Konteinerio bandomasis gabenimas vyko šaudyklinio traukinio „Vikingas“ maršrutu, transporto koridoriumi Rytai–Vakarai. Krovinio transportavimas stebėtas GPS įranga, o kontroliuotas elektroniniais užraktais (plombomis).

Lietuvos ekspeditorių asociacijos „Lineka“ prezidentas Tautginas Sankauskas itin palankiai vertina tokias iniciatyvas: „Vikingas“ – inovatyvus projektas, jis sujungia Baltijos jūros ir Juodosios jūros regionus. Reikia didinti šio maršruto konkurencingumą. Ateityje ši technologija taps įprastine. Tai naujas žingsnis ir dėl prekių judėjimo stebėsenos moderniais įrenginiais. Toks būdas, kai pasitelkiami modernūs elektroniniai prietaisai, labai geras instrumentas logistikos įmonėms – juk kontrolė tampa paprastesnė. Mes kiekvienu momentu matome, kaip juda krovinys, žinome, kada jis stovi. Visa tai leidžia labai operatyviai išaiškinti ir pažeidimus. Džiugu, kad prie šio projekto jau prisijungė ir Moldavija bei Gruzija“.

Vytenis Ališauskas, Muitinės departamento informacinių sistemų centro direktoriaus pavaduotojas, paklaustas, kaip įdiegtos modernios technologijos pagerins krovinio saugumą, kalba: „Elektroninis deklaravimas sudaro sąlygas iš anksto įvertinti riziką ir priimti sprendimus. GPS įrenginiai leidžia stebėti krovinį, jo maršrutą. Elektroninės plombos leidžia muitinės darbuotojams per atstumą nuskaityti tą informaciją, kuri yra jose, nustatyti, ar plombos buvo pažeistos, ar ne. Tikėtina, kad kompleksiškai įdiegus visas šias inovacijas, bus galima pagerinti krovinių gabenimą ir saugumą“.

Patys turėjome galimybę stebėti, kaip šiuolaikiško elektroninio prietaiso ekrane matomas traukinio numeris, siuntos pavadinimas, konteinerio svoris. Pavyzdinis konteineris, atgabentas iš Turkijos į UAB „Armo“ teritoriją svėrė 4 t 302 kg. Sistemas, leidžiančias kontroliuoti procesus nuotoliniu būdu, Lietuvos muitinė naudoja jau trejus metus.

UAB „Armo“ vadovas, bandomosios prekių siuntos iš Turkijos užsakovas, Vytautas Virbickas sako, kad nors kelyje būta kliūčių – sugedo traukinio platforma, konteineriai pasiekė Lietuvą per 5 d.

Tikimasi, kad panašūs gabenimai truks apie 52 val.