Geras žinias girdėjo ne visi


Kaip įprasta, kai kurie gyventojai nuogąstauja, kad kainos Lietuvoje – atsikvėpti neleidžia.

„Kainos Lietuvoje kyla, o visur kitur mažėja“, – teigė vienas jų.

Tokie skundai jau tapo tokiu įpročiu, kad vairuotojai net nepastebėjo, jog antra savaitė iš eilės kuras Lietuvoje – pigesnis nei Lenkijoje.

„Nuostabu. Nebereikės važiuoti į Lenkiją“, – teigė vyras.

„Negirdėjau, gera žinia“, – pripažino kitas.

„Kažkas netikro. Manau, kad kažkoks laikinas, tikriausiai, sutrikimas, nes akcizai, kiek aš žinau, pas mus didesni“, – svarstė dar vienas vairuotojas.

Lenkijoje vidutinė benzino kaina už litrą gruodžio 11 dieną siekė 1,48 euro, tai yra dviem centais daugiau nei Lietuvoje. Gruodžio 15 dieną skirtumas – dar didesnis.

„Dabar vidutinė kaina Belostoke yra 1,49 euro, tai mes turime variantą, kai jis gerokai pigesnis. Pas mus benzinas kainuoja 1,35 euro“, – kalbėjo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas.

Arūnas Vizickas

Lietuvoje dyzelino litras vidutiniškai kainuoja 1,50 euro – taip pat beveik dviem centais mažiau nei Lenkijoje.

„Lenkijoje 1,54 euro“, – teigė A. Vizickas.

Paaiškino to priežastis


Lenkiškas naftos koncernas „Orlean“ – pagrindinis degalų tiekėjas ir mūsų degalinėms, tad ekspertai mano, kad lenkiško ir lietuviško kuro kainos išsiskyrė dėl kitų priežasčių.

„Didele dalimi, tai nulėmė euro ir zloto kursto svyravimai, nes degalų šaltinis – beveik tas pats“, – teigė Lietuvos energetikos agentūras analitikas Vytenis Gudelis.
Lenkijos zlotas

Prieš 3 mėnesius euras kainavo 4,60 zloto, o šiandien vienas euras lygus 4,30 zloto. Anot ekonomisto, toks zloto kursas dar išsilaikys kurį laiką.

„Lenkijos zlotas yra sustiprėjęs, yra naujos, proeuropietiškos Vyriausybės atėjimas į Lenkijos valdžią ir išaugusi tikimybė, kad Europos Komisija, atėjus naujai valdžiai, atrakins Lenkijai europinį finansavimą, kuris šiuo metu yra užšaldytas“, – teigė Aleksandras Izgorodinas.

Rugsėjį ir spalį, kai prieš rinkimus Lenkijos degalai buvo pigiausi Europoje, jų piltis važiavo ne tik lietuviai, bet ir čekai, ir vokiečiai.

„Pagal VMI apskaičiavimus, rugsėjo-spalio mėnesiais, kai Lenkijoje buvo pigiau, tai Lietuvoje 10 litrų dyzelino nenupirko. Ką tai reiškia? Tai reiškia apie 7 milijonus nesumokėtų mokesčių iš akcizo, iš PVM į biudžetą“, – teigė lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas.

Kainų skaičiuotojas mano, kad lietuviškų degalų lenkai užsipilti pas mus nesuplūs, nes esą valdžia nepasinaudojo proga uždirbti iš kitų šalių vairuotojų.

„Circle K“ trims valandoms sumažino kainas

Džiaugsmas – laikinas


Lietuviškų degalinių atstovas perspėja, kad pigūs degalai kol kas džiugins tik iki Naujųjų metų, esą nuo sausio didėja dyzelino akcizas, o, automatiškai, ir pridėtinės vertės mokestis.

„Brangs nuo 6 iki kokių 12 centų. Dar brangs, tad dabar kviečius visus užsipilti, kol dar yra ir gal grinčai dar nevoks tų Kalėdų mūsų“, – teigė K. Stasiukynas.

Spūstys Vilniaus mieste

Kitąmet dyzelino akcizas Lietuvoje bus toks, koks dabar yra Latvijoje, o Lenkijoje akcizo mokestis bus net 10 centų mažesnis nei Lietuvoje.

„Lenkijoje yra arčiau 30 centų, o tuo tarpu Lietuvoje – jeigu dyzelinas šiuo metu yra 37 euro centai, nuo naujų metų bus 41 euro centas“, – aiškino Lietuvos energetikos agentūros vadovė Agnė Bagočiūtė.

Agnė Bagočiūtė

Ekspertas mano, kad degalai po Naujųjų gali smarkiai ir nebrangti, nes naftos kaina – mažėja.

„Turėtų išlikti panašiame, kaip šių metų lygyje, o, jeigu viskas bus gerai – gali ir šiek tiek sumažėti“, – tikino Lietuvos energetikos agentūras analitikas V. Gudelis.

Šiemet vidutinės degalų kainos mažėjo – gruodį degalai išlieka 10-20 centų pigesni nei lygiai prieš metus.

Visą reportažą rasite LNK portale: