Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje skelbiama, kad bazalto trinkelių pirkimo konkurse savo pasiūlymą pateikė tik viena įmonė – bendrovė „Dakora“. Kaip DELFI informavo savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius, už vieną kvadratinį metrą naujų trinkelių vienintelė konkurso dalyvė prašo 600 litų. Tiesa, konkursinės procedūros dar nėra baigtos, o sutartis su „Dakora“ dar nesudaryta.

Šiame konkurse Vilniaus savivaldybė perka 150-200 kvadratinių metrų bazalto trinkelių, kurios, priešingai nei beveik pusė dabartinio Gedimino prospekto grindinio, turėtų būti pakankamai atsparios lietuviškam klimatui.

Pagal šį „Dakoros“ pasiūlymą, 150-200 kvadratinių metrų prospekto grindinio sostinei kainuotų 90-120 tūkst. Lt.

Tuo tarpu neseniai paskelbtose ekspertizės išvadose nurodoma, kad dėl defektų ar nepakankamo atsparumo temperatūrų svyravimams reikia keisti beveik pusę viso Gedimino prospekto grindinio – 10,25 tūkst. kvadratinių metrų. Dabartinio konkurso metu perkamos trinkelės nesudaro nei 2 proc. šio ploto.

DELFI primena, jog savivaldybės užsakymu atlikta ekspertizė parodė, kad blogiausia situacija naujausioje, trečiojo rekonstrukcijos etapo metu paklotoje prospekto atkarpoje tarp Lukiškių aikštės ir Žvėryno tilto. Čia, ekspertų nuomone, dėl atsparumo šalčiui testų neatlaikančių medžiagų panaudojimo reikia keisti visą grindinį. Antrajame etape – nuo Jogailos g. iki Vasario 16-osios g. – reikia pakeisti apie 15 proc. grindinio.

Ekspertizės autoriai nurodo visą eilę atsakingų asmenų. Visų pirma – tai rekonstrukciją atlikusi bendrovė „Luidas“, mat prospekte paklotos trinkelės „neatitinka projekto reikalavimų dėl mažesnio nei numatyta projekte atsparumo šalčiui“. Taip, ekspertų nuomone, „Luidas“ galimai pažeidė Statybos įstatymą, nurodantį, kad rangovas privalo darbus vykdyti pagal statinio projektą.

Kiti kaltininkai: buvęs savivaldybės bendrovės „Vilniaus vystymo kompanija“ (buv. „Vilniaus kapitalinė statyba“) direktorius Sigitas Petrauskas bei tuometis jo pavaduotojas Stanislovas Šriūbėnas – buvęs Vilniaus vicemeras, dabar einantis aplinkos viceministro, atsakingo už daugiabučių renovaciją, pareigas.

Pats aplinkos viceministras, paaiškėjus ekspertizės išvadoms, DELFI teigė, jog jo darbas su Gedimino prospektu apsiribojo terminų kontrole – esą jis teturėjo sužiūrėti, kad darbai būtų atlikti laiku. Nors su ekspertize pateikti dokumentai rodo, kad S. Šriūbėnas buvo vienas iš asmenų, atsakingų už prospekto rekonstrukcijos techninę priežiūrą.

Po to, kai DELFI paskelbė šias ekspertizės išvadas, prokurorus pasiekė net keli politikų prašymai dėl Gedimino prospekto rekonstrukcijos pradėti ikiteisminį tyrimą: to prašė partija „Tvarka ir teisingumas“, konservatorių frakcija Vilniaus taryboje ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

Kovo 21 d. pranešta, jog Vilniaus apygardos prokuratūra pradeda ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)