Vilniaus apskrities valstybė mokesčių inspekcija (AVIMI) pastebėjo, kad per reidus, kurie rengiami kartu su policijos pareigūnais, nuolat patenka vienos Vilniaus bendrovės darbuotojai. Oficialiai ši įmonė deklaravo automobilio nuomos su vairuotoju veiklą, tačiau Vilniaus AVMI nustatė, kad pagal visus veiklos organizavimo ir vykdymo kriterijus šios vežėjų bendrovės veikla atitinka lengvojo automobilio taksi veiklą, o ją organizuojant nesilaikoma reikalavimų.

Reidų metu įkliuvo net 14 šios įmonės vairuotojų. Jie, atvežę į sutartą vietą ir gavę nurodytą pinigų sumą, neišdavė kvitų ar kitų pinigų paėmimą patvirtinančių dokumentų. Maža to, vairuotojai dirbo be leidimų, suteikiančių teisę vežti keleivius lengvaisiais automobiliais taksi. Automobiliai buvo be taksi plafonų, be taksometrų ir priklausė patiems vairuotojams. Dalis vairuotojų neturėjo net darbo pažymėjimų, surašytų vežimo paslaugų tarifų, pinigų priėmimo kvitų. Nors ir oficialiai deklaravę automobilio nuomos su vairuotoju veiklą, vairuotojai nesudarinėjo paslaugos teikimo sutarčių. Vilniaus AVMI inspektoriams pradėjus kontrolės veiksmus, keli šios įmonės vairuotojai atsisakė pasirašyti pavedimus ir teikti paaiškinimus. Policijos pareigūnai juos nuvežė į 3-iojo policijos komisariato nuovadą ir vairuotojai turėjo rašyti paaiškinimus.

Vilniaus AVMI nustatė, kad paslaugas suteikė viešoji įstaiga, kurios vairuotojai dirba neva tik po 1–2 val. per dieną. Vidutinis 48 vairuotojų darbo užmokestis tesiekia 188 Lt. Nors ši įmonė buvo įkurta tik 2012 metų vasarą, į mokesčių inspektorių akiratį pateko ne pirmą kartą. 2012 m. Vilniaus AVMI, įtardama tikrosios veiklos slėpimą, įmonei išsiuntė mokesčių administratoriaus nurodymą pateikti dokumentus. Tačiau įmonė pateikė ne visus prašomus dokumentus, o vėliau trukdė mokesčių administratoriaus darbą.

Iš pateiktų dokumentų matyti, kad rugpjūčio–rugsėjo mėn. įmonė už keleivių vežimo paslaugas gavo 19 076 Lt pajamų. Vėlesnių mėnesių ataskaitų Vilniaus AVMI dar nesulaukė. Maža to, pats įstaigos vadovas nepanoro bendradarbiauti su AVMI darbuotojais ir nepateikė buhalterinės apskaitos dokumentų, privalomų deklaracijų, kviečiamas į VMI neatvyko.

Įmonėje nerodomos kuro, automobilių draudimo ir kitos eksploatacinės išlaidos, nepildomi automobilių kelionės lapai, nefiksuojami techniniai (spidometro) rodmenys, nepateikti kelionių maršrutų ir automobilių ridos duomenys. Vairuotojai pinigų priėmimo kvito nerašo, sutarties nesudaro, šiuos dokumentus išrašo tik kliento prašymu. Įmonės darbuotojai už paslaugą surinktus pinigus atiduodavo vadovui, jis išrašydavo vieną pinigų priėmimo kvitą per mėnesį ir pasirašydavo bendrą grynųjų pinigų priėmimo žiniaraštį.

VšĮ vadovui pradėta administracinė teisena už neteisėtą vertimąsi komercine ūkine veikla. Jam gresia daugiatūkstantinės baudos. 14 darbuotojų (vairuotojų) bus pradėta administracinė teisena dėl kvito už suteiktas paslaugas neišdavimo.

Vilniaus AVMI primena, kad už kvito neišdavimą gresia bauda nuo 200 iki 500 litų. Už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla neturint licencijos (leidimo) veiklai, kuriai reikalinga licencija (leidimas), ar kitokiu neteisėtu būdu – bauda iki 3 tūkst. litų su įrankių ir iš šios veiklos gautų pajamų konfiskavimu. O nustačius, kad įmonė ar asmuo per 12 mėn. iš nelegalios veiklos gavo daugiau kaip 500 MGL pajamų, gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)