Tokius duomenis rodo Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso (TTLA) įmonių šių metų kovą atlikta apklausa. Remiantis ja, devynios įmonės iš dešimties susidūrė su padidėjusiomis sąnaudomis dėl vilkikų ir vairuotojų gražinimo į registracijos šalį. Daugiau kaip trečdalis iš jų teigia, kad verslo sąnaudos dėl to didėjo iki 15 proc., o daugiau kaip pusė – kad išlaidos augo dar daugiau.

„Siekdamos suvaldyti sąnaudų augimą, bendrovės aktyviai steigė filialus ES šalyse. Pagrindinės kryptys, remiantis apklausa – Lenkija ir Vokietija. Įmonių pateiktais duomenimis, jos Bendrijoje įregistravo 8,3 tūkst. naujų sunkiasvorių transporto priemonių “, – sako Povilas Drižas, TTLA generalinis sekretorius.

Jis priduria, kad dėl įpareigojimo periodiškai grąžinti vilkikus į jų registracijos centrus, mažiau jų gali vykdyti krovinių vežimo kelionių. Todėl siekiant išlaikyti krovinių vežimo paslaugų pajėgumus, įmonės turi pirkti daugiau naujų sunkiasvorių transporto priemonių. TTLA apklausa atskleidė, kad 80 proc. įmonių dėl vilkiko grąžinimo susidūrė su papildomu jų poreikiu.

Visos apklausoje dalyvavusios įmonės nurodė, kad dėl Mobilumo paketo įpareigojimų vykdymo jos susidūrė su papildomu vairuotojų trūkumu. Tarptautinės kelių transporto sąjungos IRU duomenimis, 2022 metų pabaigoje laisvų darbo vietų skaičius vairuotojams ES pasiekė 500 tūkst.

Organizacija yra akcentavusi, kad Europoje vykdomas darbo užmokesčio didinimas vairuotojams neturi lemiamo poveikio. Tuo pačiu pažymima, kad didžiausi iššūkiai šioje darbo rinkoje susiję su jaunų vairuotojų pritraukimu bei ES mastu neišvystyta vairuotojų poilsio infrastruktūra.

„Kokybišką vairuotojų poilsį ir jų saugumo užtikrinimą apsunkina tai, kad Europoje labai trūksta vietų sunkvežimiams, saugių ir gerai įrengtų poilsio zonų su dušais, atskirais tualetais vyrams ir moterims, sveiko maisto ir saugių miegamųjų vietų“, – sako P. Drižas.

Visi TTLA apklausos dalyviai patvirtino, kad rasti nakvynės vietą vairuotojo 45 valandų ir ilgesniam poilsiui yra sudėtinga problema. Net ketvirtadalis įmonių tikina, kad tai apskritai neįmanoma užduotis. Du trečdaliai įmonių teigia, kad vairuotojams rasti nakvynės vietą sudėtingiausia Prancūzijoje, Vokietijoje ir Belgijoje. Pusė ir mažiau respondentų nurodė Nyderlandus, Italiją ir Austriją.

Panašūs vertinimai pateikiami dėl sunkumų rasti parkavimo aikšteles su laisvomis vietomis vilkikams. Tik ketvirtadalis įmonių teigia retai susiduriančios su vagystėmis iš vilkikų jų parkavimo vietose, arba kai vilkikai paliekami be vairuotojų priežiūros. Su tokiomis vagystėmis dažnai susiduria per 60 proc. įmonių, o labai dažnai – maždaug dešimtadalis.

Pervežamo turto apsaugos asociacijos duomenimis, pusė visų su kroviniais susijusių nusikaltimų padaroma nesaugiose parkavimo aikštelėse.

Remiantis IRU tyrimu, 95 proc. sunkvežimių vairuotojų ir beveik tiek pat transporto įmonių nurodo, kad vairuotojų saugumo užtikrinimas poilsio metu yra svarbiausias prioritetas. Tačiau tik 3 proc. esamų sunkvežimių stovėjimo vietų ES šalyse yra sertifikuotos kaip saugios. Pavyzdžiui, atliktas tyrimas Italijoje parodė, kad šioje šalyje viena saugi parkavimo vieta teko 289 vilkikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją