Už projektą balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 27, 12 susilaikė.

Seimo nariai Antanas Matulas, Jonas Liesys, Aušrinė Armonaitė, Irena Haase, Ingrida Šimonytė, Danutė Degutienė, Mykolas Majauskas, Raimundas Martinėlis, Algirdas Sysas, Andrius Mazuronis ir Remigijus Žemaitaitis siūlė 100 mln. eurų mažinti PSDF rezervą ir padidinti išlaidas.

„Asmens sveikatos priežiūros paslaugoms – 54 mln. eurų, atstatyti vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms ir medicinos priemonių (prietaisų) nuomai – 36 mln. eurų. Jau šiais metais išlaidos vaistams viršytos 36 mln. eurų, todėl siūlymas kitiems metams – išlaikyti šių metų lygį.

Medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – 5 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms – 5 mln. eurų“, – rašoma pasiūlyme.

Tačiau Seimo dauguma nepalaikė tokių pokyčių.

Prieš balsavimą Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad biudžetas auga rekordiškai.

„Tuo metu, kai sistemai buvo karpomi asignavimai, buvo mokami centai už balus, buvo viskas nupjaustyta – buvo viskas tvarkoje. Dabar, kai medikų atlyginimai didinami, nauji vaistai į kompensavimą įtraukiami – paišomas apokalipsinis scenarijus apie mirštančius pacientus ir priešinamą bendruomenę“, – sakė jis.

Ministras priminė, kad kelis kartus siūlė efektyvinti sistemą, bet jie nebuvo palaikyti.

Tuo metu M. Majauskas dėstė, kad eilinį kartą fiskalinė drausmė bandoma įgyvendinti pacientų ir medikų sąskaita.

„Niekas nepaaiškina, kodėl rezervas yra 25 proc. PSDF biudžeto, kai net sunkiausiais metais PSDF biudžetas krito vos 2 proc. Kodėl PSDF rezervas yra net trečdalis visų valstybės rezervų? Kai pajamos tik dešimtadalis. Kodėl reikia kaupti 576 mln. eurų, kai aiškiai trūksta 79 mln. eurų pakelti gydytojams ir slaugytojams atlyginimus?“ – klausė jis.

Vyriausybės patobulintame projekte numatoma, kad 2020 metais tiek PSDF biudžeto pajamos, tiek išlaidos turėtų sudaryti po 2,304 mlrd. eurų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimus – grafike.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto išvadoje siūloma pritarti iniciatorių pateiktam projektui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)