Asociacijos „Lietuvos keliai“ vadovas Šarūnas Frolenko tikino, kad KPPP turi būti numatyta didesnė pinigų suma, nes kitaip papildomos priemonės suplanuotos kelių finansavimui nesuveiks.

„Tikiuosi, kad tiek šiame komitete, tiek Biudžeto ir finansų komitete politinės valios pasakyti, ar KPPP dydis tinkamas, ar ne. Mūsų asociacijos vizija yra tokia, kad jeigu Kelių priežiūros ir plėtros programa lieka tokia, savivaldybės trečius metus lieka su ta pačia pinigų suma. Tai yra tragedija savivaldybėms”, – Ekonomikos komiteto posėdžio metu teigė Š. Frolenko.

Anot jo, asociacijos siūlyme numatoma, kad visos vinječių pajamos ir 80 proc. akcizo, kuris sumokamas už automobilių kurią, turi atitekti KPPP programai.

„Mūsų skaičiavimas elementarus, Vyriausybė planavo didindama vinjetes surinkti 100 mln. eurų, akcizo suprantu, kad planuojama surinkti 950 mln. eurų, tai bendra KPPP programos suma turi būti 860 mln. eurų. Reiškia, kad siūlome ją padidinti 217 mln. eurų”, – sakė „Lietuvos kelių” vadovas.

ELTA primena, kad Vyriausybės pateiktame 2024 m. biudžeto projekte numatyta, kad valstybės pajamos kitais metais sieks 17,01 mlrd. eurų, išlaidos – 20,5 mlrd. eurų. Lyginant su 2023 m., numatoma, kad biudžeto pajamos augs 1,46 mlrd. eurų (9,4 proc.), išlaidos – beveik 1,5 mlrd. eurų (7,9 proc.).

Valdžios sektoriaus skola 2024 m. sudarys 39,8 proc. (neįvertinus ES balanso ir kaupimo poveikio – 38,9 proc.), deficitas – 2,9 proc. (be laikinųjų priemonių – 2,5 proc.). 2025 m. numatoma, kad skola sieks 43,1 proc., o deficitas 2,5 proc.

Kitąmet vėl galios Mastrichto kriterijai, tad ES šalys, taip pat ir Lietuva, turės išlaikyti mažesnį nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficitą bei neturėti didesnės nei 60 proc. BVP dydžio skolos.

Koalicijos partneriai „laisviečiai” kelia klausimus dėl neformalaus ugdymo krepšeliui vaikų būreliams ir didesnio finansavimo švietimo sričiai. Tuo metu opozicijos atstovai yra nepatenkinti, jų teigimu, pernelyg menku numatytu finansavimu kelių infrastruktūrai.

Lietuvos kelių priežiūrai ir tvarkymui kitų metų biudžete planuojami 715,3 mln. eurų. KPPP numatyti 543 mln. eurai, iš laikinojo solidarumo įnašo – 130,5 mln. eurų. Dar 41,8 mln. eurų numatyti iš ES finansinės paramos (Europos infrastruktūros tinklų priemonės, 021–2027 m. ES fondų lėšų).