Tyrimas prieš Jonavos įmonę "Achema" pradėtas JAV amonio nitrato gamintojus vienijančio komiteto "Nitrogen Solution Fair Trade Committee" prašymu. Balandžio pabaigoje tyrimą pradėjo šios šalies tarptautinės prekybos komisija (USITC), penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Suinteresuoti JAV ūkio subjektai nori, kad Lietuva būtų traktuojama kaip ne rinkos ekonomikos šalis - taip būtų taikoma supaprastinta antidempingo tyrimo procedūra. Gamintojai tuo yra suinteresuoti. Turime įrodinėti, kad Lietuvos įmonė dirba rinkos ekonomikos sąlygomis", -sakė Užsienio reikalų ministerijos Ekonomikos departamento direktorius Romas Švedas.

Anot jo, tyrimas pradėtas ne prieš Lietuvą, o prieš joje dirbančią įmonę.

"Tačiau jei amerikiečiai įrodys, kad "Achema" dirba ne rinkos ekonomikos sąlygomis, automatiškai kris šešėlis visai Lietuvai. Bet nemanome, kad JAV pavyks tai įrodyti", - teigė R.Švedas.

Remdamasis rimtais argumentais Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas trečiadienį kreipėsi į šios šalies Komercijos departamento aukštus pareigūnus, pareiškęs nusistebėjimą, kad Lietuva traktuojama kaip ne rinkos ekonomikos šalis.

Anot V.Ušacko, geriausias prekybos liberalizavimo pavyzdys yra Lietuvos narystė Pasaulio prekybos organizacijoje. Be to, jo teigimu, Europos Komisijos 2000 metų ataskaitoje apie Lietuvos pažangą siekiant narystės ES Lietuva vadinama veikiančios rinkos ekonomikos šalimi.

Lietuvos trąšų gamintojai stebisi, kad JAV institucijos primena jiems dar Sovietų Sąjungos laikais keltas antidempingo bylas.

"Gavom atitinkamų institucijų pareiškimus, kad mes esą nusikaltom dar 1987-aisiais. Tačiau tuomet jokios produkcijos JAV netiekėm - kodėl turim atsakyti už visą Sąjungą?", - sakė "Achemos" komercijos direktorius Faustas Kriaučionis.

Dabar, pasak jo, bendrovė kaltinama, kad, eksportuodama į JAV skystąsias trąšas, padarė žalą vietos gamintojams.

"Tačiau jie pateikia statistiką, kuri padidinta 3 kartus. Kainas jie lygina su Pietų Afrikos Respublika, nes laiko mus ne rinkos ekonomikos sąlygomis veikiančia įmone. Jų skaičiavimu, mūsų kainos - dempinginės. Šiemet skystųjų trąšų į JAV visiškai nebevežėm, tik 22 tūkst. tonų salietros", - teigė F.Kriaučionis.

Jo žiniomis, patys JAV trąšų gamintojai stabdė gamybą dėl didelių dujų kainų. Anot F.Kriaučionio, Lietuvos dalis bendrame skystųjų trąšų importe yra vos pastebima - amerikiečiai per metus jų iš viso importuoja apie 1,9 mln. tonų, "Achema" pernai įvežė 95 tūkst. tonų.

Europos Sąjungos trąšų gamintojai taip pat ginasi nuo "Achemos" produkcijos, tačiau jie niekad nenaudojo tokio argumento, kurį iškėlė JAV gamintojai. Gintis jonaviečiams teko trijose antidempingo bylose.

"Achema" vidutiniškai užima 17 proc. ES rinkos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją