Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Panevėžio AVMI) specialistai, bendradarbiaujant su užsienio šalių mokesčių administratoriais, patikrinimo metu nustatė bendrovę, kuri pardavusi automobilių, elektros bei santechnikos įrangos už 5 mln. litų Latvijos ir Lenkijos įmonėms, nepagrįstai taikė 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) tarifą, todėl į biudžetą buvo nesumokėta per 1 mln. litų PVM. Po patikrinimo bendrovė į biudžetą privalės sumokėti ne tik šią sumą, bet ir 0,5 mln. litų delspinigių bei baudų.

„Įtarimų sukėlė Lenkijos ir Latvijos įmonės, kurioms mūsų tikrinta bendrovė neva tiekė prekes už milijonines sumas. Bendrovė, sąskaitose – faktūrose įformindama prekių tiekimus, taikė 0 proc. PVM tarifą, tačiau patikrinimo metu paaiškėjo, jog tai daryta nepagrįstai. Sąskaitose nurodytos įmonės arba nerandamos, arba jų egzistavimas kelia pagrįstų abejonių. Nustatyta, kad pardavimo sandoriai vyko tik formaliai surašant dokumentus, o sandorių grandinėje dalyvaujančios įmonės tokiu būdu sukčiaudamos siekė sumažinti mokamus mokesčius“, - pranešime cituojamas Panevėžio AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojas Vidas Osipovas.

Patikrinimo metu nustatyta, kad vienai iš Latvijos įmonių bendrovė nurodė pardavusi automobilių už 3,2 mln. litų ir šią sumą deklaravo Prekių tiekimo ir paslaugų teikimo į kitas ES valstybes nares ataskaitose. Latvijos įmonė taip pat deklaravo neva gavusi prekes, tačiau nepateikė jokių šiuos sandorius patvirtinančių įrodymų. Be to, Latvijos mokesčių administratorius nustatė, jog minėta Latvijos įmonė yra fiktyvi – įmonės vadove paskirta Rygos moterų prieglobstyje besiglaudžianti ir vargiai prabangių „Porsche“, „Bentley“ ar „Lexus“ markių automobilių prekyba galinti užsiimti moteris, o įmonės registracijos vietoje stovi tik sudegusio pastato pamatai, kurie priklauso kitai Latvijos įmonei. Panaši situacija paaiškėjo ir su kitomis trimis Latvijos bei Lenkijos įmonėmis - jos nerastos registracijos adresais, su jų atstovais susisiekti nepavyko, nėra ir jokių požymių, kad įmonės vykdo kokią nors ekonominę veiklą, tačiau nepaisant to šioms įmonėms bendrovė „pardavė“ prekių už 1,7 mln. litų.

„Abejonių sukėlė ir mūsų tikrintos bendrovės skaidrumas. Inspektoriams pradėjus domėtis bendrovės veikla, jos direktoriumi, teisių perėmėju ir vieninteliu akcininku staiga tapo teisės gyventi Lietuvoje neturintis Uzbekijos pilietis. Jam šias teises perleido iki tol Panevėžyje registruotai bendrovei vadovavęs Latvijos pilietis. Be to, bendrovė vykdydama nevienkartinius didelės piniginės vertės pardavimo sandorius neįsitikino, nors ir privalėjo, savo verslo partnerių patikimumu, - sako V.Osipovas, - konstatuota, kad Latvijos ir Lenkijos įmonių vardu išrašytose PVM sąskaitose - faktūrose nurodytos prekės už 5 mln. litų buvo patiektos ne sąskaitose nurodytiems PVM mokėtojams, o patikrinimo metu nenustatytiems asmenims, todėl šiems sandoriams paskaičiavome standartinį PVM tarifą.“

Inspekcija nurodo, kad šiemet pradeda vykdyti projektą „Ratai“, kurio tikslas - bendrovių ir gyventojų, prekiaujančių automobiliais bei teikiančiais jų remonto paslaugas, pajamų apskaitymas, įmonių vadovų turto ir pajamų vertinimas. Todėl panašių patikrinimų planuojama ir daugiau.

Nuo šių metų pradžios Panevėžio AVMI patikrinimų metu iš viso nustatė ir biudžetą papildė 5,3 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)