Alyvuogių plantacijas nuniokiojo kaitra


Alyvuogių aliejumi Neringa prekiauja jau šešerius metus, tačiau tokios aliejaus kainos – neprisimena, skelbia LNK žinios.

„Įsivaizduojate, maždaug prieš 6 metus atsidarėme parduotuvę, pirkome už X kainą. Dabar perkame 3 kartus X, o mes pabranginome tik 2 kartus“, – dalijosi „Graikas.lt“ bendrasavininkė.

Alyvuogių aliejus parduotuvėje

Neringa alyvuogių aliejų vežasi iš Graikijos ūkininkų, o Vilniaus turgavietėje aliejų pilsto į norimą tarą.

„Jeigu pusė litro stikle – tai 10 eurų, tai reiškia, kad litras – 20 eurų“, – teigė ji.

Kelti kainas Neringa priversta. Tiek Graikijoje, tiek kitose šalyse alyvuogių plantacijos išdegė nuo vasariškos kaitros. Pavyzdžiui, dėl šiemetinės sausros alyvuogių aliejaus gamyba Ispanijoje krito perpus. Net jei rudenį daug lis, alyvuogių laukai taip greitai neatsigaus.

„Sausra kamuoja jau kelerius metus. Tą pastebime savo šuliniuose, visur. Jei kitąmet irgi nelis – gali būti visiška katastrofa“, – teigė Ispanijos ūkininkas.

Derliaus stygius persiduos į produktų kainą


Prastas alyvuogių derlius netruko atsiliepti aliejaus kainai. Europos didmeninėje rinkoje – aliejus dvigubai brangesnis nei prieš metus. Parduotuvėse kaina dar kiek mažesnė.

„Iš esmės visoje Europoje alyvuogių aliejaus kaina per metus padidėjusi yra apie 30 procentų“, – teigė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Tadas Povilauskas

„Išspaudų aliejų, patį pigiausią, galima nusipirkti nuo 4,5 iki 10 eurų. Bus tas pats išspaudų aliejus, tik skirtingo derliaus. Taip pat ir tą šalto spaudimo aliejų galima rasti apie 10-12 eurų už litrą“, – pasakojo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Ispanijoje ar Italijoje gyventojų išlaidos alyvuogių aliejui – 10 kartų didesnės nei Lietuvoje, bet tai nereiškia, kad įtakos mūsų infliacijai nebus.

„Alyvuogių aliejaus lietuviai perka apie 20 procentų nuo viso aliejaus. Tai yra populiari prekė, bet tikrai ne tokia populiari kaip saulėgrąžų aliejus“, – teigė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

Alyvuogės

Prekybininkai prognozuoja, kad alyvuogių aliejus – dar brangs.

„Žinokite, gali dar brangti net kokia 40 procentų. Dar šiemet, kokiame gruodžio mėnesyje, kai prasidės šviežias“, – teigė „Graikas.lt“ bendrasavininkė Neringa.

Saulėgrąžų aliejus – vis dar populiariausias


Kam alyvuogių aliejus taps neįkandama preke, teks suktis į saulėgrąžų aliejų, kuris po milžiniško pernykščio šuolio į viršų jau pinga.

„Saulėgrąžų aliejus, jeigu taip žiūrėsime nuo piko, jis yra atpigęs jau kokiais 60-70 procentų didmeninėje rinkoje“, – teigė ekonomistas T. Povilauskas.

„Saulėgrąžų aliejus yra atpigęs apie 20 procentų. Kartu atpigęs ir rapsų aliejus. Priežastys yra dvi – Ukraina neužsidarė, ji iki šiol yra didžioji gamintoja tokio aliejaus, o antra priežastis yra ta, kad tai labai geras gaminys“, – teigė „Iki“ atstovė.

Saulėgrąžų aliejus išlieka pats perkamiausias iš visų aliejų. Ar jo kaina sugrįš į 2020 metų lygį, kainų stebėtojai ir gamintojai abejoja.

„Kaina, iš tikrųjų, grįžo į 2021 metų lygį. 2020 metų lygis buvo 79-89 centai, tai mes tokios kainos, greičiausiai, nepamatysime“, – teigė P. Čepkauskas.

Petras Čepkauskas

„Tikėtina, kad, jeigu kinai ten kokį 100 milijonų tonų užsisakys tos saulėgrąžos, tai Ukrainos rezervai labai greitai ištuštės ir pasidarys aliejus deficitine preke“, – teigė UAB „Lomista“ direktorius Rimvydas Tamošiūnas.

Kaip buvo teigiama LNK žiniose, didžiausia saulėgrąžų aliejaus kaina buvo pernai. Didmeninėje rinkoje aliejus buvo 2,5 karto brangesnis nei dabar.

Visą reportažą rasite LNK portale: