Mokesčių specialistus sudomino vilkikų pardavimas.

Pasak pranešimo, patikrinimo metu paaiškėjo, kad bendrovė ruošėsi skirtumą – beveik 1,5 mln. eurų (daugiau kaip 5 mln. litų) - tarp vilkikų pardavimo pajamų ir jų likutinės vertės nurašyti į sąnaudas.

Transporto įmonė, didysis mokesčių mokėtojas, valdanti šimtų krovininių automobilių parką, kartkartėmis perka naujus automobilius, senuosius vilkikus parduodama savo dukterinėms įmonėms Rusijoje. Taip ir šįkart beveik 100 vilkikų pardavė susijusiai įmonei, prieš tai atlikusi šio kilnojamojo turto vertinimą.

„Įmonė pateikė Konsultacinę pažymą dėl turto kainos (vertės) rinkoje bei Kilnojamojo turto vertinimo ataskaitą, pagal kurią visos transporto priemonės įvertintos viena kaina – po 129 tūkst. Lt su PVM, – pranešime sako Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė. – Taip iš anksto galimai siekdama pagrįsti rodomas pardavimo pajamas, kurios mažesnės, nei vilkikai realiai verti, o 1,5 mln. eurų skirtumą įtraukti į sąnaudas. Nustačius neatitikimus, rekomenduota juos pašalinti. Įmonė tai ir padarė: beveik 1,5 mln. eurų padidino savo apmokestinamąsias pajamas ir papildomai apskaičiavo daugiau kaip 222 tūkst. eurų pelno mokesčio“.

Pasak pranešimo, mokesčių administratoriui ne naujiena tokie ir panašūs atvejai, kai siekiant išvengti pridėtinės vertės ir pelno mokesčių, nepagrįstai didinamos sąnaudos, deklaruojama PVM atskaita.

Tai akivaizdžiai įrodo ir VMI vykdomas „PSF“ (PVM sąskaitų – faktūrų) projektas, kurio metu kontroliuojamos įmonės per balandžio – liepos mėnesius papildomai deklaravo apie 4 mln. eurų arba beveik dviem trečdaliais daugiau PVM nei tuo pačiu laiku praėjusiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)