Europos šalių vežėjams bei ekspeditoriams skirtų žurnalų „Lastauto und Omnibus”, „Trans aktuell” ir „Fernfahrer” skaitytojai šiemet jau penkioliktą kartą Štutgarte rinko geriausius 2011 m. rinkoje pasirodžiusius Vokietijos ir kitų užsienio šalių gamintojų sunkvežimius, transporterius, autobusus, priekabas bei šių transporto priemonių agregatų ir įrangos gamintojus, montuotojus bei paslaugų teikėjus.

Šiemet 7 696 skaitytojai, kurių daugumą sudarė profesionalūs transporto ir logistikos paslaugų verslo atstovai, ekspeditoriai, automobilių techninės priežiūros ir pagalbos specialistai, verslo vadybos bei reklamos atstovai, rinko geriausius į dešimt kategorijų suskirstytus technikos gaminius, kuriuos 2011 m. rinkai pateikė Vokietijos ir kitų Europos šalių gamintojai.

Kasmetiniai, nuo 1997 m. organizuojami rinkos lyderių rinkimai, kurių rezultatus nulemia transporto priemonių profesionalų vertinimas, – tam tikras laiko patikrintas barometras, geriausiai parodantis potencialių klientų poreikius, skatinantis ieškoti optimalių sprendimų, prisitaikant prie nuolat griežtėjančių aplinkosaugos, degalų ekonomijos ir kitų besikeičiančių rinkos sąlygų.
Šiemet pagrindinė dvikova vyko tarp MAN ir „Mercedes-Benz“ gamintojų, pastarojo atstovas „Actros“ tapo pagrindiniu lyderiu magistralinių vilkikų kategorijoje, surinkęs net 51,2 proc. rinkėjų balsų.

Iš kitų Europos šalių sunkvežimių gamintojų geriausius rezultatus šiemet, kaip ir pernai, pademonstravo „Scania“ (su P, G arba R kabinomis). Už šiuos įvairių kategorijų vilkikus rinkėjai atidavė nuo 43,6 iki 27,8 proc. balsų. Nežymiai nuo jų atsiliko kiti Švedijos gamintojų atstovai – „Volvo“. Prizinės vietos kai kuriose kategorijose teko ir IVECO bei DAF sunkvežimiams.

Jei lygintume su praėjusių metų rinkimais, vilkikai liko tose pačiose pozicijose.

Išrinkę geriausius, transportininkai ir toliau nemažina apsukų. Kroviniai sėkmingai keliauja ir į Rytus, ir į Vakarus bei atgal iš ten.

Vežėjai netaupo?

Iš vilkikų salonų vis daugiau ir dažniau išrieda nauji vilkikai. Tad nieko nuostabaus, kad ir puspriekabių pardavėjai trina rankomis. Jų siūlomos prekės taip pat pakankamai paklausios. Šie metai puspriekabių pardavėjams kol kas yra sėkmingi.

Marius Vitkauskas, UAB „Transuorė“ direktorius, šiuos metus vertina ypač pozityviai: „Šių metų pardavimus vertinčiau teigiamai. Transporto sektoriuje jaučiamas žymus atsigavimas. Mūsų pardavimai, jei lygintume šių metų pirmus penkis mėnesius su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, didėjo ne procentais, o kartais. Lizingo kompanijų požiūris i transporto verslą visai kitoks nei buvo pernai metų pradžioje. 2010-ųjų pirmąjį pusmetį parduodavome puspriekabes iš esmės tik iš sandėlio“.

Kad susidarytų dar aiškesnis vaizdas, galime prisiminti, kad 2009 m. puspriekabių pardavėjų apyvarta vidutiniškai sumažėjo 46 proc., o kai kurių gamintojų produkcijos poreikis – iki 80 proc.

„Transuorė“ daugiausiai parduoda tentinių puspriekabių. „Bortinių ir užuolaidinių puspriekabių santykis labai panašus. Lietuvos vežėjai labiau nei anksčiau pradėjo domėtis bei įsigyti kietašones puspriekabes, to anksčiau nebuvo“.

