Anot jos, ketvirtadienį prabalsavus Europos Sąjungos Tarybai (ET) ir Europos Parlamentui (EP), Vilnius užėmė trečiąją vietą, tuo metu į tolimesnį etapą pateko Frankfurtas ir Paryžius.

„Rungtynėse dėl europinės pinigų plovimo prevencijos agentūros AMLA vietos, siūlant Vilnių kaip puikiausią miestą jai įsikurti, Lietuva tarybos balsavime užėmė garbingą trečią vietą iš devynių kandidatų.Tai buvo puiki galimybė pristatyti Lietuvą kaip fintech ir atitikties centrą. Visgi konkurencija buvo stipri ir toliau balsavime lieka Vokietija (Frankfurtas) bei Prancūzija (Paryžius)“, – savo „Facebook“ paskyroje paskelbė G. Skaistė.

Dėl teisės įkurti AMLA biurą varžėsi 9 miestai: Vilnius, Briuselis, Frankfurtas, Dublinas, Madridas, Paryžius, Ryga, Roma ir Viena.

Balsavimo metu tiek ET, tiek EP turi lygų kiekį balsų – po 27.

Jeigu Vilnius būtų laimėjęs, AMLA planuota įkurdinti verslo centre „Yellowstone“. Jo atidarymas buvo numatytas 2024 metų antrąjį ketvirtį.

2023 m. gruodį pateiktais Finansų ministerijos duomenimis, patalpų nuomos kaina šiame pastate būtų 33,53 euro už kv. m., bendras išnuomotas plotas – 6591 kv. m.

ELTA skaičiavimais, per metus verslo centro nuomos kaina būtų siekusi apie 2,65 mln. eurų, per 5 m., kurių kaštus žadėjo padengti Vyriausybė – apie 13,26 mln. eurų.

AMLA bus pagrindinė institucija, užtikrinanti nuoseklią ir vieningą finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą ES mastu. Numatoma, kad agentūroje dirbs apie 400 specialistų iš visos Europos, o institucijos biudžetas sieks apie 70 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją