Tad kodėl verta registruoti domeno vardą kaip prekės ženklą?

Nesuteikia apsaugos

Dažnai apie naudojamų interneto vardų teisinę apsaugą susimąstoma tik tada, kai jau kyla konfliktas dėl jo naudojimo. Verslininkai registruoja domenus nė nepagalvodami, kad kiti asmenys gali registruoti tokį patį domeno vardą tik kitu domenu – tarkime, com. ar eu.

Domenų registravimo taisyklė „kas pirmas, tas laimi“ neužtikrina domeno vardo apsaugos. Dėl tapataus ar klaidinamai panašaus domeno vardo naudojimo gali kilti dvejopo pobūdžio teisinės pasekmės. Viena iš galimybių – kiti asmenys gali registruoti domeno vardą kaip prekės ženklą ar įmonės pavadinimą. Kita – kiti asmenys gali pateikti pretenzijas dėl neteisėto domeno vardo naudojimo. Remiantis vien ankstesne domeno registracija būtų sunku ar neįmanoma apginti savo teises, todėl būtina apgalvoti ir įvertinti domeno vardo, kaip prekės ženklo registracijos galimybę.

Kokia apsauga galioja?

Domeno vardą registravus kaip prekės ženklą, jo savininkas įgyja visas registruoto prekės ženklo savininkui suteikiamas teises, tačiau jo teisių apsauga prieš domenų savininkus turi ypatumų.

Konkrečios teisės normos, susijusios su prekių ženklų savininko teisių gynimu, kitiems asmenims domeno varde neteisėtai naudojant tapatų ar panašų žymenį, nėra. Tačiau įvertinant Lietuvos teismų praktiką, prekių ženklų savininkų interesai dažniausiai yra apginami nuo domenų savininkų neteisėtų veiksmų, uždraudžiant jiems naudoti domeną komercinėje veikloje, taip pat gali būti įpareigojama panaikinti domeno registraciją.

Nesąžiningai arba be teisių

Teismai, motyvuodami savo sprendimus dėl prekių ženklo savininko teisių gynimo, remiasi bendromis Prekių ženklų, Konkurencijos įstatymų nuostatomis bei taiko 2004 metais patvirtintu Europos Sąjungos Reglamentu, nustatančiu .eu Aukščiausio lygio domeno įdiegimo ir funkcijų viešosios tvarkos taisykles bei registracijai taikomus principus.

Reglamentas tiesiogiai taikomas tik .eu aukščiausio lygio domeno atvejais, tačiau teismas jį gali taikyti ir kitų aukščiausio lygio domenų, pavyzdžiui, .lt, .com, bylose dėl prekių ženklų savininko teisių pažeidimo. Remiantis reglamento 21 straipsnio 1 dalimi, registruotas domeno vardas gali būti panaikintas, kai tas vardas yra toks pat ar klaidinančiai panašus į registruotą prekės ženklą, ir kai jis tenkina vieną iš sąlygų: jo savininko buvo užregistruotas pastarajam neturint į tą vardą teisių ar teisėtų interesų, arba buvo užregistruotas ar yra naudojamas nesąžiningai. Atsižvelgiant į minėtą nuostatą, užtenka įrodyti bent vieną iš dviejų pagrindų, siekiant uždrausti domeno naudojimą.

Kas yra nesąžininga?

Svarbu apibrėžti, kas yra teisėti interesai, kaip domeno registracijos panaikinimo pagrindas. Remiantis minėtu Reglamentu, teisėti interesai gali būti įrodyti, kai: a) prieš įspėjimą apie alternatyvią ginčų sprendimo tvarką, nurodytą Reglamente, domeno vardo savininkas naudojo domeno vardą, siūlydamas prekes ar paslaugas, arba rengėsi tai daryti ir tokį rengimąsi galima įrodyti; b) domeno vardo savininkas buvo ir yra plačiai žinomas domeno vardu; c) domeno vardo savininkas teisėtai ir nekomerciniais tikslais ar sąžiningai naudoja domeno vardą, nesiekdamas suklaidinti vartotojų ar pakenkti prekės ženklo reputacijai.

Reglamente taip pat apibrėžiama kas galėtų būtų laikoma nesąžiningumu, pavyzdžiui, iš aplinkybių matyti, kad domeno vardas buvo užregistruotas ar įsigytas visų pirma siekiant parduoti, išnuomoti ar kitaip perduoti tą domeno vardą prekės ženklo savininkui, arba domeno vardas buvo užregistruotas siekiant, kad prekės ženklo savininkas negalėtų parinkti tokį pavadinimą atitinkančio domeno vardo.

