Pasak Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo, į pasienio kontrolės punktų uždarymo situaciją reikia pažvelgti atsakingai. Todėl, jo teigimu, visai netolimi praeities įvykiai aiškiai parodo, kad bet kurio punkto uždarymas daugiau ar mažiau pakoreguoja judėjimą bei bent keletą dienų įneša sumaišties.

„Šalies saugumas yra svarbiausia ir visi puikiai tą suprantame. Tačiau nepriklausomai nuo to, koks judėjimas buvo šiuose pasienio kontrolės punktuose, ar tai, kad juose judėjo tik tuščias krovininis transportas, uždarymas vis tiek daugiau ar mažiau palies vežėjų darbą. Gali išaugti pasienyje laukiančių vilkikų skaičius“, – pranešime cituojamas „Linavos“ generalinis sekretorius.

Jo nuomone, nepaisant Lenkijos raminimų, kad vilkikų eilės pasienyje nedidės, uždarius pasienio kontrolės punktus situacija susiklostė priešingai. Todėl kad to būtų galima išvengti Lietuvoje, asociacijos atstovai ragina vairuotojus vykti per tuos punktus, kuriuose eilės yra mažiausios. Z. Buivydo teigimu, siekiant išvengti nesusipratimų, apie pasikeitusią situaciją būtina perspėti ir užsienio partnerius.

Rugpjūčio 17 dienos ryto duomenimis, didžiausios vilkikų eilės yra Medininkų pasienio kontrolės punkte, kur po vidutiniškai 13 valandų laukia 140 vilkikų. Raigardo pasienio kontrolės punkte po vidutiniškai 11 valandų laukia 100 vilkikų. Šalčininkų pasienio kontrolės punkte po vidutiniškai 5 valandas laukia 50 vilkikų.

ELTA primena, kad trečiadienį Vyriausybės posėdyje buvo pritarta sprendimui laikinai nuo rugpjūčio 18 dienos uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktus (PKP) su Baltarusija.
Šiuo sprendimu siekiama tinkamai reaguoti į geopolitinės situacijos ir grėsmių nacionaliniam saugumui pokyčius bei užkardyti prekių kontrabandą.

Nutraukus vykimą per minėtus PKP, pasienio kontrolę atliekantys pareigūnai bus perkelti į kitus PKP. Transporto srautai bus nukreipti į baigiamą rekonstruoti Medininkų PKP. Medininkų PKP naudojama rentgeno kontrolės sistema, kurios Šumsko ir Tverečiaus PKP nėra.

Šiuo metu per Šumsko PKP vyksta tik lengvasis transportas, per Tverečiaus – lengvasis transportas ir tuščios krovininės transporto priemonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)