Delfi šaltinių teigimu, L. Lubienė, kuri turi kontrolinį „Achemos grupės“ akcijų paketą, ketina jį parduoti. Šiuo metu vyksta teisinis sandorio vertinimas. Moteriai priklauso 42 proc. grupės akcijų.

Dar 12,5 proc. turi jos dukra Viktorija Lubytė. Likusi dalis sutelkta 13 smulkiųjų akcininkų rankose.

Kaip galima pirkėja minima energetikos bendrovė „MET Group“. Delfi jau rašė, kad įmonės reputacija yra nevienareikšmiška – jos vadovams anksčiau teko aiškintis dėl galimų sąsajų su Rusijos dujų milžine „Gazprom“. Taip pat kelti klausimai dėl „MET Group“ sąsajų su įtakingais politikais, tarp jų ir Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu. Keltus įtarimus bendrovė atkakliai neigė.

Bendrovės akcininkai ne kartą keitėsi – tarp jų buvo ir su „Gazprom“ dirbęs rusas Ilja Trubnikovas, taip pat įtakingas Vengrijos oligarchas Istvanas Garancsi, artimai susijęs su V. Orbanu. 2018 metais paskelbta, kad įmonę šie akcininkai esą paliko, pasitraukė ir bendrovę įkūrusi Vengrijos energetikos milžinė „MOL“.

Įdomu ir tai, kad jei L. Lubienė parduotų Jonavoje įsikūrusią azoto trąšų įmonę „Achema“, šį sandorį dar turėtų patikrinti Vyriausybės komisija, nes bendrovė įrašyta į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąrašą.

Advokatas komentuodamas galimą sandorį atkreipė dėmesį, kad įmonė įsikūrusi Šveicarijoje – joje, kaip teigiama, neretai pasirenkama veikti norint išvengti kai kurių reikalavimų ar standartų, kurie egzistuoja Europos Sąjungoje.