.

Pasak Finansų ministerijos, vykus konkursui „Project RE 1“ pasiūlyta kaina buvo mažiausia, todėl įmonė buvo paskelbta konkurso nugalėtoja

Juridinių asmenų registro duomenimis, tiesioginis „Project RE 1“ akcininkas yra įmonė „Jasinskio 14 project“, priklausanti komanditinei ūkinei bendrijai „Jasinskio 14“. Pastarosios tikruoju nariu yra įmonė „Equite“ (vienintelis akcininkas V. Kavaliauskas), o daugiau nei 25 proc. visų dalyvių įnašų turi komanditorius „TABA Invest“ (akcininkas Tautvydas Barštys).

Ministerija anksčiau pranešė, kad sutarta nuomos kaina yra 33,53 euro už kv. metrą, o išnuomotas plotas – 6591 kv. metras. Agentūra nutarus steigti Vilniuje, valstybė per penkerius metus padengtų pastato nuomos ir išlaikymo išlaidas – apie 13,3 mln. eurų.

AMLA bus pagrindinė institucija užtikrinanti vieningą ES finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą bei koordinuojanti veiksmus su valstybių narių nacionalinėmis priežiūros institucijomis.

Teigiama, kad institucijoje turėtų dirbti 400 darbuotojų, o jos biudžetas bus apie 70 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją