Už 24 kilometrų nuo Mažeikių nutolusio Sedos miestelio gyventojai neatsidžiaugia galimybe už dyką prireikus pakeliauti į Mažeikius ir atgal. Daugelis jų keliauja visai ne į „Rimi Hypermarket“. Kai kurie keliauninkai sako netiki, kad tokie malonumai truks ilgai – pernelyg jau didelis gėris jiems atrodo važinėti veltui.

Nemokamai važiuoti autobusu prekybos tinklas „Rimi Lietuva“ Mažeikių miesto ir rajono gyventojus pakvietė balandžio pradžioje. Tiesa, svarbiausias tikslas buvo pavėžėti pirkėjus iki prekybos centro. „Rimi Hypermarket“ prekybos centras Mažeikiuose atidarytas praėjusių metų pabaigoje. Be minėtos parduotuvės, čia veikia ir daugiau nei 10 specializuotų prekybos bei maitinimo įstaigų. Nemokamu autobusu siekta prisivilioti prekybos centro lankytojus.

Nemokamai vežančio autobuso kelionė nuo autobusų parko iki prekybos centro trunka maždaug 25 minutes, pakeliui jis sustojant kelis kartus. Pasiekęs parduotuvę, važiuoja į Sedą, o iš jos grįžta į Mažeikius. Pakeliui sustoja Tirkšlių ir Šerkšnėnų gyvenvietėse.

Tokiu maršrutu autobusas važiuoja penkis kartus per dieną darbo dienomis ir tris kartus per dieną savaitgaliais.

Sedos bendruomenės pirmininkė Vita Domarkienė, kaip ir kiti kalbinti sediškiai, pastebi, kad keliauninkų, kurių kelionės tikslas – ne „Rimi“ prekybos centras, daugiau nei ką nors perkančių. V. Domarkienė abejoja, ar autobusu, kuriuo daug kas tikrai džiaugiasi, prekybininkai privilios daugiau pirkėjų. Jauni žmonės veltui esą važiuoja visai ne į parduotuvę.

Veža į prekybos centrą Rimi Hypermarket
Vienas kalbintas pirkėjas prisipažino, kad nemokamai vežiojantis autobusas jam toks didelis džiaugsmas, kad iš dėkingumo simboliškai užsukąs į „Rimi“ bandelių po 54 centus. Bandelės, nors ir nebrangios, tačiau skanios ir nuramina sąžinę, kad autobusu važiuojama ne dėl pirkinių. „Džiaugiuosi, kad bandelės nebrangsta“, – sakė keleivis. Mažeikiuose jis turi svarbesnių reikalų nei ką nors nusipirkti.

Nors Sedos prekybininkai sako pajutę, kad jų parduotuvių apyvarta šiek tiek sumažėjo, daugelis sediškių renkasi savas, įprastas parduotuves. Sedoje gyvena vos apie tūkstantis gyventojų. Dauguma jų žino, kada kurioje parduotuvėje atvežami produktai, kada ir kur gauti šviežesnių ar pigesnių.

Pirmasis autobusas Sedos kryptimi nuo prekybos centro darbo vienomis pajuda 8 val. 25 minutės, paskutinis – 20.25 val. Po pusvalandžio autobusas grįžta atgal į Mažeikius.

Dalis sediškių sakė, kad ne į parduotuvę keliauja apie pusė keliauninkų. Kai kurie dargi mano, kad pirkti vyksta ne daugiau kaip trečdalis.

Nori supažindinti su prekybos centru

„Kadangi lapkričio mėnesį atidarytas prekybos centras buvo pirmasis „Rimi“ prekybos centras Mažeikiuose, norėjome, kad pirkėjai pamėgtų mūsų parduotuvę, tačiau taip pat norėjome ir susidraugauti su bendruomene, pasiūlyti žmonėms reikalingą paslaugą, palengvinti jų kiekvieną dieną. Nemažai mūsų pirkėjų gyvena toliau nuo Mažeikių centro, tolimesniuose miesteliuose, tad norėjome padėti jiems patogiai apsipirkti, net ir neturint nuosavo transporto“, – sakė „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Vienas iš tikslų, anot G. Bielskytės, buvo pasiūlyti Mažeikių bendruomenei paslaugą, tad jau iš pradžių buvo aišku, kad anaiptol ne visi keleiviai bus parduotuvės pirkėjai. Tiesa, keliauninkus bandoma patraukti specialiais kuponais, už kuriuos galima įsigyti pigesnių sausainių ar saldainių.

„Sudėtinga būtų tiksliai pasakyti, kiek keleivių užeina į mūsų parduotuvę, kadangi keleivių nestebime ir nefiksuojame, ar jie užeina į mūsų parduotuvę ar ne. Suprantame, kad kelionė iš miesto centro į atokesnes gyvenvietes vietos gyventojams kainuoja gan brangiai, tad džiaugiamės, kad jie naudojasi mūsų autobuso paslaugomis. Tikime, kad šis autobusas palengvina jų susisiekimą su miesto centru“, – tvirtino G. Bielskytė.

Veža į prekybos centrą Rimi Hypermarket
„Rimi Lietuva“ transporto paslaugas specialiu autobusu perka iš Mažeikių autobusų parkas. Šios transporto paslaugų bendrovės direktoriui Arvydui Šemetai prekybos tinklo užsakymas patinka. Įvertinus pajamas iš užsakymo ir galimus esamų autobusų maršrutų pajamų praradimus, nuo pradžių buvo aišku, kad sandėris su prekybos tinklu bus naudingas.

„Nauda – gyventojams ir miestui. Linkėčiau panašių sprendimų ir kitiems prekybos tinklams“, – teigė autobusų parko vadovas.

Mažeikių rajonas kol kas vienintelis, kuriame taikoma panaši paslauga. Anot G. Bielskytės, tai nėra laikinas ar reklaminis, o ilgalaikis prekybos tinklo projektas.

Kituose miestuose ar rajonuose pasiūlyti ką nors panašaus kol kas nežadama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)