A.Tsipras į Maskvą ruošiasi augant nerimui, kad Graikijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos ir euro zonos – neišvengiamas.

Graikijos centrinio banko valdytojas Tannis Stournaras trečiadienį, birželio 17 dieną, perspėjo, kad jo šalis balansuoja ties „nekontroliuojamos krizės“ riba ir pareiškė, kad nesugebėjimas pasiekti bendro sutarimo pirmiausia „baigsis Graikijos bankrotu, o galiausiai šalis pasitrauks iš euro zonos ir, gana tikėtina, ir iš Europos Sąjungos“.

Skelbiama, kad Graikijos ministras pirmininkas ir Rusijos prezidentas susitiks Sankt Peterburge vykstančio ekonomikos forumo užkulisiuose. Graikijos premjeras – aršus Rusijai Europos Sąjungos taikomų sankcijų priešininkas ir įvardijamas kaip vienas iš nedaugelio Rusijos bičiulių Europos bloke.

Nepaisant to, trečiadienį diplomatiniai šaltiniai Briuselyje pareiškė, kad visos 28 Europos Sąjungos narės sutarė dar pusmečiui pratęsti Rusijai taikomas ekonomines sankcijas. Oficialus sprendimas bus priimtas pirmadienį, birželio 22 dieną.

A.Tsipras sankcijas Rusijai kritikavo ne kartą. Balandį lankydamasis Maskvoje jis išreiškė viltį, kad Rusija išbrauks Graikiją iš šalių, kurioms taikomos atsakomosios sankcijos, numatančios vaisių, daržovių ir pieno produktų importo iš ES šalių draudimą, sąrašo. 

Šis draudimas skaudžiai smogė Graikijos ūkininkams.

Analitikai mano, kad mažai tikėtina, jog šią savaitę V. Putinas Graikijos premjerui turės, ką pasiūlyti.

Tvirtina, kad paramos neprašė

Ketvirtadienį Rusijos finansų ministro pavaduotojas Sergejus Storčiakas pareiškė, kad Graikijos premjeras Alexis Tsipras neieško finansinės Maskvos paramos. Apie tai praneša „Reuters“.

Birželio 18 d. Graikijos ministras pirmininkas atvyko į Sankt Peterburge vykstantį Tarptautinį ekonomikos forumą, kurio metu susitiks su įvairiais įtakingais pareigūnais ir Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

„Jokių paramos prašymų negavome, - kalbėjo S. Storčiakas naujienų agentūros „Reuters" žurnalistams forumo metu. - Mūsų biudžete nėra lėšų, iš kurių galėtume paramos teikimą finansuoti".

Pareigūnas nurodo, kad A. Tsipras Rusijoje svečiuojasi norėdamas aptarti bendrus šalių projektus, o ne ieškoti finansinės paramos.

Dar gegužės 7 d. Rusijos prezidentas telefoninio pokalbio metu aptarė su Graikijos premjeru galimą paramą Graikijos valstybinėms ir privačioms įmonėms, dalyvaujančioms dujų transportavimo per Turkiją ir kitas Europos regiono šalis projekte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)