Kaip praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba, jei po antrojo rinkimų turo perims valdžią, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius žada iš esmės peržiūrėti Andriaus Kubiliaus vyriausybės suprojektuotą biudžetą.

Ir socialdemokratai, ir planuojami jų partneriai Darbo partija sako, atmesiantys siūlymą nuo sausio pirmosios didinti akcizą dyzelinui, nors tai Lietuva yra įsipareigojusi Europos Sąjungai. Skaičiuojama, kad padidinus akcizą, ir nepasikeitus naftos kainoms bei verslo sąlygoms dyzelinas brangtų 12 centų už litrą.

„Dėl akcizo didinimo dyzelinui tikrai nesutiksime: reikia skatinti vartojimą, kad būtų daugiau jo vartojama. Lietuva geopolitiškai yra prie Kaliningrado srities, prie Baltarusijos, tad jo kontrabanda didžiulė mažai valstybė. Jei mes dar kainas padidinsime, tai praktiškai kurą užsipils kitose valstybėse ir pervažiuos per Lietuvą“, – sako A. Butkevičius. Anot jo, dėl įsipareigojimo ES padidinti akcizą galima derėtis su Europos Komisija.

„Aš tikrai labai linkiu sėkmės, bet bijau, kad tai yra rinkimų retorikos dalykas. Šitas pereinamas laikotarpis buvo nustatytas dar iki Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, vadinasi tai yra 10 metų senumo naujiena ir tiesiog tuo metu Lietuvai buvo suteiktas pakankamai ilgas 10 metų pereinamasis laikotarpis. Tai vis dar bus mažiausias lygis ES“, – sako dabartinė finansų ministrė I. Šimonytė.

Komentuodama socialdemokratų pažadus didinti finansavimą policininkams, pasieniečiams ir ugniagesiams I. Šimonytė teigia, kad tokiu atveju valdantiesiems teks karpyti išlaidas kitoms sritims, nes didinti deficito neleis pačių socialdemokratų priimtas fiskalinės drausmės įstatymas, o ir pačios partijos lyderis nežada deficito didinti.

Algirdas Butkevičius sako, kad pirmiausia peržiūrės naujų objektų statybas, tik dar neatskleidžia kokių. Darbo partija žada jau nuo sausio pirmosios didinti minimalią algą (MMA), tiesa, ne iki žadėto pusantro tūkstančio.

„Darbo partija siūlo [pirmaisiais 2013 metų mėnesiais] minimalią algą didinti iki 1100-1200 lt. Pirmais keliais mėnesiais reikės, tarkim, valstybės tarnautojams išmokėti didesnius atlyginimus. Bet kitais mėnesiais mes gausime [lėšų] per pajamas. Kitas dalykas yra didėjantis vartojimas – pinigus per PVM mes galėsime susigrąžinti“, – sako Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Finansų ministrė tokiuose pažaduose įžvelgia nuosaikėjimo tendenciją. Anot jos, formuojant Vyriausybę tokie pažadai taps dar nuosaikesni.

„Pagrindinis klausimas – kur yra MMA riba, kurią viršijus prasidėtų įmonių bankrotai, darbuotojų darbų mažinimas per pusę ar įdarbinimas mažiau negu pilnu etatu“, – sako I. Šimonytė.