„Egzistuoja nemažai kelių, tiek valstybinės reikšmės, tiek savivaldybių kelių, kurie neatitinka nustatytų reikalavimų ir parametrų. Yra keliukų, kurie kažkada buvo įrengti ne pagal standartus, dažniausiai būna per siauri, todėl jie nėra registruojami Registrų centre. Įregistravus valstybės ar savivaldybės vardu, atsakinga institucija galėtų imtis tokių kelių priežiūros, remonto ar rekonstrukcijos.

Dabar, norint ištiesinti siaurą vingiuotą kelią, vykdant jo įteisinimo procesą, nukenčia žemės savininkai – jiems sumažinamas valdomos žemės plotas, už paimamą žemę nekompensuojama, taip pat savininkams vėliau tenka iš naujo įteisinti savo sumažėjusius sklypus, tad šios pataisos atliepia gyventojų lūkesčius ir prašymus“, – Seimo kanceliarijos Spaudos biurui sakė pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirto Ekonomikos komiteto narys Andrius Kupčinskas.

Įstatyme nustatyta: jeigu urbanizuotose teritorijose esančių kelių, įrašytų į valstybinės reikšmės kelių sąrašą ar vietinės reikšmės kelių sąrašą, ar jų ruožų kelio juostos dėl užstatymo ar kitų priežasčių neatitinka šio straipsnio 1 ir 2 dalyse nurodyto minimalaus pločio ir nėra galimybės jų paplatinti, šios kelio juostos susisiekimo ministro ar jo įgaliotos institucijos nustatyta tvarka nustatomos siauresnės (faktiškai esamo pločio) su visais tame kelyje ar jo ruože esančiais kelio elementais.

Už naujas nuostatas balsavo 115, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė du Seimo nariai. Pataisos įsigalios liepos 1 d.

11 straipsnis. Kelio juosta

1. Valstybinės reikšmės kelių juostos minimalus plotis pagal kelio kategorijas yra:

  • automagistralių ir I kategorijos kelių – 39 metrai;
  • II kategorijos kelių – 28 metrai;
  • III kategorijos kelių – 22 metrai;
  • IV kategorijos kelių – 19 metrų;
  • V kategorijos kelių – 18 metrų.

2. Vietinės reikšmės kelių juostos minimalus plotis yra:

  • I kategorijos kelių – 15 metrų;
  • II kategorijos kelių – 12 metrų;
  • III kategorijos kelių – 10 metrų;
  • IV kategorijos kelių – 8 metrai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją