Prieš 2004 metais tapdamas nepriklausomu konsultantu, jis vadovavo „Adecco“ padaliniui „Lee Hecht Harrison“.

Eksperto specializacija, kaip teigia jis pats – pagalba darbo netekusiems vadovams, ieškantiems naujų profesinių iššūkių. Nemažai jo klientų pas jį kreipėsi po metus trukusių bevaisių norimo darbo paieškų. B. Ellermeyerio darbas – rasti darbą kitiems.

Per 30 metų jis teigia sukaupęs pakankamai patirties, kad galėtų padėti praktiškai visiems norintiems. „Forbes“ prašymu, jis parengė aštuonias paprastas taisykles, neabejotinai padėsiančias ieškantiems darbo.

1. Liaukitės ieškoję darbo – taip, perskaitėte teisingai

Per daug darbo ieškančiųjų apsiriboja gyvenimo aprašymų siuntinėjimu ir darbo skelbimų skaitymu. „Jeigu bičiuliams, šeimai ir bendrovėms išsiųsite kokius 50 gyvenimo aprašymų, niekas neaukos savo laiko ir jums tikrai nepadės“, – teigia B. Ellermeyeris.

Siųsti gyvenimo aprašymą reikia tik tuo atveju, jeigu konkreti bendrovė ieško darbuotojų, kuriems keliamus reikalavimus atitinkate ar tokio darbo ir ieškote. Užuot prisistatę kaip darbo ieškantysis, tapkite tuo, kurio ieško. Suteikite žmonėms galimybę sužinoti, kad norite ir galite spręsti problemas. Darbo paieškas vertinkite kaip kokybinių santykių mezgimo procesą. Užuot daliję savo vizitines korteles, kurkite konsultanto įvaizdį.

2. Nepersistenkite su gyvenimo aprašymu

Taip, jums reikalingas gyvenimo aprašymas, tačiau vis daugiau darbdavių informacijos apie potencialų darbuotoją ieško jo paskyroje „LinkedIn“. Tiesą sakant, darbdavius domina tik esminiai faktai apie jūsų karjerą, o ne ilgi išsamūs aprašymai CV formatu.

Ekspertai ieškantiems darbo pataria pasinaudoti paprastu patarimu: jūsų gyvenimo aprašymas turi būti aiškus, paprastas, lakoniškas ir ne ilgesnis nei du puslapiai. Taip, gyvenimo aprašymą pildyti verta, bet tik tais atvejais, kai galite pasigirti svarbiais pasiekimais, pavyzdžiui, jūs skyriaus pardavimus padidinote 75 proc. arba įgyvendinote svarbų projektą. Svarbu, kad pakeitimus galėtumėte padaryti per kelias minutes. Be to, pasirūpinkite, kad jūsų paskyra „LinkedIn“ būtų laiku atnaujinama.

3. Prisistatymas – papasakokite trumpą ir įsimintiną istoriją

„Po 20 sekundžių visi jau būna pamiršę jūsų prisistatymo kalbą“, – teigia B. Ellermeyeris. Užuot ruošę tokį nuobodų monologą, išmokite apie save papasakoti per 60-90 sekundžių, paruošti smagią savo pasiekimų istoriją. „Žmonėms patinka istorijos, jie jas prisimena. Sausi skaičiai ir faktai niekam neįdomus. Reikia trumpos ir šmaikščios istorijos. Reikalingas ir pavadinimas. Pavyzdžiui, pasakojimas apie IT problemų siaubą ar kažkas panašaus, nebijokite iš savęs pasijuokti“, – pataria B. Ellermeyeris.

4. Mažiau kalbėkite apie save

Užuot pasakoję naujausius savo gyvenimo įvykius, įvardykite, kaip „galite kitiems pasitarnauti“. Pirmiausia domėkitės kitais, o gavę reikalingos informacijos, pabandykite pasiūlyti knygą ar straipsnį, kurį jiems vertėtų perskaityti. Galbūt pakvieskite į renginį, kuriame jiems būtų įdomu. Dauguma žmonių įsitikinę, kad, mezgant ryšius ir naujas pažintis, svarbiausia kuo daugiau papasakoti apie save, savo pasiekimus. Tai klaidingas įsitikinimas. Jeigu daugiau domėsitės kitų žmonių pomėgiais ir interesais, gausite žymiai daugiau naudos.

5. Megzdami ryšius, iniciatyvą perimkite į savo rankas

Imkitės iniciatyvos ir patys surenkite tokį renginį. Pavyzdžiui, pasikvieskite 8-10 žmonių vėlyvųjų pusryčių. Kitaip tariant, kurkite savų pažįstamų ratą ir patys pasirinkite jo narius. Nors galimybė sėdėti prie kompiuterio ir bendrauti virtualiai atrodo labai patraukti ir saugi, žymiai geriau susitikti ir pasikalbėti gyvai.

6. Neperdekite

Darbo paieškos – emociškai sudėtingas procesas. Jau po penkto nesėkmingo darbo pokalbio apima neviltis. „Jeigu jaučiatės prastai, neparodykite to pasauliui“, – pataria įdarbinimo specialistas. Tokią prastą dieną geriau skirkite laiką skelbimų skaitymui ar informacijos kaupimui. Kartais tokios vienos dienos be įtampos pakanka atgauti pasitikėjimą savo jėgomis ir iš naujo kibti į intensyvias darbo paieškas.

7. Neprisipažinkite, kad neturite darbo

Užuot prisistatę, kaip vadovas be darbo, įteikite savo vizitinę kortelę. Prisiminkite, kad nesate be darbo – tiesiog dabar toks pereinamasis laikotarpis tarp dviejų darbų.

8. Venkite vadinamųjų „galvų medžiotojų“

Tiesą sakant, net ir patys geriausieji vadinamieji „galvų medžiotojai“ žino vos apie 10 proc. visų įmanomų darbų. Be to, jie dirba konkrečioms bendrovėms, o ne jums. Negaiškite su jais laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)