„Be abejo, valstybė turi ir kitų prioritetų, todėl kompromisinis 55 proc. sprendimas būtų žingsnis į biudžeto subalansavimą ateityje ir jis leistų išspręsti daugelį problemų, kurios šiuo metu yra, kalbant ir apie pasitikėjimą bankų ir kreditorių“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė A.Zuokas.

Anot jo, jeigu GPM dalis siektų 60 proc., miesto biudžetas padidėtų apie 150-160 mln. litų. Tokiu atveju, pasak A.Zuoko, biudžetas būtų subalansuotas ir bankai vėl pradėtų refinansuoti sostinės paskolas.

„Šiandien Vilniaus bėda yra tokia, kad mes kitais metais turime grąžinti didžiąją dalį paskolų, kurios buvo paimtos praeitos kadencijos laikotarpiu - 2008-2010 metais. Suprantama, kad mes negalime tų paskolų grąžinti, nes mes neturime tokio laisvo pinigų srauto, todėl mes, ką kiekviena normaliai institucija darytų, tai perfinansuoja savo senas skolas. (...) Tačiau bankai yra pareiškę labai aiškiai ir aš juos suprantu, kad jie nedalyvaus mūsų paskolų konkursuose, kol Seimas ir Vyriausybė neįvykdys įsipareigojimų, priimtų 2011 metais“, - tikino meras.

Ketvirtadienį Seimas apsispręs, ar priimti svarstyti konservatorių siūlomas pataisas, kuriomis Vilniui tenkanti GPM dalis būtų padidinta iki 55 procentų.

Nuo kitų metų GPM dalį tenkančią Vilniui taip pat siūloma didinti 2 procentiniais punktais - iki 50 procentų. Tokį didinimą palaiko ir premjeras Algirdas Butkevičius. Pernai GPM dalis Vilniui didėjo nuo 42 iki 48 procentų.

Dabar Lietuvos gyventojų GPM įskaitomas į tos savivaldybės biudžetą, kurios teritorijoje gyventojas yra registruotas ir turi nuolatinę gyvenamąją vietą.

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat norėjo, kad pusė GPM būtų įskaityta į tos savivaldybės biudžetą, kurios teritorijoje gyventojas yra įregistruotas ir turi nuolatinę gyvenamąją vietą, o kita GPM dalis atitektų tai savivaldybei, kurios teritorijoje gyventojas dirba. Tačiau Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nusprendė tokios tvarkos nesiūlyti.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, 2013 metais sostinė kitiems rajonams pervedė 307 mln. litų GPM, o Vilnius iš kitų savivaldybių gavo tik 26 mln. litų. 2013 metais iš beveik 1,95 mlrd litų GPM surinkto Vilniaus miesto teritorijoje savivaldybė gavo tik beveik 19 proc. - 366 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)