„Manytume, kad dalinimosi technologijos neišvengiamai ateina į mūsų gyvenimą, jos plis ir toliau, tačiau veikla turėtų būti kaip įmanoma reglamentuota ir suvienodinta tarp įvairių transporto rūšių, tarp taksi ir „Uber“ reikalavimų“, - trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Ministrų kabinetas pritarė Susisiekimo ministerijos parengtam Vyriausybės nutarimo projektui, kuriuo siūlyta iš esmės pritarti Lietuvos verslo konfederacijos pasiūlytoms Kelių transporto kodekso pataisoms, kuriomis pavėžėjimo paslaugų įmonėms siūloma leisti veikti tik gavus Valstybinės transporto inspekcijos leidimą bei apdraudusios civilinę atsakomybę.

Susisiekimo ministerija pasiūlė „Uber“ vairuotojui pateikti su keleiviais sudarytas sutarčių kopijas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Ūkio ministerijos nuomone, šis reikalavimas sukeltų papildomą administracinę naštą verslui.

„Sutarčių pateikimas ne tik padidina naštą, bet vargu, ar prisidės prie įvardijamų rezultatų pasiekimo, nes yra kitos priemonės, kurių pakanka. Kiekvienos sutarties pateikimas būtų pakankamai didelę naštą ir nesuteiks tos naudos“, - Vyriausybės posėdyje kalbėjo ūkio viceministras Gediminas Onaitis.
R. Sinkevičius pažymėjo, kad papildomos naštos „Uber“ vairuotojams tai nesukels, nes sutarčių kopijos bus teikiamos elektroniniu būdu.

„Mes turime suprasti, kad mokesčių slėpimas yra nusikalstama veikla ir dėl to sutarčių pateikimas ir kontrolė kiek padidina tą naštą, bet kartu apsaugo nuo mokesčių vengimo ir užtikrina skaidrumą“, - sakė susisiekimo ministras.

Siekiama, kad Seime svarstomi Kelių transporto kodekso pakeitimai įsigaliotų nuo 2017 metų gegužės.

Praėjusių metų rudenį Lietuvoje pavėžėjimo paslaugas pradėjus teikti bendrovei „Uber“, kilo sumaištis dėl įmonės veiklos reglamentavimo. Šalies taksistai rengė protestus Vilniuje, kur savo veiklą pradėjo JAV bendrovė, ir prašė Seimo sureguliuoti pavėžėjimo paslaugų rinką ir nustatyti vienodas veiklos sąlygas.

Šių metų balandžio pabaigoje „Uber“ su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) pasirašė memorandumą, pagal kurį keisis informacija apie bendrovėje dirbančius vairuotojus. BNS duomenimis, su „Uber“ programėlėmis Vilniuje dabar dirba apie 200 vairuotojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)