G. Zumaras iš pareigų buvo atleistas birželio 20 dieną. STT jam yra pareiškusi įtarimus dėl korupcinių veiksmų. Skelbta, jog didžiausios Latvijos kelių ir tiltų statybos įmonės „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkas Genadijus Kamkalovas įtariamas davęs kyšį G. Zumarui už bendrovei finansiškai naudingus sprendimus.

STT kratas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje atliko ir G. Zumarą trumpam sulaikiusi buvo birželio 16 dieną.

Šiuo metu laikinai eiti infrastruktūros direktoriaus pareigas paskirtas Vidmantas Paukštė.

G. Zumaras infrastruktūros direktoriumi dirbo nuo šių metų sausio. „Uosto direkcijai G. Zumaro atleidimas yra didelė netektis, nes jis buvo puikus specialistas, kuris turėjo daug žinių, patirties. Labai gaila, kad jaunas žmogus paslydo ir paslydo labai greitai. Jis buvo mokomas turėti imunitetą nuo įvairiausių pasiūlymų tapti bičiuliais. Sausį du kartus su juo apie tai kalbėjau, bet pirmas jo paslydimas buvo jau vasario pradžioje. Deja, kur yra dideli pinigai, didelės darbų apimtys, tokie atvejai pasitaiko. Ponas Zumaras bent man asmeniškai prisipažino, kad jis padarė klaidų“, – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius A. Vaitkus, paklaustas, kodėl beveik neabejoja, jog G. Zumaras galimai priėmė dovanų iš bendrovės „Latvijas tilti“.

A. Vaitkus pabrėžė, jog Lietuvoje yra labai mažai specialistų – inžinierių, kurie galėtų suprasti uosto specifiką. „Mes pusę metų ieškojome žmogaus, o tada infrastruktūros direktoriumi ir tapo G. Zumaras. Dabar, matyt, reikės skelbti konkursą, tačiau mums svarbiausia, jog žmogus tikrai turėtų žinių, patirties“, – aiškino A. Vaitkus.

STT atliekamas tyrimas, anot vadovo, paskatino dar kartą peržiūrėti, kaip darbuotojai yra pasirengę kovai su korupcija, kokia yra jos prevencija. „Mes patys sudarėme net kelias komisijas. Vienas pagrindinių jų visų tikslas yra išsiaiškinti, ar mums nebuvo padaryta žala. Kol kas labai konkrečių aspektų, dėl kurių galėtume teigti, jog žala buvo, nėra. Tačiau komisijos dar nėra baigusios savo darbo. Joms taip pat suformuluota užduotis patekti pasiūlymų, kaip galėtume vykdyti korupcijos prevenciją direkcijoje“, – teigė A. Vaitkus.

Jis tvirtino, kad jau kreipėsi į STT Klaipėdos valdybą ir paprašė, jog į Uosto direkciją atvyktų specialistai, kurie galėtų vesti paskaitą apie korupcijos prevenciją, kaip gerinti veiklą.

„Tikrai nėra taip, kad Uosto direkcija nesiėmė jokių priemonių kovai su korupcija. Kai atėjau dirbti, kai kurių dokumentų nebuvo įmanoma rasti, o dabar veikia elektroninė dokumentų valdymo sistema, visi dokumentai įvedami į elektroninę sistemą, joje fiksuojami visi taisymai. Specialiai nusamdytas specialistas taip pat prižiūri elektroninę sistemą, kuri leidžia užtikrinti informacijos saugumą. Fiksuojama, kaip mūsų darbuotojai elgiasi su elektroniniu paštu, kokiuose interneto puslapiuose lankosi. Jau ne kartą naudojomės tos sistemos duomenimis, informuodami darbuotojus, kad yra tam tikrų pastebėjimų“, – tikino A. Vaitkus.

Bendrovė „Latvijos tilti“ iš Klaipėdos uosto nėra išvaryta. „Neturime jokio teisinio pagrindo eliminuoti šią bendrovę. Kai ji dirba, visada dirbo kokybiškai ir pigiau, taip sutaupydama valstybės pinigų. Vienas žmogus nėra visa bendrovė“, – teigė A. Vaitkus.

Pernai spalį STT taip pat buvo pranešusi, kad neįvardintas uosto direkcijos skyriaus projektų vadovas įtariamas korupcija. Pareigūnai įtarė, kad šis asmuo, atlikdamas projekto priežiūrą ir tikrindamas darbų kokybę, piktnaudžiavo tarnyba ir suklastojo dokumentus. Tuomet įtarimų kilo dėl uosto valymo darbų, kurių vertė – 10 tūkst. eurų. STT teigė atlikusi tyrimui reikšmingų dokumentų poėmius, tačiau apie tolimesnę tyrimo eigą nebuvo pranešta.

„Kiek mes suprantame, pernai pradėtas tyrimas iki šiol dar nebaigtas. Tam žmogui lyg pareikšti įtarimai, tačiau jis pas mus dirba. Atlikome vidinį tyrimą ir neradome nė vienos priežasties jį atleisti, neradome, kad jis būtų padaręs vieną ar kitą klaidą“, – tvirtino A. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)