Praėjusią savaitę buvo pranešta apie įmones, kuriose buvo klastojami maisto produktų galiojimo terminai.

Buvo skelbiama, kad po atliktų patikrinimų, buvo apribota 14 maisto tvarkymo subjektų veikla. Į sąrašą pateko tokios įmonės, kaip UAB „Lacerta aurea“, UAB „Ladaima“ ir jai priklausęs parduotuvių tinklas „Sale“, UAB „Libertalia, MB „Punkt“, ir kelių fizinių asmenų, susijusių su maisto prekių tvarkymu, veikla.

Tyrimas dėl maisto klastojimo

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai aiškino, kad šiuo metu, remiantis naujausia informacija, tyrimas dėl suklastotų tinkamumo vartoti terminų toliau tęsiamas.

„Siekiama nustatyti visą maisto tiekimo grandinę ir kitas įmones, įsigijusias galimai suklastotus maisto produktus“, – teigė jie.

Aukščiau minėtame sąraše dalies įmonių ar fizinių asmenų veikla yra visiškai uždrausta.

VMVT atstovai aiškina, kad kalbant apie fizinius asmenis, įtariama, jog iš neviešinamų sandėlių organizavo maisto produktų klastojimą ir šių produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas suklastotas, prekybą visoje Lietuvoje.

„Įmonės, kurioms veikla uždrausta, vykdyti maisto tvarkymo veiklos neturi teisės, t.y., neturi išduoto VMVT leidimo. Tuo tarpu įmonėms, kurioms maisto tvarkymo veikla sustabdyta, galės būti leista toliau vykdyti veiklą, jeigu jos pašalins nustatytus pažeidimus ir užtikrins, kad veikla bus vykdoma laikantis maisto tvarkymo reikalavimų“, – teigė VMVT specialistai.

Aiškinta, kad įmonėms, kurios klastojo maisto galiojimo terminus, atlikus tyrimą, bus taikomos ne tik su veiklos ribojimu susijusios sankcijos, bet ir skiriamos ženklios baudos.

Maisto tvarkymo subjektams, gaminantiems ir pateikusiems į rinką suklastotą maistą, gali būti skiriama iki 14 000 eurų siekianti bauda. Jei tyrimo metu bus nustatyta, kad minėta veikla padarė žalos vartotojų sveikatai, galės būti skiriama iki 20 000 eurų siekianti bauda.

„Tuo tarpu su fizinių asmenų laisvės ribojimu susijusias bausmes už dokumentų klastojimą ir kitas nusikalstamas veikas skirs teismas, atsižvelgęs į teisėsaugos pareigūnų tyrimo rezultatus“, – teigė VMVT atstovai.

„Delfi“ primena, kad praėjusią savaitę policija pranešė išsiaiškinusi apie neįtikėtino įžūlumo schemą: į Lietuvą buvo masiškai vežami pasibaigusio galiojimo maisto produktai, kurie galiausiai atsidurdavo kai kurių parduotuvių lentynose.

Policijos teigimu, klastotos ne tik traškučių ar sausainių galiojimo datos, bet lietuviams parduoti ir nebetinkami vartoti šaldyti mėsos gaminiai ar konservai. Iš viso įtariami 29 žmonės ir 5 įmonės.
Teisėsauga tąkart įvardino tik vieną prekybos tinklą, kur buvo prekiaujama produktais, – „Sale“. Paminėta, kad į didžiųjų prekybos tinklų parduotuves pasibaigę produktai patekti neturėjo.

Apie „Sale“ redakcija jau rašė. Daugiau skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)