Vežėjų, norinčių įsigyti naujas puspriekabes, neatbaido net ir kylančios produkcijos kainos: „Šiais metais kainos keitėsi jau 2 kartus. Tai daugiausiai susiję su tuo, kad padangų, ašių, kėbulo komplektuojančių detalių gamintojai pakėlė kainas. Manau, kainos dar kils ir šių metų antroje pusėje“, - numato M. Vitkauskas.

Pasak pašnekovo, nepastebėta, kad klientai labai taupytų. „Kiekvienas užsisako tokią puspriekabę, kokios reikia jo darbui. Manau, tam įtaką padarė ir tai, kad vėl esant vairuotojų trūkumui, transporto įmonės vadovas ar savininkas atsižvelgė ir į vairuotojų nuomonę bei pageidavimus, kad būtų palengvintas jų darbas“, - situaciją puspriekabių rinkoje apžvelgia M. Vitkauskas.

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, puspriekabių gamintojai pateikia naujovių, kurios turėtų palengvinti eksploataciją. „Techninių-konstrukcinių naujovių yra nemažai. Tai – naujo tipo durys bei patobulintos stumdomo stogo sistemos užuolaidinėse puspriekabėse, naujo tipo atsarginio rato laikiklis. Nuo birželio mėnesio galime pateikti užuolaidinę puspriekabę, atitinkančią TIR sistemos reikalavimus su tai patvirtinančiu sertifikatu“, - kalba M. Vitkauskas.

M. Vitkauskas taip pat akcentuoja ir naujus reikalavimus vilkikams ir jų puspriekabėms: „Dėl privalomo žymėjimo, suteiksime galimybę savo klientams rinktis patiems: jei norės, pateiksime puspriekabę pažymėtą gamykloje, jei ne, turės galimybę tai padaryti patys“.

Nauji rinkos žaidėjai

Antanas Mineikis, „Timex S. A.“ vykdantysis direktorius, teigia, kad jų įmonė parduoda tik visiškai sukomplektuotas puspriekabes, kurios gali būti iš karto naudojamos: „Visų parduodamų puspriekabių kontūrai jau dabar yra pažymėti“.

A.Mineikis primena, kad nuo šių metų gegužės mėnesio „Timex S.A.“ papildė savo sutartį su puspriekabių gamintoju „Kässbohrer Fahrzeugwerke GmbH“ ir tapo generaliniu „Kässbohrer“ puspriekabių importuotoju Baltijos šalyse. „Šiemet Lietuvoje yra planuojama parduoti 80-100 puspriekabių“, - tikisi A. Mineikis.

Naujas žaidėjas rinkoje turi savo požiūrį į galimybes tapti stipriu konkurentu senbuviams: „Puspriekabių kainos bus konkurencingesnės, bet nesiruošiame būti pigiausi ir pigumu tikrai nesivaržysime. Be to, pasiūlysime gausesnį bazinės įrangos paketą“, - patikina A. Mineikis.

Įmonės parduodamų puspriekabių pasirinkimas panašus kaip ir kitų gamintojų: „Kässbohrer“ puspriekabių asortimentas yra labai platus. Tai – ir standartinės tentinės puspriekabės, ir cisternos, skirtos skystiems kroviniams, cheminėms medžiagoms, bitumui, maisto prekėms gabenti ir įvairios puspriekabės pagal specialius užsakymus. Gamybai yra naudojami tik patikimų gamintojų komponentai, tokių kaip SAF, BPW, Wabco, Knorr ar Edscha“, - apžvelgia A. Mineikis.

Kol bus krovinių, tol reikės ir gerų vilkikų bei gerų puspriekabių, tad gamintojai visais įmanomais būdais konkuruoja ir siūlo kuo geresnę prekę už prieinamą kainą. Vieni pirkėjai būna lojalūs konkrečiam gamintojui, kiti – ieško kur pigiau, treti – renkasi puspriekabes, kurių kainos ir kokybės santykis geriausias. Svarbu, kad rinktis tikrai yra iš ko.