„Vilniaus AVMI ir toliau didelį dėmesį skirs taksi bendrovėms ir tokia veikla besiverčiantiems asmenims. Džiugina taksi įmonės, kurios atsižvelgė į pasikeitusius reikalavimus ir sąžiningai vykdo veiklą bei moka mokesčius. Tačiau nesitaikstysime su tais rinkos dalyviais, kurie keleivius veža lengvaisiais automobiliais taksi, tačiau pridengia kita veikla, - perspėja Vilniaus AVMI viršininkas Marius Žemgulis.

Inspekcija nurodo, kad naujausia byla pasiekė teismą ir buvo priimtas palankus inspekcijai nuosprendis - Vilniuje veikusios taksi bendrovės vadovas už tikrosios veiklos slėpimą prisidengiant automobilių su vairuotoju nuoma atsidūrė teisme ir turės sumokėti daugiau nei 10 tūkst. litų.

Vilniaus AVMI, įtardama tikrosios veiklos slėpimą, vienoje sostinės transporto įmonėje atliko operatyvų patikrinimą. Oficialiai ši įmonė deklaravo automobilio nuomos su vairuotoju veiklą, tačiau Vilniaus AVMI nustatė, kad pagal visus veiklos organizavimo ir vykdymo kriterijus šios vežėjų bendrovės veikla atitinka lengvojo automobilio taksi veiklą, o ją organizuojant nesilaikoma reikalavimų.

„Sodros“ duomenimis, šioje įmonėje dirbo tik 1 darbuotojas – įmonės vadovas, einąs ir buhalterio pareigas. Tačiau atlikus kontrolinius paslaugos pirkimus paaiškėjo, kad įmonėje nelegaliai dirba 3 vairuotojai. Nustatę šiuos faktus, Vilniaus AVMI darbuotojai apsilankė bendrovės biure ir dispečerinėje Naugarduko gatvėje. Ten inspektoriai rado bendrovės direktorių ir tris asmenis. Pasirodžius Vilniaus AVMI darbuotojams, jie suskubo pasišalinti su įmonės vadovo išplėštais užsakymų sąsiuvinio lapais. Vėliau vadovas šių asmenų vardų ir pavardžių sakė neprisimenąs, tačiau prisipažino sąsiuvinio lapus plėšęs iš streso.

Iš buhalterinės apskaitos duomenų matyti, kad ši įmonė iš keleivių pervežimo veiklos nuo 2011 m. gruodžio 1 d. iki 2012 m. rugpjūčio 31 d. gavo 7602 litų pajamų, tačiau neturėjo savivaldybės leidimo keleivius vežti lengvaisiais automobiliais taksi.

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas nutarė, kad įmonės direktorius, prisidengdamas automobilių nuomos su vairuotoju paslauga, vykdė taksi veiklą, nesilaikydamas visų papildomų reikalavimų. Teismas už nelegalius darbuotojus ir veiklą neturint reikalingo leidimo skyrė 3000 litų baudą ir konfiskavo gautus 7602 litus.

Vilniaus AVMI primena, kad keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi tvarką nustato susisiekimo ministro įsakymu patvirtintos Keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi taisyklės. Jose numatyta, kad taksi paslaugas teikiančios įmonės ir taksi individualią veiklą vykdantys gyventojai tinkamai laikytųsi mokestinių prievolių ir apskaitytų visas gaunamas pajamas. Nuo gegužės mėnesio patvirtinta taksometrų registravimo VMI tvarka, o nuo lapkričio visiems taksi vairuotojams nustatyta prievolė klientams išduoti kvitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)