Jei ignoruosite tinkamą verslo etiketą, galite prisidaryti asmeninės žalos. Jei siekiate užimti geras pareigas ar būti paaukštintas, jūsų manieros gali atlikti kur kas svarbesnį vaidmenį, negu įsivaizduojate, rašo businessinsider.com.

Štai 10 etiketo taisyklių, kurios gali padėti jums pakilti karjeros laiptais, niekam neužmynus ant kojos:

1. Prisistatykite vardu ir pavarde. Kai su kažkuo pirmą kartą susipažįstate, ar tai būtų posėdžių kabinetas, ar įmonės renginys, visada prisistatykite vardu ir pavarde. Kokia bebūtų situacija, jums reikia, kad jus įsidėmėtų. Jei pasakysite tik savo vardą, jūsų būsimam kontaktui vėliau gali būti sunku prisiminti, kuris tiksliai Kevinas ar Rachel jūs esate. Tai dar viena priežastis, kodėl visada pravartu turėti po ranka vizitinę kortelę, nesvarbu, kokios būtų aplinkybės. Kol nesate Madonna, prisistatydami niekada nepamirškite pasakyti savo pavardės.

2. Nekryžiuokite kojų. Sėdėjimas užsidėjus koją ant kojos gali blaškyti dėmesį ir atrodyti pernelyg seksualiai. Be to, tokia sėdėjimo poza nėra naudinga sveikatai. Sukryžiuotos kojos trikdo kraujo apytaką.

3. Ribokite dėkojimus. Dėkoti yra gražu, bet negi norite būti pernelyg dėkingas? Vieno ir to paties pokalbio metu pernelyg daug „ačiū“ gali sukelti priešingą poveikį ir išsklaidyti jūsų pirminio padėkojimo prasmę. Pernelyg dažnai dėkodamas taip pat galite pasirodyti patekęs į bėdą ir nepasitikintis savimi.

4. Pietaukite virtuvėje. Biure lengva apsikrauti darbais ir nuspręsti, kad neturite nė 20 minučių pietų pertraukai. Galiausiai pradedate valgyti prie savo darbo stalo, žiūrėdamas į popierius. Tai ne tik nepatogu, bet ir negražu jūsų kolegų atžvilgiu. Dauguma jūsų bendradarbių nenorės klausyti, kaip kramtote traškias salotas, ar uostyti pašildytų maisto likučių kvapą. Raskite laiko papietauti biuro virtuvėlėje ar kavinėje, net jei pertrauka bus trumpa. Jūsų kolegos ir jūsų skrandis jums padėkos.

5. Visada apmokėkite sąskaitą, jeigu kvietėte jūs. Jeigu pakvietėte kolegas ar klientus vakarienės, nesiūlykite kiekvienam asmeniškai susimokėti už savo patiekalą, kai atkeliaus sąskaita. Jeigu esate vakaro šeimininkas, pagal etiketą sąskaitą priklauso apmokėti jums.

6. Nelaikykite ant stalo asmeninių daiktų. Šiais laikais mes visi esame labai prisirišę prie savo mobiliųjų telefonų. Galbūt net pernelyg prisirišę. Pietaujant ar vakarieniaujant, daugelis žmonių pasideda telefoną ant stalo, tarsi nekviestą svečią. Jeigu taip darote, žinokite, kad telefonas nėra vienintelis nekviestas svečias. Iš tikrųjų telefonu galima dalytis ne tik nuotraukomis ar savo būsenos atnaujinimais, bet ir… bakterijomis.

7. Per susirinkimus neužverskite klausimais. Einant į susirinkimą, visada pravartu pasiruošti kelis klausimus. Svarbiausias žodis šiuo atveju yra „keli“. Juk nenorite užversti susirinkimo dalyvių ar sujaukti susirinkimo darbotvarkę 20 klausimų baražu. Atsirinkite svarbiausius klausimus ir užduokite juos susirinkimo pabaigoje. Jeigu turite daugiau klausimų, verčiau užduokite juos elektroniniu paštu, o ne gaišinkite savo bendradarbių laiką.

8. Nesiveržkite be įspėjimo į kažkieno kabinetą. „Labas Bobai, tu užsiėmęs?“. Atsakymas veikiausiai būtų „taip“, bet Bobui pernelyg nepatogu iš karto išvyti jus lauk. Be jokio įspėjimo lįsdamas į kažkieno kabinetą, vadovaujatės įsitikinimu, kad turite teisę pertraukti kolegos darbus. Užuot įsiveržęs pas bendradarbį jums patogiu metu, skirkite kelias minutes skambučiui ir susitarkite, kada galėsite užeiti.

9. Elektroninį laišką „visiems“ siųskite tik tada, kai tai būtina. Elektroninio laiško funkcija „Atsakyti visiems“ gali būti pavojinga. Jeigu pamirštate ją naudoti tik tada, kai tai yra būtina, kitiems žmonėms pridarote papildomo darbo. Jie pasitrauks iš grupės ir sugaiš savo laiką.

10. Pašalinkite iš elektroninių laiškų gijų tuos žmones, kuriems nereikia ten būti. Nėra nieko labiau erzinančio, negu įstrigti laiškų gijose, kurios jūsų nedomina. Grįžtate po pietų pertraukos ir staiga pamatote, kad jūsų elektroninio pašto dėžutė plyšta nuo laiškų, iš kurių nė vienas nėra jums aktualus. Prieš pradėdamas laiškų grandinę, įsitikinkite, kad tai bus svarbu visiems gavėjams. Jeigu kažkam iš grandinės gali nepatikti laiškų antplūdis, pašalinkite juos iš sąrašo ir nusiųskite jiems tik būtinus papildymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)