Tačiau kontrolieriai tikina patys tampantys nepilnamečių aukomis ir jaunuoliams sudrausminti į pagalbą ketina pasitelkti nepilnamečių reikalų inspektorius.

Papiktino grubumas

Agentūros „SOS vaikai“ direktorė Marija Zabulionienė tikino dažnai važinėjanti miesto maršrutiniais autobusais ir ne kartą mačiusi, kaip kontrolieriai nepagarbiai elgiasi su paaugliais.

„Mane stebina kontrolierių tonas. Greičiau, ko čia krapštaisi – taip dar paraginami kuprinėse moksleivių pažymėjimų ieškantys paaugliai. Ir suaugusiajam baimę toks tonas sukeltų, o ką jau kalbėti apie vaikus. Esu pastebėjusi, kad patys kontrolieriai tarsi stengiasi išprovokuoti jauną žmogų“, – „Sekundei“ pasakojo M.Zabulionienė.

Žinoma mieste gydytoja, vaikų paramos namų vadovė visai neseniai pati vos susilaikė neįsikišusi į paauglio ir kontrolierių konfliktą. Viešai, stebint kitiems keleiviams iš nepilnamečio moksleivio pažymėjimo buvo reikalaujama pakeltu balsu, tarsi laukiant, kada vaikas netekęs kantrybės pratrūks.

„Atrodė, kad riba tuojau bus peržengta. Kontrolieriai tiesiog provokavo. Kaip galima užsipulti vaiką, jei jis ieško to pažymėjimo? Kontrolieriams reikia, kad viskas kaip kare būtų – kad tik greičiau. Autobuse buvo visiška tyla – girdėjosi tik kontrolierių balsai“, –

M.Zabulionienė neslėpė nusivylimo apsaugininkų darbu autobusuose.

Vaikų paramos namų vadovė iš savo auklėtinių taip pat yra girdėjusi ne vieną istoriją apie nepagarbų kontrolierių elgesį. Kartą kontrolierius vienam vaikui iš rankų ištraukė nebegaliojantį moksleivio pažymėjimą ir čia pat autobuse jį suplėšė.

„Žinoma, tikrinti reikia, bet ne tokiais drastiškais būdais. Pagarbos keleiviams tikrai trūksta. Įlipa trise, pasitikintys savimi ir autobuse jaučiasi valdovais“, – pabrėžė M.Zabulionienė.

Su tėvais nesiaiškina

„Dorsimus“ apsaugininkų elgesiu buvo nustebinta ir panevėžietė, kai nepilnametė dukra pasipasakojo, kad kontrolierių buvo nuvežta į policijos nuovadą. Mergaitė miesto maršrutiniu autobusu važiavo pažymėjusi bilietą už pusę kainos, tačiau namuose buvo pamiršusi moksleivio pažymėjimą.

Kontrolieriai paauglės aiškinimų nesiklausė – išlaipinę iš autobuso suskubo vežti į policijos nuovadą. Uolūs „Dorsimus“ darbuotojai net nesiklausė nepilnametės paaiškinimų, kad važiuojant pro šalį galima užsukti pas mamą į darbovietę.

„Mums neįdomu, kur ji dirba“, – nepilnametei atrėžė kontrolieriai, užuot užsukę ir išsiaiškinę su jos mama.

Pakalbinti stotelėse autobusų laukiantys panevėžiečiai pasakojo, kad kontrolierių pagarbos nesulaukia ne tik paaugliai. 70-metė moteris, važiavusi be pensininko pažymėjimo, taip pat tikina patyrusi stresą, kai ant jos pradėjo šaukti į sūnus tinkantys apsaugos vyrukai.

Ką reiškia neįtikti „Dorsimus“ apsaugininkams, patyrė ir „Sekundės“ korespondentai. Viešoje vietoje nufotografuoti į autobusą stotelėje lipantys kontrolieriai suskubo reikšti savo pretenzijas. Korespondentų mašiną apstoję trys vyrai pakeltu tonu puolė piktintis fotografo darbu.

Paaiškinimo, kad jie yra viešoje vietoje, ne privačioje teritorijoje, vyriškiai nepaisė – vienas kitą ragino užsirašyti mašinos numerį ir grasino iškviesti policiją. Piktai ir garsiai išsakyti grasinimai taip ir baigėsi – policijos pareigūnai įvykio vietoje nepasirodė.

Įlipa praradusieji atmintį

Panevėžio autobusų parko direktorius Rimantas Petukauskas tokių nusiskundimų nebuvo linkęs sureikšminti. „Kaip gali nebūti pretenzijų? Zuikis visada ginsis ir bandys įrodyti savo nekaltumą. Policijos pareigūnas kelyje vairuotojams irgi nebūna draugu“, – mano R.Petukauskas.

Pasak jo, skundų dėl kontrolierių kultūros, pradėjus dirbti „Dorsimus“ apsaugininkams, sulaukiama gerokai mažiau. Direktorius mato vienintelę išeitį iš konfliktinių situacijų.

„Pažymėtų visi bilietus ir jokių problemų nekiltų. Kažkodėl įlipdami į mikroautobusą visi rankoje spaudžia litą, o sėsdami į maršrutinį autobusą iš karto atmintį praranda“, – įsitikinęs direktorius.

R.Petukauskas nebuvo linkęs aiškintis, kur baigiasi bilietus autobusuose tikrinančių apsaugininkų etikos ribos. Autobusų parko vadovo nuomone, raumeningus vyrus paaugliai autobusuose dažnai netgi bando išprovokuoti.

Kontrolieriai pasijuto bejėgiais

„Dorsimus“ vadovas Panevėžio regione Otaras Urbonas taip pat dėl konfliktų buvo linkęs kaltinti pačius paauglius. „60 procentų mūsų gaunamų skundų yra dėl to, kad kontrolieriai kalbėjo pakeltu tonu. Tačiau dažniausiai patys paaugliai išprovokuoja konfliktą. Nors vyrai ir yra savo darbo specialistai, tačiau negalime atmesti ir žmogiškojo faktoriaus“, – bandė pavaldinius pateisinti O.Urbonas.

Jo teigimu, labai retas atvejis, kad einantys gatve paaugliai nepaleistų kontrolieriams necenzūrinių žodžių lavinos. Negana to, stotelėje stovėjęs „Dorsimus“ mikroautobusas paauglių buvo apmėtytas ir akmenimis, septyniolikmetis bandė prieš kontrolierių pademonstruoti savo kumščių stiprumą, praėjusį šeštadienį 6 valandą autobuse kilo konfliktas su kompanija neblaivių nepilnamečių. „Dorsimus“ per mėnesį autobusuose užfiksuoja 4-5 viešosios tvarkos pažeidimus.

Į policiją veš ir nepilnamečius

Pasak O.Urbono, apie 15 procentų zuikių yra iki 16-os metų, 40 procentų – 16-18 metų, vyresni nei 40-ies keleiviai tesudaro vos 2 procentus važiuojančiųjų be bilieto.

Saugos tarnybos direktorių per mėnesį pasiekia 3-4 skundai dėl pavaldinių elgesio autobusuose. O.Urbonas teigė jais nesistebįs. „Pusė nusiskundimų yra geranoriški – tėvai tiesiog nori išsiaiškinti situaciją, kita pusė būną nepagrįstų“, – įsitikinęs direktorius.

Anot jo, dažniausiai tėvai sutinka, kad jų nepilnamečiai vaikai padarė pažeidimą, tačiau kontrolierius kaltina žmogiškumo stoka, neva, kodėl jų vaikų nepasigailėjo ir nepaliko nebaustų.

„Nebausti mes negalime. Bilietas su nuolaida galioja tik pateikiant lengvatą įrodantį dokumentą – moksleivio, studento, pensininko pažymėjimą ar kitus. Kontrolieriams nustatyti keleivio, ypač paauglio, amžių sunku, todėl jei jis, net ir nepilnametis, neturi dokumentų, vežamas į policijos nuovadą“, – aiškino O.Urbonas.

Jau šią vasarą paaugliams bus taikoma dar viena drausminimo priemonė – zuikiai bus perduodami nepilnamečių reikalų inspektoriams ir sankcijos už vaikus bus taikomos tėvams.