„Iš esmės būtų taip – Vilniaus oro uostas yra saugiausias civilinis oro uostas pasaulyje arba bent jau vienas iš saugiausių. Nes tiek saugumo elementų pritaikymo daug, nežinau ar įmanoma būti daugiau“, – pirmadienį „15min“ sakė V. Kšanas.

„Mes esame įsteigę specialų valdymo centrą, kuriame renkasi visos tarnybos, pradedant mūsų aviacijos saugumo, baigiant operacijomis ir išorinėms tarnyboms, tokioms kaip kariškiai, spec. tarnybos ir kitos valstybės apsaugos tarnybos. Tai, be abejo, matome, kad gynyba visai kitokia, stebime oro erdvę kitaip, yra įrengta dronų kontrolė, perimetro papildomas saugojimas yra, kur pasitelkta daug pajėgų“, – komentavo jis.

Taip pat, pasak LTOU vadovo, per pirmadienį į Vilniaus ir Kauno oro uostus atvyks bent 20 specialiųjų skrydžių, kurių metu į Lietuvą atvyks delegatai dalyvausiantys NATO viršūnių suvažiavime. Pasak jo, toks paskirstymas per du oro uostus yra būtinas siekiant sutalpinti didžiausius orlaivius, kuriais į renginį atvyksta kelių valstybių prezidentai.

„Šiandien nusimato nemažai skrydžių į atribotą zoną. Visi jie yra specialieji ir patenka į specialią atribotą zoną, kuri yra mūsų šiauriniame perone, kur sustos tiek JAV prezidentas, tiek ir kiti lyderiai. (...) Maždaug 20 specialiųjų skrydžių įvyks per šiandien, gal net šiek tiek daugiau“, – teigė V. Kšanas.

„Iššūkiai pagrindiniai yra operaciniai, kurie reiškia, kad saugus atvykimas, saugus išvykimas ir delegacijų aptarnavimas yra kritiniai momentai, kada reikia pasirengti neeiliniam procesui, kadangi tiek pačių orlaivių dydis, tiek jų kiekis yra įspūdingas. Ir tas momentas yra vienas iš didesnių iššūkių, dėl to naudojame tiek Vilniaus, tiek Kauno oro uostą, nes vietos yra ribotai, o didieji orlaiviai užima daugiau nei vieno lėktuvo vietą“, – aiškino jis.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Į Lietuvoje vykstantį NATO viršūnių susitikimą atvyks 50 delegacijų orlaiviai, per 30 iš jų liks Lietuvoje viso renginio metu. Tarp šių lėktuvų – garsusis JAV prezidento „Air Force One“.