Vykdydami atrankas „Lietuvos draudime“ iš kandidatų sulaukiame įvairių klausimų pradedant nuo to, kokį atlygį ir papildomas motyvavimo priemones siūlome ir baigiant tuo, kokius renginius darome savo darbuotojams ar net koks vaizdas matyti per kabineto langą.

Kodėl svarbu klausti? Tai būdas ne tik sužinoti Jums rūpimų dalykų apie potencialią darbo vietą, bet ir parodyti darbdaviui, kad jo siūloma vieta jus iš tiesų domina. Todėl sudarėme septynių klausimų sąrašą, kuriuos galite užduoti pokalbio dėl darbo metu.

Atsakymai padės sužinoti daugiau apie darbovietę, organizacinį klimatą, įmonės vertybes ir vadovų požiūrį, naujai darbo vietai keliamus tikslus bei daugybę kitų aktualių dalykų. Taip paprasčiau nuspręsite, ar ši pozicija – tai tinkama darbo vieta jums.

1. Kaip sekasi organizacijai? Kokie yra jos artimiausios ateities planai ir tikslai? Su tuo tiesiogiai susiję daug dalykų – karjeros perspektyvos, darbo užmokestis, galop ir pati darbo vieta. Jeigu su pasirinktu darbdaviu siejate ilgalaikės karjeros perspektyvas, turėtumėte pasidomėti jo veiklos rezultatais, artimiausiais planais ir pagrindiniais rinkos iššūkiais.

2. Kokia siūlomos darbo vietos reikšmė organizacijoje? Pareigų pavadinimas šiais laikais dažniausiai per daug trumpas apibūdinimas konkrečioms funkcijoms, kurias teks atlikti. Uždavę klausimą apie tai, kokią įtaką turi jūsų pozicija, ne tik tiksliau įvertinsite, ką jums teks daryti, bet ir pademonstruosite, kad esate pasirengęs prisidėti prie bendrų įmonės tikslų.

3. Ką reikėtų daryti taip pat, o ką – kitaip negu darė buvęs žmogus? Taip pat vertėtų išsiaiškinti, kokius darbdavio lūkesčius jums teks išpildyti ir kaip tą sekėsi daryti ankstesniam darbuotojui.

Tokiu būdu iš karto išsiaiškinsite, kokių pagrindinių klaidų reikėtų vengti. Jei darbo vieta yra sukurta naujai, galite tiesiog pasidomėti apie jai keliamus tikslus.

4. Kokia yra organizacijos kultūra ir vertybės? Natūralu, kad visi pageidaujame dirbti draugiškoje atmosferoje ir vadovautis mums artimomis vertybėmis. Vis dėlto atsakyti į tiesmuką klausimą apie organizacijos kultūrą yra sudėtinga, todėl reikėtų teirautis apie įvairius jos apsektus, tokius kaip bendravimas viduje, renginiai darbuotojams, galimybės tobulėti ar darbuotojų iniciatyvų vertinimas.

5. Kas svarbiau – gebėjimas pritapti ar naujos iniciatyvos? Organizacijos, kaip ir žmonės, turi savo tapatybę. Vienos yra atsargesnės, orientuotos į esamos padėties išlaikymą ir linkusios vengti rizikingesnių sumanymų.

Todėl jose svarbiau mokėti dirbti pagal nusistovėjusius standartus, o didelė saviraiška gali būti įvertinta ne itin palankiai. Kitos organizacijos, priešingai, labiau vertina naujus veikimo būdus ir yra kur kas tolerantiškesnės klystantiems darbuotojams.

Todėl tokiose vietose puikiai jaučiasi tie, kurie siekia rodyti iniciatyvą ir įgyvendinti savo sumanymus.

6. Kokia taikoma atlygio ir įvertinimo sistema?

Savaime suprantama, kad iš anksto pasidomėsite siūlomu atlyginimu. Tačiau pokalbio metu nepamirškite paklausti ir to, kaip bus matuojama jūsų sėkmė, kaip nuo jos priklausys finansinis atlygis, kas kiek laiko jis yra peržiūrimas ar kada galima tartis dėl jo padidinimo.

7. Atostogos ir kiti asmeniniai įsipareigojimai.

Pasiteirauti ir tuo pačiu įspėti potencialų darbdavį apie suplanuotas atostogas ar kitus asmeninius įsipareigojimus, kurie gali kliudyti kasdienėmis funkcijomis, taip pat bus palaikyta gero tono ženklu ir sukels mažiau sunkumų pirmaisiais darbo mėnesiais.

Tiesa, nepamirškite ir kritinio vertinimo bei, jei yra tokia galimybė, patikrinkite jums sakomus dalykus. Save pateikti kaip geriausią darbdavį nėra sudėtinga. Kuo didesnė konkurencija dėl darbuotojų, tuo pažadai lengviau dalijami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)