Pagal formuojamą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) praktiką, remiantis Reglamento nuostatomis, sprendžiant tokio pobūdžio ginčus, esminę reikšmę turi atsakovo (ne)sąžiningumo klausimas, registruojant ir naudojant domeną. Taip pat pabrėžiama, kad turi būti vertinama ar domeno vardo įregistravimas yra nulemtas teisėtų ar neteisėtų interesų. Pavyzdžiui, eurobasket.lt byloje, kurioje Vokietijos bendrovė „FIBA Europe e.V.“ ginčijo jai priklausančio prekės ženklo „EuroBasket“ naudojimą domene eurobasket.lt, LAT nenustatė teisėtų atsakovo interesų ir paliko galioti Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą uždrausti atsakovui naudoti domeną „eurobasket.lt“ komercinėje veikloje.

Išimtys iš taisyklės

Nors registruoto prekės ženklo savininkas turi didelę atsvarą prieš domeno savininką, tačiau iš teismų bei kitų institucijų praktikos matoma, kad jo teisių apsauga nėra absoliuti.

Pagal Europos teisingumo teismo bei Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) praktiką, tam tikros išimtys leidžiamos prekių perpardavinėtojams registruoti ir naudoti domenus, kurie yra panašūs ar tapatūs prekių ženklams, jei toks naudojimas atitinka tam tikrus reikalavimus. PINO praktikoje suformuoti reikalavimai yra tokie: 1) atsakovas turi iš tikrųjų siūlyti prekes ar paslaugas, susijusias su prekės ženklu, kuris yra naudojamas jam priklausančio domeno pavadinime; 2) atsakovas turi siūlyti tik tokias prekes ar paslaugas, kurios yra susijusios su ginčijamu domeno pavadinimu; 3) atsakovas atskleidžia tikrąjį santykių su prekės ženklo savininku pobūdį; 4) atsakovas neturi siekti užimti visus įmanomus registruoti domenus, susijusius su prekės ženklu.

Prekių ženklų bazė

Nepaisant to, kad domeno vardui maksimalią apsaugą suteikia jo registravimas kaip prekės ženklo, tačiau registracijos nebuvimas be abejonės apsunkina domeno savininko teisių gynimą, bet nereiškia, kad jo teisių apsauga tampa neįmanoma. Domeno vardas gali būti apsaugotas kaip įmonės pavadinimas, kaip plačiai žinomas prekės ženklas, kaip autorių teisių objektas (jei jis atitinką autorių teisių objektui keliamus reikalavimus). Taip pat tam tikrą domeno apsaugą gali užtikrinti Konkurencijos įstatymo normos, draudžiančios nesąžiningą konkurenciją.

Reikia pabrėžti, kad egzistuoja ir tam tikros neįstatyminės priemonės, padedančios apsisaugoti nuo tapačių domenų vardų tik skirtinga domeno galūne registravimo. Tam tikrą prevenciją dėl prekių ženklų savininko teisių pažeidimo gali suteikti už interneto vardų sistemos priežiūrą atsakingos organizacijos ICANN (the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) teikiamos mokamos paslaugos, susijusios su registruotų prekių ženklų įtraukimu į duomenų bazę Trademark Clearinghouse (TMCH). Asmenys, kuriems priklauso registruoti prekės ženklai, gali pateikti prašymą dėl jų prekių ženklų įtraukimo į virtualią duomenų bazę TMCH. Įtraukus tokį prekės ženklą į minėtą duomenų bazę, priklausomai nuo pasirinktos siūlomos programos, gali būti suteikiama tokia apsauga, kuri garantuotų, kad tuo atveju, jei kažkas bandys užregistruoti domeną, kurio sudėtyje yra duomenų bazėje esantis prekės ženklas, savininkui ar jo nurodytam atstovui bus pranešama apie tokį ketinimą, o asmuo, ketinantis įregistruoti minėtą domeną, taip pat bus įspėjamas apie galimą prekių ženklo savininko teisių pažeidimą.

Prevencinės priemonės

Taigi, pagal teismų praktiką įregistravus domeno pavadinimą kaip prekės ženklą, prekės ženklo savininkui yra suteikiama efektyvi apsauga nuo neteisėto domeno pavadinimo naudojimo, ypač prieš nesąžiningus naudotojus.

Tačiau domenų vardų, kaip prekių ženklų, registravimas nėra vienintelė įmanoma apsaugos priemonė. Prekės ženklo savininkas, įvertinęs prekių ženklų registravimo kaštus bei galimą domeno vardo pasisavinimo riziką gali naudoti kitus, mažiau efektyvius įstatymų numatytus teisių gynimo būdus ar prevencines priemones.