Duomenis apie eiles tarptautiniuose kontrolės punktuose dukart per parą atnaujina ir skelbia Pasienio kontrolės punktų direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pabandė apžvelgti šiandieninę situaciją tarptautiniuose punktuose, pateikti prognozes, ar šventiniu laikotarpiu juose susidarys eilės ir kodėl taip gali atsitikti.

VSAT Vilniaus rinktinės, kuriai priklauso tarptautiniai Medininkų ir Lavoriškių kontrolės punktai, pareigūnai neabejoja: artimiausiu metu eilės pasienyje su Baltarusija gali padidėti, rašoma VSAT pranešime spaudai.

Per šiuos punktus vykstančių automobilių ir asmenų skaičius gerokai viršija jų pralaidumo galimybes. Tai viena eilių susidarymo priežastis.

Šventiniu metu atsiranda ir papildomų eiles prailginančių aplinkybių. Kalbant apie krovininių automobilių eilių atsiradimo priežastis yra svarbu tai, kad metų pabaigoje užsakovai dažnai stengiasi iki šventinio periodo sandėlius ir prekybos vietas užpildyti prekėmis. Dėl to padidėja krovininio transporto intensyvumas per kontrolės punktus. Be to, metų gale į pabaigą eina specialių leidimų gabenti krovinius terminai, todėl vežėjai siekia išnaudoti tam tikras kvotas (leidimus) ir iki Naujųjų metų atgabenti suplanuotus krovinius", - rašoma pranešime.

Metų pabaigoje stengiamasi iki švenčių pervežti visus krovinius dar ir todėl, kad prasidėjus šventiniam periodui daugelis užsienio įstaigų (muitinė, bankai, muitinės tarpininkai ir kt.) dirba arba sutrumpintai, arba visai nedirba. Pervežimo kompanijos per didžiąsias šventes išleidžia savo vairuotojus atostogų, todėl iki tol prekės turi pasiekti numatytas vietas.

Viena iš lengvųjų automobilių eilių kontrolės punktuose su Baltarusija susidarymo priežasčių yra ta, kad šioje šalyje ir Lietuvoje religinės šventės švenčiamos skirtingu laikotarpiu. Dėl to šventinis periodas prailgėja.

Pasak pranešimo, šiemet abiejose valstybėse prieš Naujuosius ir po jų bus daug šventinių ir išeiginių dienų, dėl to daug žmonių planuoja atostogas, o nemažai įmonių nedirbs ir suteiks darbuotojams išeigines. Tuo naudosis turizmo, apsipirkimo ar kitais tikslais į kaimyninę valstybę norintys patekti asmenys, taip pat vykstantieji tranzitu, todėl srautas per sieną padidės.

Panašias artimiausiu metu galimo eilių susidarymo priežastis įvardija ir Varėnos rinktinės atstovai. Šio VSAT padalinio pareigūnai dirba tarptautiniuose Šalčininkų ir Raigardo kontrolės punktuose. Pastaruoju metu Šalčininkų punkte neilgos krovininių automobilių eilės yra dažnas reiškinys, Raigarde jų nėra.

Iki metų galo abiejuose punktuose krovinių automobilių srautai dar augs, todėl ir eilėse vairuotojams turbūt teks palūkėti. Nuo kitų metų pradžios situacija turėtų keistis ir eilių nelikti arba jos gerokai sumažės.

Lengvųjų vairuotojams nei Šalčininkuose, nei Raigarde šiuo metu eilėse laukti netenka, bet šventiniu laikotarpiu, prognozuoja Varėnos pasieniečiai, turėtų išaugti iš Baltarusijos atvykstančių automobilių skaičius. Šventėms pasibaigus Lietuvoje viešėjusieji grįš atgal į Baltarusiją. Šie srautai gali lemti lengvųjų automobilių trumpalaikių eilių susiformavimą abiejuose punktuose. Varėnos rinktinės pasieniečiai skirs papildomų pajėgų darbui Šalčininkuose ir Raigarde, kad keliausiantieji patirtų kuo mažiau trukdžių ir šventes sutiktų geros nuotaikos.

Pasienyje su Rusija situacija kiek kitokia. Kybartų kontrolės punkte, kuriame dirba VSAT Lazdijų rinktinės pareigūnai, eilėse ilgai laukti netenka ir paprastai tiek krovininių, tiek lengvųjų automobilių vairuotojai čia neužtrunka.

Lazdijų pasieniečiai prognozuoja, kad iki 2016 m. sausio 1 d. situacija neturėtų keistis. Kartu VSAT pareigūnai atkreipia dėmesį, kad 2016 m. pirmą ir antrą savaitę, tikėtina, vykstančių per Kybartų punktą intensyvumas gali išaugti. Tai susiję su Rusijoje sausio 7-ąją švenčiamomis stačiatikių Kalėdomis bei sausio 14 d. pasitinkamais Naujaisiais metais.

Panemunės ir Ramoniškių punktuose dirbantys Pagėgių rinktinės pasieniečiai primena, kad 2014 m. prieš Naujuosius čia eilių nebuvo, nes praėjusių metų lapkritį Rusijos muitinė labai sugriežtino automobilių su lietuviškais registracijos numeriais patikrą.

Pasak pranešimo, nuo tol smarkiai sumažėjo per sieną vykstančių Lietuvos piliečių srautai, ši tendencija išlikusi ir dabar. Šiemet kol kas didelių eilių šiuose punktuose irgi nėra. Tiesa, yra paaugęs per Panemunės punktą vykstančių krovininių transporto priemonių su Rusijos registracijos numeriais skaičius.

Pagėgių pasieniečiai prognozuoja, kad artimiausiu metu gali susidaryti nedidelės krovininių transporto priemonių eilės Panemunės kontrolės punkte. Kiek teks tokiose eilėse laukti, labai priklausys nuo Rusijos muitinės darbo.

Kuršių nerijoje veikiančiame Nidos punkte eilių problemos nėra. Kai pernai lapkritį Rusijos pusė smarkiai sugriežtino automobilių su lietuviškais numeriais kontrolę ir dėl to išaugo laikas, kurį vairuotojai turi gaišti kaimyninėje valstybėje, srautas per šį punktą gerokai sumažėjo. Prognozė tokia - nei prieš šventes, nei šventiniu laiku, nei po jo eilių Nidos punkte nebus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)